Czuję się głupio, że pomyślałem, że autor ma na myśli fakt, że tylko praca jest rozwiązaniem po oczywistym podziale społecznym przez cały film. Już po przeczytaniu pierwszej opinii, recenzji uświadomiłem sobie swoją głupia myśl. Zwykła praca w systemie nigdzie cię nie ruszy, każdy ma tu swoje miejsce i prawdopodobnie zostaniesz tam, gdzie się urodziłes. Osobiście wierzę, że każdy może zmienić swoje życie, ale NIE ISTNIEJE możliwość, by postawić tu znak równości ze zwykła praca, biorąc pod uwagę jak działa państwo i jego struktury. Piękny film
Jeśli pragniesz awansu - pracujesz nad sobą. Uczy tego każda szkoła Coachingu. Im trudniej ci jest im ciężej tym większy sukces osiągniesz bo nie siedzisz w swojej strefie komfortu czyli nierobienia nic nowego. Będzie wiele porażek ale one mają uczyć cię bycia lepszym w działaniu, które podejmujesz bo każda porażka to zasiane ziarno sukcesu. Tragizm bohaterów polegał na tym , że mimo iż dostali szansę na zmianę w swoim życiu - dalej tkwili w piwnicy. Motyw zapachu pojawia się kilka razy w filmie. Zapach może ich zdradzić. Nie zmieniają nic bo żyją chwilą. Myślę że zapach może być tu symbolem uwiezienia ich na pewnym szczeblu wegetacji. Aby iść dalej wiedzą ze muszą pozbyć się zapachu ale nie chcą lub nie potrafią tego zrobić. Z drugiej strony momemntami potrafią radzić sobie ze znacznie trudniejszymi problemami.