PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=605096}
5,8 50 tys. ocen
5,8 10 1 49926
4,8 14 krytyków
Paranormal Activity 3
powrót do forum filmu Paranormal Activity 3

Posłuchajcie mam ogromną prośbę. Oglądałam wczoraj PA3 i zrobił on na mnie ogromne wrażenie. Mam problem z pewną kwestią, mianowicie chodzi mi o związek postaci ze wszystkich trzech części. Oglądałam tylko jedną część czyli tą trzecią i na początku były nagrania dwóch sióstr z czego jedna była w ciązy z 2006 roku a później nagrania z ich dzieciństwa. Chcę obejrzeć resztę części ale obawiam się, że wtedy wszystko mi się pomiesza. Tak więc moja prośba jest taka aby ktoś z Was napisał mi czy postacie ze wszystkich częsci mają jakieś powiązanie np ( czy w 1 częsci są już dorosłe te siostry i czy wszytsko jest takie pomieszane) a jeżeli jest wszytsko takie pomieszane to byłoby super jak ktoś by mi to ogarnął. Chciałabym się po prostu skupić na efektach filmowych a nie podczas seansu rozkminiać kto jest kim.
Z góry dzięki i przepraszam za zawiłość mojego postu :)

ocenił(a) film na 8
cofianca

w sumie trzeba by obejrzeć wszystko od początku, bo wyszło na to, że 1. część jest ostatnia, 2. pozostaje bez zmian a 3. jest jakby pierwsza :) tylko w trzeciej części na końcu rozwiązała się zagadka :) tak czy siak obejrzyj sobie te pozostałe :)

ocenił(a) film na 8
cofianca

post zupełnie zrozumiały...więc...oglądając filmy w kolejności 3-2-1 wszystko zrozumiesz, gdyż akcja dzieje się dalej...po prostu tak jakby znasz genezę wszystkiego, której nie zna widz oglądający w kolejności 1-2-3....w takiej sekwencji jest wiele pytań 'dlaczego?' których po obejrzeniu trójki w miarę się nie posiada. ale jak prosisz to oczywiście już wyjaśniam. główny upiór- Toby...jest we wszystkich częściach i to on 'straszy'...jest przypisany rodzinie przez to że babka zawarła z nim umowę, że otrzyma pierworodnego w zamian za majątek. babka nie rodzi syna....tylko Julie, która następnie również nie rodzi syna tylko dwie córki. mimo przekonań babci żeby jeszcze myślała o dziecku następnym , ta odmawia. dlatego wkurzony Toby obiera sobie za ofiarę Kristi...młodszą córkę Julie. Dennis jest ich ojczymem. dzięki rozwijającej sie akcji dowiadujemy się, że babka była w sabacie czarownic i wraz z Tobym robią wszystko by rodzice zawieźli dziewczynki do babci, gdzie miał się dokonać rytuał 'zaślubin' małej Kristi Tobiemu...może zależało to od osiągnięcia wieku, że dopiero teraz. nie wiem. rodzice na miejscu są nie potrzebni więc zostają zabici. babka zabiera dziewczynki. teraz mogłabyś obejrzeć dwójkę gdyż zachowasz chronologię i gdy powiedzą w pewnym momencie w dwójce że teraz dzieje się akcja filmu pierwszego po prostu powinnaś włączyć jedynkę i po jedynce wrócić do kilku minut drugiego filmu, które są najpóźniejszymi wydarzeniami, które można zobaczyć w całej serii. kobietą w ciąży jest Kristi i jak się dowiesz od razu jest to chłopiec- Hunter. kobietą, która przyszła oglądać remont jest siostra Kristi- Katie (ta co z przyjacielem Dennisa wywoływała krwawą marry czy została pociągnięta za włosy) Katie nie ma dziecka...ma męża/narzeconego (nie pamiętam) Micah...o nich jest pierwszy film. Kristi ma małżonka...mieszkają również z córką z pierwszego małżeństwa męża...szczęśliwa 4-osobowa rodzina :) no i oczywiście w jedynce i dwójce żyje z nimi Toby. jest również kochany pies...który wyczuwa Tobiego i nie pozwala mu się zbliżać do małego Huntera, którego chce sobie Toby odebrać jako obietnicę. ważna jest także postać Tobiego. widać że to upiór gdyż posiada raciczki...(pierwszy film) pazury (trzeci film gdy zadrapał przyjaciela Dennisa) jak i również warczy (wiem że na pewno w trójce, nie pamiętam czy wcześniej też nie warczał) do tego jest opisany przez Kristi jako starszy od babci mężczyzna (prawdopodobie starzeje się....pół ciała czlowieka pół zwierzęcia? taki dosłownie upiór w obecnych wyobrażeniach)....chyba wszystko...jak coś to pytaj a na pewno podzielę się swoimi przemyśleniami.

sikorzak

Oh dzięki za takie piękne rozwinięcie jak i również za to krótsze poprzednikowi :)
Czyli wnioskując po Twoim poście powstać część 4 tak? I czy Hunter ostatecznie został porwany? i czy jest on synem męża kristi czy może Toby'iego?

ocenił(a) film na 8
cofianca

ja mogę tylko spekulować....pojawiły się głosy, że 4 powstanie. ale właściwie to jasne. po takim sukcesie jakim jest trójka na pewno zrobią kontynuację historii. Hunter został ostatecznie porwany przez Tobiego...który w pierwszej części zawładną ciałem Katie po czym zabija Kristi i jej męża po czym zabiera Huntera i tak się jak na razie wszystko kończy. czyim synem jest Hunter nie wiadomo...tego nie wyjaśniono. jednakże gdyby miałby to być Toby to zrobiłby to już wcześniej z Julie czy babką...więc raczej to tak jest jak jest przedstawione czyli Hunter to dziecko męża Kristi.

sikorzak

a widzisz czyli teraz już wszytsko wiem a Ty dopowiedzialeś mi istotne szczegóły których nie zawarłeś wcześniej:)
A czy kiedyś może ktoś podnościł spekulacje jakoby opowieść o PA jest " true history " :P Ja doczytałam się że muza reżysera ponoć doświadczała jakiś nawiedzeń jak i on sam miał doczynienia z siłami nadprzyrodzonymi.

ocenił(a) film na 8
cofianca

jak się interesuję PA to nigdy nie słyszałem o true story. i wolę nie słyszeć :D

sikorzak

:D no chyba że tak :P masz jakieś inne filmy tego pokroju lub takie w których można się tak samo wystraszyc? przyzam, że jak narazie to jedyny film na którym czekałam na zawał serca :P

ocenił(a) film na 8
cofianca

blair witch project. egzorcyzmy emily rose...polecam także lustra....czy np grave encountres. rec obie części też dobry...wiele scen do wystraszenia się.

sikorzak

ze wszystkich wymienionych przez Ciebie pozycji nie widziałam jedynie grave encountres może powiesz mi o tym coś więcej???
a widziałeś " lęk" o tym jak grupka ludzi idzie do lasu po grzybki halucynogenne?;>

ocenił(a) film na 8
cofianca

grave encountres jest idealny dla mnie. nie cierpię widzieć tego co ma straszyć i nie cierpię psychiatryków. grupa telewizyjna udaje się na noc do opuszczonego psychiatryka by zbadać zjawiska paranormalne....lecz okazuje się, że tam nie ma duchów tylko kurde żywe postacie...i ogólnie pokazana jest cała akcja jak oni próbują się wydostać i wszystko w biegu i nie wiadomo co czyha za rogiem..
a opowiedz o tym lęku..

sikorzak

lęk- a więc... grupka znajomych jedzie do jakiegoś lasu żeby nazbierać sobie grzybków i pomimo przeciwskazań aby nie jeść ich na surowo kilka osób je je i ma schizy albo i nie :P w każdym razie w tym lesie jest stary poprawczak który był prowadzony przez mnichów ( zboczonych) i wychodzą jakieś trzy upiory z tamtąd mnich, chłopiec wychowany z pasmi i coś tam jeszcze i powoli wybijaja tą grupke :) ale nie ma przesadnej krwi i opór straszny jest bo sam nie wiesz czy to jest prawda czy ich imaginacja :)

ocenił(a) film na 8
cofianca

dobry film na wyjazd ze znajomymi :) a tak owy już niedługo mam więc na niego go pewnie zachowam! dzięki.

sikorzak

nie ma sprawy :D Witam w zn.