Prawda, ze jest on gorszy od powiesci Crichtona ale jako film jest znakomity. Świetnie stopniowane napiecie, znakomici aktorzy i to co ja lubię najbardziej - przygoda :). Można powiedziec ze jest to jeden z filmow mojego dziecinstwa. jeden z tych obrazow ktory zakodowuje sie w pamieci i kazdy inny podobny film jest do niego porównywany.
Niestety niektórzy nie doceniaja go dziś. A powinni wiedzie ze Park nalezy do filmow przelomowych w historii kina.
Wydaje mi sie ze ten film dzis nie jest raczej filmem dla kazdego. Zbyt wiele osób uleglo magii Władcy pierscieni i innych przeładowanych efektami filmow i teraz nazekają na stary dobry Park. Moze efekty w nim sa juz stare a fabula to tak naprawde nic nowego ale ten film bije wiele innych na głowę.
Ja zawsze pozostane mu wierny.
Pozdrawiam!
Kolo witaj w klubie ja też nie lubię filmów gdzie najważniejsze są efekty specjalne. Jurassic Park wymiata ! Przecież w końcu dopóki nie nakręcono Titanica to on był najdroższym filmem wszechczasów. Widać w filmie rękę Spielberga. Podczas gdy w nowych filmach są głównie komputerowe animacje i to jeszcze gorzej wykonane niż w Jurassic Park (widział ktoś Kingo Konga nowego, gdy zobaczyłem T-rexa pomyślałem sobie "co to za bydle" dopiero potem zauważyłem dwa palce u przedniej łapy) tu są użyte w większości scen roboty i kukły naturalnej wielkosći.
Dopiero dziś oglądnęłam Park Jurajski, i mimo upływu czasu ten film mnie bardzo zachwycił :) Bardzo dobre kino przygodowe samego mistrza Spielberga. Jeśli ktoś mu zarzuca kiczowatość,tendencyjność i naciąganie niektórych scen to po prostu nie zna się na tym, co najlepsze- smak przygody i dzieciństwa :d Uważam, że ten film zasługuje na miano kultowego i jak napisał gocek87 - przełomowego. Wspaniałe efekty specjalne, wspaniała gra aktorów (w szczególności Richarda Attenborougha i Jeffa Goldbluma, wspaniałe dinozaury! ;D Nie da się nie kochać takiego kina!