Wczoraj na TVP 1 oglądałam pierwszy raz Park Jurajski. Zrobił na mnie wrażenie. 20 lat temu ciężko było uzyskać takie efekty specjalne. 8/10. (:
Generalnie uważa się, że nie można trzymać widza w napięciu przez cały czas, bo straci się jego skupienie. Nawet w największych akcyjniakach wciska się tzw. "breathery". Zwalnia się tempo, aby dać widzowi odetchnąć od akcji :). Takie zmiany tempa dodają filmom dynamizmu i sprawiają, że jest ciekawszy i można utrzymać skupienie widza. Poza tym to też dobra okazja, aby film mógł nadgonić z ekspozycją postaci, fabułą itd :P.
Tam oni wszystko mają obcykane i nazywa się to "pacing" :P
Jeśli masz Ale kino+ i miałbyś ochotę na powtórny seans, to oglądaj za tydzień o 20:10.
Film pod względem efektów specjalnych, super. Dinozaur (Criceratops) leżący podczas zwiedzania parku REWELACJA !
Ale jeśli robimy film o dinozaurach to powiedzmy o nich prawdę jak wyglądały. Raptory były o wiele mniejsze niż w filmie Spielberga, oraz miały upierzenie jak obecne koguty czy coś w tym stylu. Jest tyle gatunków do wyboru dlaczego nie wybrać takich które istniały na prawdę ? Kolejny Tyrenozaur nie widzi chłopca i Sama jak obraca samochód. Ale zapewne powinien go wyczuć, gdyż Tyr. miały doskonały węch. I jeszcze tak szybko nie biegały jak pokazane w filmie były na to za ciężkie :) Widziałem kiedyś dokument o dinozaurach na TVN24 stąd moje źródło.
Najbardziej podoba mi się postać Jeffa Golgbloma miał takie czyste racjonalne spojrzenie na sytuacje.
Na koniec Hammond ciągle powtarza "nie szczędzę środków", a cały system komputerowy jest zależny od jednego grubasa. Skorumpowanego w dodatku ... Film nie trzyma się kupy.
"Widziałem kiedyś dokument o dinozaurach na TVN24 stąd moje źródło."- trza było obejrzeć dokumenty dotyczące powstania filmów Spielberga, a nie pleść głupoty. O upierzeniu jest mowa w kontekście produkcji trójki, w ostatniej części trylogii zadbano zresztą o szczegóły, o których podczas kręcenia jedynki po prostu nie wiedziano... Inna sprawa, że gadanie o upierzeniu dinozaurów to znowu tylko teorie, a filmy przedstawiające PRZYKŁADOWY wygląd dinozaurów to tylko filmy, choćby nie wiem ile słów "dokumentalny" by nie posiadały w nazwach. powtórzmy- to tylko WYMYSŁY autorów.
Aha, polecałbym oglądanie lepszych dokumentów niż te z TVN24, bo na razie Twoja wiedza ogranicza się do niepoprawnego posługiwania się nazwami dinozaurów. Criceratops? Proszę Cię...
Twoja do tego samego co dokument dokumentowi nie równy ?? Będziesz mnie uczył jak się pisze nazwę dinozaura ?? Fanie filmu ?? I czego jeszcze mnie nauczysz ?? Poczytaj, obejrzyj coś wtedy się dowiesz jak powinny wyglądać prawdziwe Raptory. Dino ekspercie :)))))))))
zgadzam się, gdyby nie ten film to większość dzieciaków nie wiedziałaby co to dinozaur : D
i nie ,,tyrenozaur" a Tyrranosaurus rex, co do upierzenia to tylko teoria, wiem więcej o mezozoiku niż ty
Tyrannosaurus biegał szybko, to drapieżnik więc gdyby był powolny po prostu zdechł by z głodu, na szybki bieg wskazują grube uda i duże slady po przyczepach mięśni
Hej emcia ja tylko wyrażam opinie naukowców którzy występowali w dokumencie, zatem żale nie do mnie. Jeśłi Ty dysponujesz większą wiedzą. To w takim razie czapki z głów, a tym panom trzeba zabrać tytuły naukowe. Ja nie powiedziałem to znaczy ci z dokumentu, że T-Rex nie biegał, tylko nie biegał tak szybko jak w filmie, za samochodem. Dociera ?? A pomyślałaś ile ważył ?? Dokument zobacz, a nie pisowni mnie będziesz uczyć. Znawczyni.
te dokumenty które oglądasz to tylko spekulacje niektórych naukowców , a po to są robione żeby nakręcić film dokumentalny, nic nigdy z nich nie wynika bo co naukowiec to inna teoria, a ważył ok 6 ton i biegał dość szybko, kiedyś sądzono że Sauropodomorpha żyły tylko w wodzie bo niby ich ciężar był zbyt duży na życie na lądzie i serce by nie wytrzymało, teraz jesteśmy pewni że duże Sauropoda jednak poruszały się po lądzie. Tak znam się na tym, zabolało?
To są spekulacje naukowców ?? Ja na to mowie fakty. FAKTY. Edukuj się dalej bo widać braki. Zabolało ??
Fakty? LOL, w nauce nawet ewolucja, atomy i grawitacja to TEORIA. Ba, nawet budowa komórkowa, którą można dostrzec pod mikroskopem za 10 zł, to TEORIA. Polecam nieco zapoznać się z metodologią nauk przyrodniczych ; )