PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10011894}
3,8 7,4 tys. ocen
3,8 10 1 7352
4,2 30 krytyków
Pan Samochodzik i templariusze
powrót do forum filmu Pan Samochodzik i templariusze

Na wstępie zaznaczę, że należę do generacji Zet, przeczytałam ponad połowę książek o Panu S i obejrzałam wszystkie filmy po kilka razy.

Muszę zmartwić większość osób, która tutaj przyszła. Ten film nie został stworzony dla dziadów. Nie został stworzony po to, żeby dziady rozpływały się w tym jak to w PRLu biednie było, ale jakoś lepiej, tylko w celach zachęcenia młodzieży do serii. Z resztą, tą samą funkcję pełniły poprzednie filmy. Kino ewoluowało i gdyby twórcy mieli teraz wiernie słuchać się książki, wyszłoby coś nie do obejrzenia dla współczesnego widza w moim wieku. Ma to być przede wszystkim kino kryminalno-rozrywkowe. Proszę zobaczyć na najnowszego spider-mana, który robi furrorę wśród moich rówieśników - kolory, akcja, kolory akcja. Pan S również musiał się zmienić, żeby być odbieranym jako atrakcyjny przez współczesnego odbiorcę.
Przeczytałam tu parę zarzutów o nadmiarze feminizmu. Czy wy oglądaliście poprzednie filmy? Nie ma ani jednego filmu o Panu S, gdzie nie było rudej silnej feministki. Jest to coś nieodłącznego dla serii, tutaj po prostu pierwszy raz dziewczyna nie była szykanowana za swoje poglądy.
Niektórzy też mówią, że czemu Templariusze jeśli takowy serial już istnieje. Pan Samochodzik i Templariusze to niewątpliwie najbardziej znany tytuł i każdy nawet nie zainteresowany serią go zna, czego nie można już powiedzieć o na przykład Panu Samochodziku i Uroczysku. Co ważniejsze, nikt w moim wieku do tego tytułu nie zajrzy o ile nie został wychowany na tych książkach. Aktualnie jest tyle fajnych i atrakcyjnych dla widza filmów, że nie musi sięgać do tak masochistycznych rozwiązań. Dlatego jeśli nie chcemy żeby następne pokolenie zapomniało Tomasza, musimy zadbać o modernizację ekranizacji.

Ten film leczy Tomasza z częstej dolegliwości seryjnych postaci, mianowicie nadaje mu charakteru. Pan Samochodzik przechodzi zmianę, staje się nieperfekcyjną istotą - człowiekiem. Harcerze również stają się ludźmi, a nie tylko przydupasami Pana S. Jest to pierwsza chwytająca za emocję historia z Panem Tomaszem w roli głównej jaką widziałam. Myślę, że to jest najmocniejszą stroną tego filmu.

Rozumiem, że dla wielu jest to po prostu mocny cios, bo widzą, że ich media ze starych lepszych czasów są tłumaczone na nowe, ale nie możemy po prostu zaakceptować tego, że czasy się zmieniły i cieszyć się tym, że może przynajmniej jedno nowe dziecko zainteresowało się dzięki temu filmowi serią? Nie siejmy nienawiści tam gdzie nie trzeba

ocenił(a) film na 1
zochka_

Jestem może i dziadem, ale nie chciałem filmu o szarości PRL, chciałem filmu osadzonego na historii Pana Samochodzika, a nie pseudo-Bonda... Sianie nienawiści to określenie "dziady", a nie wyrażanie swojego oburzenia, że naszym zdaniem film jest kiepski...

ocenił(a) film na 2
zochka_

Trudno doprawdy nie siać nienawiści, gdy ogląda się coś tak złego... I nie mówię o filmie jako takim, bo być może jest on i dobry - mówię o EKRANIZACJI powieści, bo tu jest pies zakopany... To nie jest ekranizacja, bo w tym filmie nie ma tej powieści, łapiesz...???

ocenił(a) film na 2
zochka_

Skoro nie przeczytałas nawet wszystkich ksiażek i powolujesz sie na Uroczysko, ktore nie bylo w oficjalnym kanonie 12 tytulow i byl to swego rodzaju prequel, ktory nie mial w tytule Pana Samochodzika to o czym tu mówic? Masz swojego Marvela to nie dziwie sie, ze nie rozumiesz pewnych kwestii takich jak powolywanie sie na ksiazke gdzie poza kilkoma imionami i pseudonimami nic z niej nie ma. To jest zarabianie na marce i robienie ludzi w ciula.

ocenił(a) film na 1
zochka_

Problem w tym, że to jest film dla starych dziadów. Zakochanych w disco hip - polo, freak fightach i kinie Vegi. Żadne normalnie wychowane dziecko nie usiedzi na tym badziewiu do samego końca. Straszny syf zrobili. Gdyby moim dzieciom to się spodobało, to uznałbym, że poniosłem wychowawczą klęskę.

ocenił(a) film na 1
zochka_

straszny bełkot napisany pod fałszywą tezę.

Wg tej z dupy tezy, należy tak ubrać opowieść o dajmy na to Jezusie aby było kolorowo. Jezus powinien prać niewiernych niczym Hulk rzucający Lokim jak szmatą. Wtedy byłoby atrakcyjnie dla "współczesnej młodzieży".

Albo opowieść o Kingu? Zróbmy z niego czarnego w pelerynie, najlepiej z mocą ziania ogniem i palenia wszystkich białasów.

To z pewnością będzie atrakcyjne dla "współczesnego odbiorcy".

Wszystko, tylko żeby nie musieć myśleć. TikTok rozpracował potrzeby współczesnych zwierząt łudząco podobnych do ludzi. Kogo tam obchodzi rzetelność scenarzysty w obrazowaniu materiału źródłowego. Ma być "kolory, akcja, kolory akcja.".

"Nie siejmy nienawiści tam gdzie nie trzeba".

A gdzie trzeba? Na tych, co uważają że produkt niejakiego Sztybora to gniot?

zochka_

Konto założone 13 lipca, jedyny film oceniony to ten gniot. Nie odpowiadać, ewidentna klakiernia. :-)

ocenił(a) film na 1
andrzej_matowski0

i pozamiatane. Widac sprawcy tego gniota chcieliby podnieść oceny. Na razie za cienko w uszach, może jak wykupią farmę troli XD