Pamiętam, że zanim obejrzałem "1", znajomi próbowali mi wmówić, że jest na faktach, w co zresztą sami wierzyli, póki im nie udowodniłem, że jest inaczej.
I twórcy pewnie chcieli, by tak było, ale teraz odeszli od tego myślenia, chociażby dodając efekty dźwiękowe czy muzyczne.. sztucznie wywołujące strach. nie wspominając już o efektach komputerowych, które w jedynce można było policzyć na palcach jednej dłoni.
Film wg. mnie ciekawy, całkiem inny od pierwszej części - bardziej podchodzi do "profesjonalnego" filmu w przeciwieństwie do "amatorskiej" jedynki, co z jednej strony na plus, z drugiej jednak działa to na niekorzyść.
Na wiele pytań jest odpowiedź, powstało też wiele nowych (np. te czarownice).
Będzie kolejna część? :)
Nastepna część ma sie podobno pojawić w październiku tego roku. Tak przynajmniej wyczytałam w internecie i na stronie filweb. Muszę przyznać, że po obejżeniu 1 części też myślałam, że jest ona na faktach tak samo jak i Paranormal Entity. Teraz już wiem, że to nie prawda i wcale mi to nie przeszkadza ponieważ uważam, że wszystkie trzy części to niezła robota. Jak wiadomo w większości filmów im dalszy numerek na końcu tym co raz bardziej wielka chała jednak w przypadku paranormal activity każda częsć na swój sposób jest dobra, trzyma w napięciu i to jest najfajniesze w tym filmie.
Obejrzyjcie serial dokumentalny Ghost Adventures. Tam takie sytuacje pojawiają się co odcinek a co lepsze wszystko jest prawdziwe. W skrócie to 3 typów Zak Bagans Nick Groff i Aaron Goodwin zamykaja się na całą noc w najbardziej nawiedzonych miejscach na świecie uzbrojeni jedynie w kamery na podczerwień,dyktafony i troszkęsprzętu który testują od naukowców aby bardziej poznać paranormalny świat. Cały serial jest fenomenalny. Na wiosne startuje 6ty sezon. W polsce bardzo mało znany gdyż emituje go kanał travel HD nie dostępny na żadnej polskiej platformie cyfrowej.Na torrentach możecie znaleść wszystkie odcinki.
Zacznijcie od serialu dokumentalnego : Ghost Adventures Documentary z 2004 roku. Niedowiarków takze odsyłam do tegoż serialu. Wszystkie ich dowody są szczegółowo analizowane przez znane osoby (ekspert od video FBI,fizycy itp) i stwierdzajaoni jednoznacznie że wszystko to co udaje im się złapać jest prawdziwe. Demony takze istnieją ale to już zobaczycie w serii dokumentalnej począwszy od pierwszego odcinka i ich Lockdownie w Bobby Mackey Music World czyli w jednym z najbardziej nawiedzonych miejsc w USA gdzie wcześniej była rzeźnia i swoje praktyki odbywal kult satanistów odcinając głowy ofiarom w tym miejscu.
Naprawdę wierzysz w to, że ten serial nie jest w żaden sposób przerabiany komputerowo, by dodać parę smaczków? To tutaj dodadzą jakąś smugę świetlną, to tutaj w jednym miejscu zwiększą kontrast, żeby się wydawało, że coś tam widać itp. Te gadki szmatki o ekspertach - to pewnie osoby zatrudniane przez twórców serialu, by za jakąś kasę powiedzieli, że to nie jest w żaden sposób przerabiane.
Tak jestem pewien że to jest true. Wystarczy chociażby zobaczyć co działo się podczas ich eventów live gdy zapraszali ok 100 ludzi aby doświadczyli tego c ooni. Z resztąo takich sprawach jak o sesjach EVP live i odtwarzaniu ich minute po nagraniu nie musze wspominać,a co do zjawisk paranormalnych typu kule energii oraz dziwnych dźwięków to najlepiej jest się wybrać nocą z dyktafonem bez żadnych źródeł światła na jakąś starą część cmentarzy zapomnianą lub w miejsce gdzie chowa się samobójców....wiem bo sam byłem świadkiem kilku zjawisk których nie mogłem wytłumaczyć w żaden sposób. Z resztąwystarczy poszukać w internecie materiały z miejsc które odwiedzali a jest setki doniesień o dziwnych zjawiskach. Oczywiście sceptycy zawsze będą twiedzić swoje, jednak najlepiej zrobić tak jak mówią członkowie ekipy Ghost Adventures: Wybraćsiędo takiego jednego miejsca na noc i rankiem stwierdzić czy nadal jest się niewierzącym. Tyle ode mnie nie mam zamiaru wszczynać jakjiejś kolejnej bezsensownej dyskusji, bo i tak każdy będzie miał swoje zdanie na ten temat. Ja wiem swoje i mam podstawy uzasadnione kilkuletnim studiowaniem dogłebnym tematu a także kilku zjawiskom które przytrafiły mi się osobiście aby stwierdzić iż są pewne rzeczy które cięzko jest nam zrozumieć,z resztą wystarczy poszukać informacji o biskupie i egzorcyście znającym temat od podszewki oraz kilkukrotnie wspólpracujący z ekipa GA. Biskup nazywa się James Long. Dobra koniec moich wywodów bo i tak nikogo na siłe nie przekonam :P
Tu nie chodzi o to, że ze mnie jest taki 100% sceptyk - sam lubię zwiedzać różne miejsca opuszczone/odludzia szczególnie w nocy, aby poczuć ten przyjemny (?) dreszczyk emocji i strachu - niestety u mnie w pobliżu zbyt wielu takich miejsc nie ma, a obecnie nie mam czasu, by się zagłębiać w tego typu zabawy, jak szukanie paranormalnych zdarzeń. Ghost Adventures nie oglądałem, aczkolwiek chyba się skuszę na obejrzeniu kilku odcinków - ot tak z ciekawości.
To pooglądaj koniecznie. Jak mówilem zacznij od dokumentu z 2004 roku i potem serię która zaczyna się w Bobby Mackey Music World. Na thepiratebay są kompletne serie do ściągnięcia. Nie ma napisów nigdzie ale jeśli znasz angielski to żaden problem. Na pewno się nie zawiedziesz.
No niestety serial nie jest emitowany na żadnej polskiej platformie kablowej czy cyfrowej. Nie jest to ten travel channel dostępny u nas, także na lektora nie ma co liczyć, w sumie napisow tez nigdzie nie ma. Ale myślę że wystarczy podstawowa znajomosc angielskiego zeby skumac o co chodzi, po za tym jak ekipa łapie rózne EVP lub inne wydarzenia paranormalne są one powtarzane 3 razy z opisami. takze wszystko jest jak na dłoni. pozdrawiam i zycze milego seansu