Park Jurajski

Jurassic Park
1993
7,0 339 tys. ocen
7,0 10 1 338723
7,6 57 krytyków
Park Jurajski
powrót do forum filmu Park Jurajski

Film jest świetny ale nie umywa się do książki na podstawie której został napisany.

ocenił(a) film na 10
Hansjorgwest

Ani do książkowego "Zaginionego Świata" !!!

ocenił(a) film na 10
WEJDER

podajcie mi prosze tytuly dokladne i autorow ksiazek. jak bedziecie jeszcze wiedziec gdzie jest dostac, to juz w ogole wyjeboza :)

ocenił(a) film na 7
bartee_2

michael crichton - park jurajski
michael crichton - zaginiony świat

ja kupiłem przez allegro

ocenił(a) film na 7
Hansjorgwest

Książka fajna, ale film zupełnie od niej inny, okrojony. Jest w książce kilka momentów które chciałbym zobaczyć na ekranie. Jedyna żecz która mi się w książce nie podoba to to, że Hammond umiera. Dobrze że w filmie tego nie zrobili.
Zapraszam do mnie!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 9
JaszczurXP

ciiiii! lepiej nie mówić kto gdzie umiera, bo później się już tak fajnie nie czyta/ogląda... ;p

ocenił(a) film na 8
JaszczurXP

Weź się puknij w łeb na drugi raz. Ktoś powinien wywalić tego posta.

ocenił(a) film na 9
Lu_0

Uważam JP za dobrą adaptację filmową: o to chodzi, żeby film nie był jedynie ilustracją do książki, ale miał własny kształt i wizję, a tylko czerpał podstawową fabułę i bohaterów z książki. Poza tym, zauważmy, że niektóre elementy z pierwszej książki, które się nie zmieściły w filmie zostały w jakiś sposób wykorzystane w kolejnych filmach np. Tyranozaur pod wodospadem, ptaszarnia z pterodyktalami itd. Cieszy, że Spielberg nie rozwija od razu akcji, tylko poświęca pół filmu na budowę atmosfery i przedstawienie bohaterów, mało twórców kina akcji tak robi, a to w przypadku JP bardzo ważne. Tego właśnie zabrakło w "trójce":(

ocenił(a) film na 10
Hansjorgwest

JP Spielberga pozostanie już na zawsze klasykiem i moim ulubionym filmem, więc nie zaszkodziła by nowa- wierna adaptacja książki. Nie jakiś remake czy reboot. Po prostu osobna adaptacja. Tak jak to bywało z filmami na podstawie Draculi Brama Stokera.