PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118442}

Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 326 tys. ocen
7,4 10 1 326400
6,4 49 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

Jeej, czy naprawdę w osiemnastowiecznym Paryżu było takie barbarzyństwo brud syf kiła mogiła? Czy można było handlować ludźmi? (w sensie tymi białymi?)
Wgl co za okrucieństwo grupka dzieciaków jednomyślnie tak po prostu chciała zabić niemowlaka bo im nie pasował. Skąd sugestia, że dzieciaki w tamtych czasach były tak okrutne? Wychodziłoby na to że w naszych czasach wcale nie jest tak źle z młodymi ludźmi.
Jak myślicie czy realia tamtych czasów są w tym filmie rzeczywiście odtworzone?

ps. czy was też ten film tak lekko obrzydził?

Camille_4

co do brudu, to tak, z tego co wiem, w tamtych czasach właśnie tak było, nie mieli przecież wtedy kanalizacji jak my ;-)
jeśli chodzi o dzieci, to wydaje mi się po prostu, że nie były odpowiednio wychowane, żyły przecież cały czas w sierocińcu, nikt ich tak naprawdę nie kochał, bo widać było jaka była ich opiekunka. Myślę, że nie zdawały sobie z tego sprawy i nie potrafiły do końca odróżnić dobra od zła, a że czuły się dziwnie w obecności tego niemowlaka postanowiły go usunąć w najprostszy dla nich sposób.
Mnie film nie obrzydził, może ze względu na to, że wcześniej czytałam książkę i byłam na to przygotowana.

paciazdw

Dziwny ten temat...
Wiemy przecież dobrze z historii że nawet rodzina królewska myła się bardzo rzadko i wręcz za cnotę uważano stronienie od wody, zresztą, czystej nie było. Gdzieś na początku XXw. już dopuszczano kąpiel/dwie na miesiąc, wcześniej było tylko gorzej.
I oczywiście że dzieci były niegrzeczne, wiecie że wtedy kary śmierci i tortury były powszechne więc jakieś takie okrucieństwo było powszechne; teraz nie wolno nikogo zabić (oczywiście mówię o Europie w większości). Nie było pedagogów i logopedów, poprawczaków, zabronionego wykorzystywania dzieci do pracy, żyły z tego co ukradły (te biedne czy bezdomne), nie było punktów dokarmiania ani zrozumienia psychiki ludzkiej i w ogóle Camille_4 musi mieć jakieś 4 lata łorajujużniemogę.