To tylko kolejny dowód, że nie ma co się przejmować średnią na tutejszym portalu.Co do
filmu to oglądałem go dziesiątki razy i chyba nigdy mi się nie znudzi( za rok ma ponoć wyjsc
w 3D, wiec kolejny seans się zbliża)Ta podróz miliony lat wstecz jaką zafundował nam
Spielberg i reszta twórców jest kapitalna, wplywa na to wiele czynników, po pierwsze sam
temat dinozaurów nie był wielce wyeksploatowany, nigdy wcześniej nie powstał wielce
znaczący film o tej tematyce. Realizm dinozaurów i reszty efektów specjalnych jest tak wielki
, ze to jest nie do opisania, po latach w ogole się nie zestarzały, a nawet dodam, ze zyskały
na wartości.Może to zasługa, ze scenarzysta i tym, który trzymał pieczę nad tym dziełem był
autor książki Crichton, ktory zapobiegł takim kwiatkom jak w drugiej części( chodzi m tu o tą
końcówkę z T-rexem)Fabuła bardzo dobra i swietnie zrealizowana. Nie jest to bajeczka, w
wielu sytuacjach napięcie sięga zenitu, chwile grozy to nie przypadki. Kapitalne widoki,
świetnie wkomponowana w to niesamowita muzyka Williamsa, genialna obsada,
zwłaszcza postać Granta, Muldoona, czy Malcolma za sprawą świetnych odtwórców
zapadają w pamięć, wszystko się składa na tą niesamowitą produkcję , obok której nie
można przejść obojętnie, a zwłaszcza dla fanatyków dinozaurów jest to prawdziwa uczta.
Imo odpowiednia ocena dla tego filmu to tak około 8,0
Zgadzam się. Zawsze przed obejrzeniem filmu, porównuję oceny z Filmweb do tych z Rotten Tomatoes, IMDb i europejskich serwisów filmowych. Oceny na Filmweb najczęściej bywają zaniżone o 1 punkt w stosunku do pozostałych. Polacy na Filmweb bardzo dużo narzekają i często stawiają bardzo skrajne oceny - nawet nie obejrzawszy filmu, a np. tylko trailer.
Pomijając naszych rodzimych malkontentów, ma to i swoje zalety, bo z drugiej strony wiem, że jeżeli film dostał na Filmweb 8 lub 9, to na pewno warto jest go obejrzeć.
Pomijając powyższe, wiele mniej popularnych lub często trudnych i wymagających filmów - traci na tym portalu (zyskując najczęściej. solidne 7).