PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=599050}
6,6 21 tys. ocen
6,6 10 1 21307
6,5 20 krytyków
ParaNorman
powrót do forum filmu ParaNorman

Doskonały...

ocenił(a) film na 8

Super pomysł, super film uczący dzieci tolerancji dla inności - w złożonym schemacie począwszy od chłopca-dziwoląga, poprzez odpowiedników PiS-owców sprzed wieków, a na zabawnym gagu z gejem skączywszy. Czarny chumor dodaje atrakcyjności i choć czasem może być niezrozumiały dla widza dorosłego jest świetnie dobrany dla nieskażonego umysłu dziecka. Polecam. I bardzo żałuję, że film zrealizowano w formie animacji. Byłoby genialne kino aktorskie... Cóż... Nie można mieć wszystkiego ;)

ocenił(a) film na 8
Orgelbrant

...sorry za "ch" w "humorze"...

ocenił(a) film na 7
Orgelbrant

W innych wątkach dyskusji o tym filmie pojawiły się zdania, że "straszny", że nie należy pokazywać go dzieciom, tylko dać im normalny świat, pełen piękna i dobra. I tak sobie myślę, że ktoś, kto coś takiego napisał, zupełnie nie zrozumiał "ParaNormana". To przecież film o tym, jak zło się rozwija latami, jak niszczy. Dopiero dobro i zrozumienie stają się siłą wyzwalającą. Jako nauczyciel - polecam.

ocenił(a) film na 8
kubusgdanski

Podzielam opinię. Mojej 10-letniej córce bardzo się film podobał, mi zresztą również. Jest to bajka pouczająca, mądre zdania w niej padają od głównych bohaterów. Jak najbardziej film dla dzieci ale od co najmniej 8 roku życia, młodsze mogą się po prostu wystraszyć trupów;)

kubusgdanski

Również podzielam opinię. Czasami się zastanawiam, kto tak naprawdę jest normalny.
Bardzo dobry film i sama się sobie dziwię, że nie wpadłam na niego wcześniej.

Orgelbrant

To samo sobie pomyślałam. :D To by był genialny film, gdyby odpowiednio dobrano aktorów. Obawiałam się, że będzie gorzej. Są elementy, które trafią także do widza dorosłego. Poziom głupoty: w normie. :)

ocenił(a) film na 8
Orgelbrant

Bardzo fajna bajka. Oldschoolowy klimat, jak filmy z lat 80.

ocenił(a) film na 8
Orgelbrant

film tez mi sie podobal, z podobnych polecam Koralina, podobna realizacja, podobne klimaty http://www.filmweb.pl/film/Koralina+i+tajemnicze+drzwi-2009-184151

ocenił(a) film na 6
BEN_4

Ten film bardzo starał się dorównac Koralinie, ale niestety jest tylko niezły, koralina była genialna no ale może dla tego że Oryginalna hisorie stworzył mistrz Neil...

ocenił(a) film na 8
Orgelbrant

Jakim trzeba być skończonym debilem, żeby przy okazji filmu dla dzieci wtrącać do dyskusji politykę. Można się jednak było tego spodziewać po kimś, kto robi takie byki w swojej wypowiedzi (to "ch" to nie wszystko). Nic też dziwnego, że gag z "gejem" był dla ciebie taki zabawny. "Skącz" i wstydu oszczędź.

Machabeusz

Choc uwielbiam animacje, do tego filmu podeszłam niepewnie. Z początku myślałam, że nie będzie miał mi nic głębszego do zaoferowania, ale matko, jak bardzo się pomyliłam! Nie mogę sobie wybaczyc, że nie poszłam na to do kina. Wspaniała animacja, a szczególnie cieszy mnie fakt, iż nie wykonana w całości komputerowo, jak większośc dzisiejszych animacji. Ile pracy włożonej w scenerię i figurki, to aż nie mieści mi się w głowie. Ale przede wszystkim czarownica - nie chce zdradzac fabuły, więc napiszę tylko, że to ona wywarła na mnie największe wrażenie. Wspaniała historia, zaskakująca i czarująca. Idealna dla tych, którzy lubią się pobac, pośmiac, a jednocześnie liczą na coś więcej ; )

Machabeusz

Ale że co w słowie "gejem" ci się nie zgadza?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem