W jakim sensie "w podobnym temacie"?
Super podobne może nie będzie, ale warto:
Abenobashi Mahou Shoutengai
FLCl
Paranoia Agent
Serial Experiments Lain
Pozdrawiam
Obejrzyj "Perfect Blue" jest całkiem podobne. Poza tym wyżej podane Paranoia Agent i Lain.
Choć niekwestionowanym (przynajmniej dla mnie) królem jest tutaj Neon Genesis evangelion. Polecam;)
Choć od razu zaznaczam, że jest bardzo trudny w odbiorze i może zgorszyć bardziej religijne osoby.
"Choć niekwestionowanym (przynajmniej dla mnie) królem jest tutaj Neon Genesis evangelion."
Dobry, to swoją drogą, ważniejsze, że to klasyk i grzechem jest go nie widzieć. Ale to nie film w rodzaju Papriki.
Coś podobnego? Zapoznaj się z pozostałymi filmami Satoshiego Kona (niestety nie ma ich zbyt wiele). Poza wspomnianymi Perfect Blue i Paranoia Agent polecam Millennium Actress. Może cię też zainteresować Memories - Magnetic Rose, którego był scenarzystą.
Może Akira? podobny klimat, może nie jest o snach tak jak Incepcja, albo iluzji jak The Prestige, ale warte obejrzenia. Podobno na tym się inspirowali bracia Wachowscy(dzisiaj brat i siostra) kręcąc Matrix'a.
Ostatnio też zacząłem oglądać Caprica, jest oparte na "świecie" Battlestar galactica, też mówi o iluzji i świadomości, ale bardziej w amerykańskim stylu.
Cat's Soup.
też pojawia się cyrk. mocno surrealistyczne, symboliczne, wspaniałe. można by przyrównać Papriki bez tych 'normalnych' momentów. I bez fajerwerków graficznych, bo kreska bardzo prosta, ale przez to świetnie docierająca do odbiorcy.
Historia dwóch spokrewnionych ze sobą kotów, jednemu się dzieje coś symbolicznego, drugi go chce uratować - tak ogólnikami, by nie zespoilerować.
Gorąco polecam.
Z tym anime w kontekście klimatu bardzo kojarzy mi się The Cat Returns oraz Spirited Away, oba Miyazaki'ego.