PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=605096}
5,8 50 tys. ocen
5,8 10 1 49865
4,9 12 krytyków
Paranormal Activity 3
powrót do forum filmu Paranormal Activity 3

Przeczytałam sporo wypowiedzi ale nie udało mi się znalezc odpowiedzi na moje watpliwosci...wiec :

Dlaczego duch pod przescieradlem byl niski skoro dziewczynka mowila ze jest stary jak babcia i wysoki ??

Co dziewczynka robila w salonie jak w nocy wlazła na stół??

Kto przez 2-3 h w nocy gapił sie w drzwiach na spiacych rodzicow,ona czy on?

I o co chodzi z ta koncowka,musze obejrzec poprzednie czesci zeby zrozumiec,bo co to za baby i gdzie byl toby??

No i jeszcze jedno...cos tam mowili ze toby chcial zeby one urodzily dzieci tak,ale ponoc dopiero jak dorosna to czemu ta baba zabrala dziewczynke juz teraz i to tylko młodszą a ta druga obrywała??

szama007

Z tego co mi wiadomo to ona obserwowała śpiących rodziców, a te baby to, jak domniemam, były czarownice w trakcie szabatu, o którym z resztą Dennis wspominał w trakcie filmu.
Co do reszty to nie znam odpowiedzi ;)

użytkownik usunięty
szama007

1. Duch był niski dla zmylenia widza - abyśmy byli pewni że to młodsza z sióstr... Ale jak to się stało że był niski to nie wiem.. Może Toby może przybierać różne kształty?
2. Zgaduję, że młoda bawiła się z Tobym
3. W drzwiach stała babcia. Dlaczego? Nie jestem pewna, ale wymyśliłam sobie dwa rozwiązania.
a. Toby ją opętał tak jak wcześniej Kristi
b. Babcia była w zmowie z Tobym. On pragnął śmierci mężczyzny, w ofierze został złożony Dennis. Jednak ten przez cały film wykazywał sporą domyślność, więc babcia pilnowała aby czasem nie zgadł, że cały czas celem było sprowadzenie go do jej domu by tam jego duszę mógł zagarnąć dla siebie Toby.
4. W poprzednich częściach nie było mowy o żadnych sabatach. Prawdopodobnie twórcy chcieli nam to przedstawić jak przyczynę pojawienia się Tobiego w życiu bohaterów
5. To Toby wybrał na początku młodszą dziewczynkę. Prawdopodobnie wiedział że urodzi ona chłopca (jest ona główną bohaterką 2 części, ma synka), a w poprzednich częściach była mowa o tym, że prawdopodobnie któraś przodkini dziewczynek zawiązała pakt z diabłem w celu np poprawienia sytuacji finansowej (teraz zastanawiam się, czy czasem nie była to babcia podczas sabatów) a zapłatą dla diabła miał być pierwszy w linii prostej, męski potomek.
Druga część ma kompozycję otwartą, nie wiemy co działo się dalej, ale na pewno się działo. Zgaduję, że ciąg dalszy poznamy w cz. 4 o której coraz częściej się mówi ;)

użytkownik usunięty

Oczywiście są to moje domysły, ale śledzę Paranormal od początku i myślę, że mogą być trafne.
Jedną z cech paranormal jest to, że widz nie wie wszystkiego i się nie dowie - w końcu początkowo mówiono, że jest to film "na faktach", a tego wszystkiego nie da się logicznie wytłumaczyć, dlatego widz musi domyślić się niektórych rzeczy

Babcia była okultystką - uprawiała czarną magię to nie był duch tylko diabeł, wszedł miedzy innymi w jedną z sióstr pod koniec, po co chcesz racjonalnie tłumaczyć horror ??? trochę to śmieszne wg. mnie

glupinick1

Hmm no tak teraz to bardziej logiczne :) może powinnam zabrać się za poprzednie części a nie zaczynać od 3 :)

glupinick1 - tu nie chodzi o racjonalne tłumaczenie horroru,a o wyjaśnienie wątpliwości z hostorii,ja akurat nie oglądałam poprzednich części w których sporo rzeczy jak widze było wyjaśnionych,a skoro nie widziałam to zadałam pytania...

szama007

Ogólnie chcieli zabić rodziców dziewczynek ponieważ nie chcieli zdecydować się na kolejne dziecko - chłopca, który jak dowiadujemy się w filmie miał tzw. ofiarą na tej całej czarnej mszy, którą odprawiały stare baby. msze odbywały sie w domu babci dlatego też Tobby powiedział dziewczynce żeby zabrał tam rodzinę wtedy też zostawił jej siostrę w spokoju.

użytkownik usunięty
glupinick1

ja po prostu odpowiadam na wątpliwości autora postu ...