Park Jurajski

Jurassic Park
1993
7,0 339 tys. ocen
7,0 10 1 338723
7,6 57 krytyków
Park Jurajski
powrót do forum filmu Park Jurajski

Wczoraj na TVP 1 oglądałam pierwszy raz Park Jurajski. Zrobił na mnie wrażenie. 20 lat temu ciężko było uzyskać takie efekty specjalne. 8/10. (:

noquarter98

film niewątpliwie dużo zyskuje dzięki efektom ale były momenty kiedy można było zaspać dlatego 6/10

bodzio12

Generalnie uważa się, że nie można trzymać widza w napięciu przez cały czas, bo straci się jego skupienie. Nawet w największych akcyjniakach wciska się tzw. "breathery". Zwalnia się tempo, aby dać widzowi odetchnąć od akcji :). Takie zmiany tempa dodają filmom dynamizmu i sprawiają, że jest ciekawszy i można utrzymać skupienie widza. Poza tym to też dobra okazja, aby film mógł nadgonić z ekspozycją postaci, fabułą itd :P.

Tam oni wszystko mają obcykane i nazywa się to "pacing" :P

użytkownik usunięty
noquarter98

Jeśli masz Ale kino+ i miałbyś ochotę na powtórny seans, to oglądaj za tydzień o 20:10.

ocenił(a) film na 10

wlasnie ogladam :D

ocenił(a) film na 7
noquarter98

Film pod względem efektów specjalnych, super. Dinozaur (Criceratops) leżący podczas zwiedzania parku REWELACJA !
Ale jeśli robimy film o dinozaurach to powiedzmy o nich prawdę jak wyglądały. Raptory były o wiele mniejsze niż w filmie Spielberga, oraz miały upierzenie jak obecne koguty czy coś w tym stylu. Jest tyle gatunków do wyboru dlaczego nie wybrać takich które istniały na prawdę ? Kolejny Tyrenozaur nie widzi chłopca i Sama jak obraca samochód. Ale zapewne powinien go wyczuć, gdyż Tyr. miały doskonały węch. I jeszcze tak szybko nie biegały jak pokazane w filmie były na to za ciężkie :) Widziałem kiedyś dokument o dinozaurach na TVN24 stąd moje źródło.

Najbardziej podoba mi się postać Jeffa Golgbloma miał takie czyste racjonalne spojrzenie na sytuacje.

Na koniec Hammond ciągle powtarza "nie szczędzę środków", a cały system komputerowy jest zależny od jednego grubasa. Skorumpowanego w dodatku ... Film nie trzyma się kupy.

76rookie

"Widziałem kiedyś dokument o dinozaurach na TVN24 stąd moje źródło."- trza było obejrzeć dokumenty dotyczące powstania filmów Spielberga, a nie pleść głupoty. O upierzeniu jest mowa w kontekście produkcji trójki, w ostatniej części trylogii zadbano zresztą o szczegóły, o których podczas kręcenia jedynki po prostu nie wiedziano... Inna sprawa, że gadanie o upierzeniu dinozaurów to znowu tylko teorie, a filmy przedstawiające PRZYKŁADOWY wygląd dinozaurów to tylko filmy, choćby nie wiem ile słów "dokumentalny" by nie posiadały w nazwach. powtórzmy- to tylko WYMYSŁY autorów.

Aha, polecałbym oglądanie lepszych dokumentów niż te z TVN24, bo na razie Twoja wiedza ogranicza się do niepoprawnego posługiwania się nazwami dinozaurów. Criceratops? Proszę Cię...

ocenił(a) film na 7
ed j. rush

Twoja do tego samego co dokument dokumentowi nie równy ?? Będziesz mnie uczył jak się pisze nazwę dinozaura ?? Fanie filmu ?? I czego jeszcze mnie nauczysz ?? Poczytaj, obejrzyj coś wtedy się dowiesz jak powinny wyglądać prawdziwe Raptory. Dino ekspercie :)))))))))

76rookie

Daj spokój, gdyby nie Park Jurajski, to nasze pokolenie miałoby gdzieś jak wyglądały dinozaury :D

ocenił(a) film na 10
mosheh

zgadzam się, gdyby nie ten film to większość dzieciaków nie wiedziałaby co to dinozaur : D

ocenił(a) film na 10
ed j. rush

To że niektóre dinozaury były pokryte piórami jest już pewne.

ocenił(a) film na 6
76rookie

jaki ,,criceratops"? To był Triceratops hatcheri

ocenił(a) film na 6
emcia_filmweb

i nie ,,tyrenozaur" a Tyrranosaurus rex, co do upierzenia to tylko teoria, wiem więcej o mezozoiku niż ty

ocenił(a) film na 6
76rookie

Tyrannosaurus biegał szybko, to drapieżnik więc gdyby był powolny po prostu zdechł by z głodu, na szybki bieg wskazują grube uda i duże slady po przyczepach mięśni

ocenił(a) film na 7
emcia_filmweb

Hej emcia ja tylko wyrażam opinie naukowców którzy występowali w dokumencie, zatem żale nie do mnie. Jeśłi Ty dysponujesz większą wiedzą. To w takim razie czapki z głów, a tym panom trzeba zabrać tytuły naukowe. Ja nie powiedziałem to znaczy ci z dokumentu, że T-Rex nie biegał, tylko nie biegał tak szybko jak w filmie, za samochodem. Dociera ?? A pomyślałaś ile ważył ?? Dokument zobacz, a nie pisowni mnie będziesz uczyć. Znawczyni.

ocenił(a) film na 6
76rookie

te dokumenty które oglądasz to tylko spekulacje niektórych naukowców , a po to są robione żeby nakręcić film dokumentalny, nic nigdy z nich nie wynika bo co naukowiec to inna teoria, a ważył ok 6 ton i biegał dość szybko, kiedyś sądzono że Sauropodomorpha żyły tylko w wodzie bo niby ich ciężar był zbyt duży na życie na lądzie i serce by nie wytrzymało, teraz jesteśmy pewni że duże Sauropoda jednak poruszały się po lądzie. Tak znam się na tym, zabolało?

ocenił(a) film na 7
emcia_filmweb

To są spekulacje naukowców ?? Ja na to mowie fakty. FAKTY. Edukuj się dalej bo widać braki. Zabolało ??

ocenił(a) film na 6
76rookie

możesz sobie mówić

ocenił(a) film na 7
76rookie

Fakty? LOL, w nauce nawet ewolucja, atomy i grawitacja to TEORIA. Ba, nawet budowa komórkowa, którą można dostrzec pod mikroskopem za 10 zł, to TEORIA. Polecam nieco zapoznać się z metodologią nauk przyrodniczych ; )

ocenił(a) film na 7
Oriflamme

a ja polecam obejrzeć dokument jak w poprzednim poście napisałem. LOL !

ocenił(a) film na 7
76rookie

A ja polecam prace naukowe i studia przyrodnicze.