PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=605096}
5,8 50 tys. ocen
5,8 10 1 49926
4,8 14 krytyków
Paranormal Activity 3
powrót do forum filmu Paranormal Activity 3

Ostatnio dla przypomnienia obejrzałam pierwszą część PA i mam pytania.

1. W pierwszej częsci Kate mówi, że spłoną jej dom jak była mała. Albo przeoczyłam, albo nie było to pokazane w 3 cz.

2. Też w pierszej częsci i też Kate, wspomina, że idzie zobaczyć się z matką. W ostatniej częsci pokazane jest jak to Toby lub ta babka zabija ich matkę i jej faceta. Jak to możliwe?

3. Dziewczynki wiedziały o Tobym, można wywnioskować z zakończenia że potem wraz z babką z nim 'współpracowały'. W pierwszej częsci ani dorosła Kate ani siostra nie wiedzą co je straszy. Czyżby nie pamiętały, czy jak?

ocenił(a) film na 5
krikri

Też się nad tym zastanawiałam, rzeczywiście to dość dziwne...

ocenił(a) film na 7
Dianaart

Co do punktu trzeciego - Dennis czytając książkę o czarownicach zauważył, że noszą pewien symbol na wisiorkach, który znajduje się w pokoju dziewczynek. Dodał również, że czarownice wybierały dzieci i przygotowywały je do czegoś tam (nie pamiętam, wybaczcie D:), a potem "kasowały" te wspomnienia z dzieciństwa. Miały one sprawić, że dziewczynki, gdy dorosną, urodzą dziecko, które do czegoś im posłuży. Kurczę, muszę obejrzeć ten moment ponownie, bo on tam to wszystko wyjaśniał.

ichi666

Dzięki ichi666 :-) jendo już z głowy.

użytkownik usunięty
krikri

1.Ponieważ film jak każdy PA ma inne zakończenia. Te jest niby główne ale na DVD będzie jeszcze inne. to samo odwiedź na 2 pytanie , a w 3 jest co innego. Babka zawarła z jakimś duchem pewien układ , (tu nie wiem) ale w zamian jedna z tych dziewczyn ma urodzić męskiego osobnika , wtedy poddadzą go śmierci dla tego ducha. coś w tym stylu. ogólnie to ma być klątwa. Polecam ci tutaj wejść na PA2 i tam w dyskusjach masz pełne wytłumaczenie.

ocenił(a) film na 7
krikri

1. Spłoną, nie zostało pokazane w trzeciej części. Podejrzewam jednak, że chodziło o "zatarcie śladów", trzeba jakoś dzieciom wytłumaczyć, co stało się z rodzicami...
2. No i tu pojawia się właśnie jedyny błąd, który mnie drażni. W sumie wyjaśnić to można tak, że Kristi i Kate swoją babkę nazywały matką, z racji tego, że to ona je wychowywała. Nie zmienia to faktu, że jest to ogromny błąd w fabule.
3. Zostało już wyjaśnione- dziewczynkom "usunięto" pamięć po tej całej "ceremonii". Zresztą, widać na końcu, że już wtedy były one "opętane" (motyw z Katie siedzącą przy schodach), później (cz. 1 i 2) przypominają sobie pewne sytuacje z dzieciństwa, ale maja "dziury" w pamięci.

ocenił(a) film na 4
Mala_Lady_Punk

tłumaczenie tylko cześciowo ma sens. Bo w jedynce jakoś pamiętają o duchu, który je nawiedzał jak były małe.

ocenił(a) film na 7
keeveek

* Spłonął - literówka w mojej wypowiedzi.

Właśnie o tym mówię, pamiętają ale nie do końca. Wszystko przypominają sobie stopniowo, Kristi nie pamięta prawie nic, dopiero Kate jej przypomina. Pamięć została im usunięta, ale nie w całości. Pamiętają dzieciństwo, ale jak już pisałam, mają "dziury" w pamięci. A przynajmniej ja to tak zrozumiałam.

ocenił(a) film na 4
Mala_Lady_Punk

w zasadzie tak, ale skoro duch chciał dziecka od nich, to przynajmniej jedna z dziewczynek powinna stracić dziewictwo i potem nawet nie pamiętać jak to się stało... i przez całe życie nie wydawało jej się to dziwne? :P

ocenił(a) film na 7
keeveek

Ale one nie współżyły z duchem (demonem w zasadzie) tylko Kristi wzięła z nim ślub. To było jak podpisanie układu, na mocy którego, gdy w dorosłym życiu Kristi urodziła syna, należał on do demona (dlatego opętana Kate przyszła po niego w drugiej części). Ja tam nie słyszałam ni o akcie seksualnym pomiędzy demonem, a którąś z dziewczynek, a oglądałam, wydaje mi się, uważnie. ;)

ocenił(a) film na 4
Mala_Lady_Punk

a widzisz, zapomniałem o tym porwaniu z drugiej części. To by się nawet zgadzało. A co do współżycia, to mi tak przyszło na myśl. Jeżeli oglądałaś Paranormal ENTITY to tam była taka scena :P

ocenił(a) film na 7
keeveek

Nie, nie oglądałam... A po recenzji siostry jakoś mi się nie śpieszy ;)

ocenił(a) film na 7
keeveek

W Paranormal Enity mieliśmy doczynienie z demonem typu Incubus, który atakował i gwałcił kobiety.Tutaj to byłą zupełnie inna historia. Z tego co się orientuje to babka zawarła jakiś tam pakt ze złą siłą oddając pierwszego potomka płci męskiej który pojawi się w rodzinie za bogactwo.Tak to wynikało z części 2 gdy ta młoda to odkryła...córka Kristi chyba to była...albo jej męża z pierwszego małżeństwa (nie pamiętam dokładnie).

ocenił(a) film na 7
Mala_Lady_Punk

A mi się wydaje, że wcale nie spłonął tylko babka po "kasowaniu" pamięci musiała jakoś wytłumaczyć dziewczynkom śmierć rodziców (btw. ciekawe jest to, że w ogóle nie został poruszony wątek ojca dziewczynek, który z tego co domniemuje zginął) i dlatego wymyśliła pożar od którego zaczyna się praktycznie "dorosła" pamięć dziewczynek.