Park Jurajski

Jurassic Park
1993
7,0 339 tys. ocen
7,0 10 1 338714
7,6 57 krytyków
Park Jurajski
powrót do forum filmu Park Jurajski

jednym z filmow ktore uwielbialam w dziecinstwie byl wlasnie Park Jurajski
mam do tego filmu duzy sentyment wiec nie ocenie go do konca obiektywnie
ale mysle ze warto go obejrzec, jest czyms posrednim pomiedzy kinem fantastycznym /wiadomo/, horrorem /efekty specjalne moze nie sa az tak powalajace jak wspolczesne ale wezcie pod uwage ze film jest sprzed 12 lat, a tyranozaury i tak sa swietnie zrobione! czy malo krwistych, drastycznych scen w filmie oznacza ze film jest slaby, ze efekty nie sa na wystarczajaco dobrym poziomie? / , przygodowym /Sam Neil w roli doktora Granta przypomina troche Indiane Jonesa gdy tak chroni dzieci przed dinozaurami ;]/ i familijnym, bo graja dzieci i jest ogolnie sporo humoru.

jeszcze co do efektow. w filmie graja dzieci, wiec logiczne ze takze dzieci beda ogladac, moze dlatego rezyser oszczedzil krwawych, oblesnych scen jakie mozna zobaczyc w czesciach 2 i 3 typu rozrywanie czlowieka na 2 przed 2 dinozaury, szzegolowe pokazywanie zucia, czy odciete konczyny latajace po calym ekranie. moim zdaniem to plus filmu, bo nie o to w nim chodzilo zeby pokazac krew i flaki tylko ciekawa fabule i efekty. chociaz czasami chcialo sie zobaczyc cos bardziej przerazajacego.

jesli chodzi o czesci 1 i 2 uwazam ze sa do bani. fabula mocno kuleje, jest za to wiele oblesnych scen. 1 czesc byla ok, bo mogl ja obejrzec kazdy, w filmie nie chodzilo o to zeby pokazac jak najwiecej lejacej sie krwi. tak samo bylo np ze Szczekami- 1 i 2 czesc ok, ale przy 3 chcialo sie juz rzygac. mniej fabuly i czegos ciekawego, wiecej obrzydliwych momentow. nie mowie ze wszystko ma byc ladne i spokojne, ale bez przesady. jak ma wyjsc jeszcze 4 czesc PJ- Szanowny Panie Rezyserze, szkoda czasu i pieniedzy. nie wiem, co Spielberg by tam pokazal.

rozpisalam sie, ale jestem ciekawa co o tym sadzicie :] piszcie! ;]

ocenił(a) film na 10
liberty86

Witam :)
A wiec tak, moj glos rowniez nie bedzie zbyt obiektywny bo to rowniez moj ulubiony film i rowniez mi sie Grant kojarzyl z Indianą J. :) Mysle ze film jest super a efekty sprzed juz 13 lat wciaz powalaja :) Pozdroo

ocenił(a) film na 8
Zeke

Taa... Mniej więćej do 12 roku życia to był mój ulubiony film. Dwójkę uwielbiam równie mocno. Nie jest ani trochę mądrzejsza od poprzedniczki, ale za to menażeria się zwiększa. No i pojawia się mój idol lat dziecięcych - łowca Roland Tembo. Do tej pory mam komiks (chyba DC) na podstawie "Zaginionego Świata". Za to trójka zupełnie nie przypadła mi do gustu - mało zwierząt, Spinozaur większy i silniejszy od T-rexa, przegięte akcje z Pteranodonami. Na czwórkę nie czekam.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
liberty86

najpierw piszesz ze masz sentymenty do tego filmu puzniej do bani a za chwile ze jest okej.zdecyduj sie

liberty86

Dla mnie też to był...a właściwiej jest film mojego dzieciństwa (jeżeli 86 w twoim niku oznacza rok urodzenia, to naszego dzieciństwa)
Film sie przyjemnie ogląda, jest interesujący, ma przejrzystą i spójną fabulę,
w porównaniu do dwóch kolejnych części (znacznie słabszych) nie jest brutalny, jednym słowem film dla całej rodziny
aa i jeszcze coś...świetna muzyka:)

ocenił(a) film na 10
luki_j

Ja mam lat 16, ale życie dla mnie zaczyna się od 1993 roku (premiera)

ocenił(a) film na 10
luki_j

ocenił(a) film na 10
luki_j

ocenił(a) film na 10
luki_j

ocenił(a) film na 10
luki_j

ocenił(a) film na 10
luki_j

ocenił(a) film na 10
luki_j