PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=798143}

Parasite

Gi-saeng-chung
2019
8,1 188 tys. ocen
8,1 10 1 187528
8,5 114 krytyków
Parasite
powrót do forum filmu Parasite

Nie jestem jakimś wybitnym krytykiem filmowym, filmoznawcą czy ekspertem. Ale przecież filmy nie powstają tylko dla takich ludzi, ale też dla prostych zjadaczy chleba. I ja, jako prosty zjadacz chleba, nie rozumiem tych wszystkich zachwytów nad tym filmem. Dla mnie ten film, to zwykły gniot. W literaturze takie dzieła określa się mianem grafomania. I tu mam takie odczucie. Nie jest to film słaby, ale mnie do gustu nie przypadł.

ocenił(a) film na 9
Alina23

Do gustu nie musi Ci przypadać. Ale nazywać film gniotem i grafomanią zwykły zjadaczu chleba - to nadużycie, szczególnie jak nie popiera się takiej negatywnej oceny argumentami.

Agatonik

Czemu nadużycie? Każdy ma prawo do własnej opinii. Ja np. nie lubię oglądać filmów o idiotach. Za pierwszym razem wyłączyłem po 40 minutach, przez brak realizmu, kretyńskie poczucie humoru i żenujące sceny. Sorry, ale pieczątka nałożona jako warstwa w Photoshopie i wydrukowana na drukarce? :D Nikt nie wpuści kogoś z ulicy do swoich dzieci. Takich ludzi się sprawdza, muszą mieć jakąś historię. Sporo naciąganych wątków i brak konsekwencji w zachowaniu Pani domu... Ukazanie bogatych osób jako jakichś naiwnych, łatwowiernych i bezmyślnych - Kompletna sprzeczność z rzeczywistością, bo logicznie rozumując żeby być bogatym to najpierw trzeba mieć trochę oleju w głowie, żeby do tego dojść... Mam wrażenie, że ten film jest kierowany do takich właśnie pasożytów, którym wydaje się że ludzie zamożni to jacyś kretyni...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 6
k_pilch

Ambasada Korei moją wydrukowaną pieczątkę przyjęła, w końcu nie zawsze da się mieć oryginał. Więc tu nic surrealistycznego nie było.

Alina23

Wydaje mi się, że film osiągnął taki sukces, bo nawiązuje do problemu nierówności społecznych, ale tak poza tym jest średniakiem.
Podobnie było np. z filmem Slumdog. Milioner z ulicy.