Film jest świetny ale nie umywa się do książki na podstawie której został napisany.
podajcie mi prosze tytuly dokladne i autorow ksiazek. jak bedziecie jeszcze wiedziec gdzie jest dostac, to juz w ogole wyjeboza :)
michael crichton - park jurajski
michael crichton - zaginiony świat
ja kupiłem przez allegro
Książka fajna, ale film zupełnie od niej inny, okrojony. Jest w książce kilka momentów które chciałbym zobaczyć na ekranie. Jedyna żecz która mi się w książce nie podoba to to, że Hammond umiera. Dobrze że w filmie tego nie zrobili.
Zapraszam do mnie!!!!!!!!!!!
ciiiii! lepiej nie mówić kto gdzie umiera, bo później się już tak fajnie nie czyta/ogląda... ;p
Uważam JP za dobrą adaptację filmową: o to chodzi, żeby film nie był jedynie ilustracją do książki, ale miał własny kształt i wizję, a tylko czerpał podstawową fabułę i bohaterów z książki. Poza tym, zauważmy, że niektóre elementy z pierwszej książki, które się nie zmieściły w filmie zostały w jakiś sposób wykorzystane w kolejnych filmach np. Tyranozaur pod wodospadem, ptaszarnia z pterodyktalami itd. Cieszy, że Spielberg nie rozwija od razu akcji, tylko poświęca pół filmu na budowę atmosfery i przedstawienie bohaterów, mało twórców kina akcji tak robi, a to w przypadku JP bardzo ważne. Tego właśnie zabrakło w "trójce":(