Super pomysł, super film uczący dzieci tolerancji dla inności - w złożonym schemacie począwszy od chłopca-dziwoląga, poprzez odpowiedników PiS-owców sprzed wieków, a na zabawnym gagu z gejem skączywszy. Czarny chumor dodaje atrakcyjności i choć czasem może być niezrozumiały dla widza dorosłego jest świetnie dobrany dla nieskażonego umysłu dziecka. Polecam. I bardzo żałuję, że film zrealizowano w formie animacji. Byłoby genialne kino aktorskie... Cóż... Nie można mieć wszystkiego ;)
W innych wątkach dyskusji o tym filmie pojawiły się zdania, że "straszny", że nie należy pokazywać go dzieciom, tylko dać im normalny świat, pełen piękna i dobra. I tak sobie myślę, że ktoś, kto coś takiego napisał, zupełnie nie zrozumiał "ParaNormana". To przecież film o tym, jak zło się rozwija latami, jak niszczy. Dopiero dobro i zrozumienie stają się siłą wyzwalającą. Jako nauczyciel - polecam.
Podzielam opinię. Mojej 10-letniej córce bardzo się film podobał, mi zresztą również. Jest to bajka pouczająca, mądre zdania w niej padają od głównych bohaterów. Jak najbardziej film dla dzieci ale od co najmniej 8 roku życia, młodsze mogą się po prostu wystraszyć trupów;)
Również podzielam opinię. Czasami się zastanawiam, kto tak naprawdę jest normalny.
Bardzo dobry film i sama się sobie dziwię, że nie wpadłam na niego wcześniej.
To samo sobie pomyślałam. :D To by był genialny film, gdyby odpowiednio dobrano aktorów. Obawiałam się, że będzie gorzej. Są elementy, które trafią także do widza dorosłego. Poziom głupoty: w normie. :)
film tez mi sie podobal, z podobnych polecam Koralina, podobna realizacja, podobne klimaty http://www.filmweb.pl/film/Koralina+i+tajemnicze+drzwi-2009-184151
Ten film bardzo starał się dorównac Koralinie, ale niestety jest tylko niezły, koralina była genialna no ale może dla tego że Oryginalna hisorie stworzył mistrz Neil...
Jakim trzeba być skończonym debilem, żeby przy okazji filmu dla dzieci wtrącać do dyskusji politykę. Można się jednak było tego spodziewać po kimś, kto robi takie byki w swojej wypowiedzi (to "ch" to nie wszystko). Nic też dziwnego, że gag z "gejem" był dla ciebie taki zabawny. "Skącz" i wstydu oszczędź.
Choc uwielbiam animacje, do tego filmu podeszłam niepewnie. Z początku myślałam, że nie będzie miał mi nic głębszego do zaoferowania, ale matko, jak bardzo się pomyliłam! Nie mogę sobie wybaczyc, że nie poszłam na to do kina. Wspaniała animacja, a szczególnie cieszy mnie fakt, iż nie wykonana w całości komputerowo, jak większośc dzisiejszych animacji. Ile pracy włożonej w scenerię i figurki, to aż nie mieści mi się w głowie. Ale przede wszystkim czarownica - nie chce zdradzac fabuły, więc napiszę tylko, że to ona wywarła na mnie największe wrażenie. Wspaniała historia, zaskakująca i czarująca. Idealna dla tych, którzy lubią się pobac, pośmiac, a jednocześnie liczą na coś więcej ; )