PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=798143}

Parasite

Gi-saeng-chung
2019
8,1 188 tys. ocen
8,1 10 1 187528
8,5 114 krytyków
Parasite
powrót do forum filmu Parasite

Otóż pan bogatego domu, w którym próbowała się zagnieździć uboga rodzina był bardzo wyczulony na zapach plebsu i strasznie go nie lubił jednak zapach majtek ubogiej dziewczyny zupełnie mu nie przeszkadzał, ba - wręcz przeciwnie podniecał go do tego stopnia, że prosił żonę żeby te majtki wieczorem zakładała ("jak je założysz będę twardy całą noc..").

Więc teraz nie wiem czy to reżyserska pomyłka czy coś się za tym kryje.

Jeśli coś się jednak kryje to pomóżcie mi to odkryć, bo ja nie mam pomysłu.

ocenił(a) film na 7
taksidrajwer

No co jest, nikt mi nie pomoże?

Dużo tu czytam, że film robi ludziom sieczkę z mózgu, ale chyba znajdzie się tu chociaż kilku, którzy ocalili swój mózg przed całkowitym posiekaniem i są w stanie coś wymyślić?

A tak poza tym to film trochę przehajpowany, ale oglądało się go całkiem przyjemnie (ach te koreaneczki…).

ocenił(a) film na 8
taksidrajwer

Nie jestem znawcą Freuda, ale wydaje mi się, że nie ma niczego dziwnego w tym, że koleś z klasy wyższej pozbawiony większych problemów i żyjący w luksusie ma marzenia erotyczne o pobabraniu się w gówienku proletariatu. Ilu jest rasistów, marzących o seksie z murzynkami, ilu jest szefów firm, których podnieca bycie pokrakiem u dominy, ilu też jest biedaków zabawiających się w łóżku w szefów i sekretarki? Zakazany, czy też w tym przypadku - niedostępny owoc staje się obiektem pożądania, myślę więc, że ta scena oznaczała właśnie to o czym napisałem i zdecydowanie nie była nieścisłością.

ocenił(a) film na 7
Fass_

Niedostępny owoc?
Przecież z taką kasą koleś mógł mieć tych "owoców" całe kontenery.

W kilku scenach zapach plebsu wywołuje u niego odruchy wręcz wymiotne a w scenie z żonką go "utwardza" - nie klei mi się to.

ocenił(a) film na 9
taksidrajwer

tu nie tylko chodzi o zapach ale o sytuacje - tak jak wyzej zostalo napisane podnieca go samo wyobrazenie uprawianie seksu z kims z innej klasy spolecznej wiec uprawia z zona taki role-play

ocenił(a) film na 7
venom_xd

Jeśli chodzi o wyobrażenie to wg mnie majtki przesiąknięte zapachem plebsu trochę nie pasują tu do roli czynnika wspomagającego stymulację wyobraźni bogacza w pożądanym przez niego kierunku.

No chyba, że były przesiąknięte jeszcze innym zapachem, intensywniejszym niż zapach typowo plebsi… plebejski.

Albo jeszcze mogły zostać wyprane w detergentach stosowanych przez rodzinę bogaczy.

Ale wtedy zostałby również usunięty ten drugi zapach i bogaczowi pozostałby jedynie bodziec wzrokowy.
W sumie tak chyba jednak byłoby najbardziej logicznie i... higienicznie.

taksidrajwer

bo go podnieca zapach brzoskiwnki jessici a nie jakiegoś tam plebsu którym majtki pewnie wcale nie są przesiąknięte