Park Jurajski

Jurassic Park
1993
7,0 339 tys. ocen
7,0 10 1 338723
7,6 57 krytyków
Park Jurajski
powrót do forum filmu Park Jurajski

To tylko kolejny dowód, że nie ma co się przejmować średnią na tutejszym portalu.Co do
filmu to oglądałem go dziesiątki razy i chyba nigdy mi się nie znudzi( za rok ma ponoć wyjsc
w 3D, wiec kolejny seans się zbliża)Ta podróz miliony lat wstecz jaką zafundował nam
Spielberg i reszta twórców jest kapitalna, wplywa na to wiele czynników, po pierwsze sam
temat dinozaurów nie był wielce wyeksploatowany, nigdy wcześniej nie powstał wielce
znaczący film o tej tematyce. Realizm dinozaurów i reszty efektów specjalnych jest tak wielki
, ze to jest nie do opisania, po latach w ogole się nie zestarzały, a nawet dodam, ze zyskały
na wartości.Może to zasługa, ze scenarzysta i tym, który trzymał pieczę nad tym dziełem był
autor książki Crichton, ktory zapobiegł takim kwiatkom jak w drugiej części( chodzi m tu o tą
końcówkę z T-rexem)Fabuła bardzo dobra i swietnie zrealizowana. Nie jest to bajeczka, w
wielu sytuacjach napięcie sięga zenitu, chwile grozy to nie przypadki. Kapitalne widoki,
świetnie wkomponowana w to niesamowita muzyka Williamsa, genialna obsada,
zwłaszcza postać Granta, Muldoona, czy Malcolma za sprawą świetnych odtwórców
zapadają w pamięć, wszystko się składa na tą niesamowitą produkcję , obok której nie
można przejść obojętnie, a zwłaszcza dla fanatyków dinozaurów jest to prawdziwa uczta.
Imo odpowiednia ocena dla tego filmu to tak około 8,0

Sparow5

Masz w 100% racji :-) Jestem zdziwiona tak niską oceną...

ocenił(a) film na 8
Sparow5

Zgadzam się. Zawsze przed obejrzeniem filmu, porównuję oceny z Filmweb do tych z Rotten Tomatoes, IMDb i europejskich serwisów filmowych. Oceny na Filmweb najczęściej bywają zaniżone o 1 punkt w stosunku do pozostałych. Polacy na Filmweb bardzo dużo narzekają i często stawiają bardzo skrajne oceny - nawet nie obejrzawszy filmu, a np. tylko trailer.

Pomijając naszych rodzimych malkontentów, ma to i swoje zalety, bo z drugiej strony wiem, że jeżeli film dostał na Filmweb 8 lub 9, to na pewno warto jest go obejrzeć.
Pomijając powyższe, wiele mniej popularnych lub często trudnych i wymagających filmów - traci na tym portalu (zyskując najczęściej. solidne 7).

ocenił(a) film na 10
Sparow5

Na IMDb jest ocena 8,0 :) Taka na jaką film zasługuje.