Park Jurajski

Jurassic Park
1993
7,0 339 tys. ocen
7,0 10 1 338714
7,6 57 krytyków
Park Jurajski
powrót do forum filmu Park Jurajski

Miernota

użytkownik usunięty

Ten film to świetny przykład na to że gigantyczny budżet (jeden z najdroższych filmów Spielberga) nie gwarantuje wartości artystycznej a jedynie jakość i sukces kasowy (choć i to nie zawsze).
"Jurassic Park" przede wszystkim nie przetrwał próby czasu, tak jak choćby "Jaws" czy "Close encounters". Jest naszpikowany efektami specjalnymi, ale w bardzo wyświechtany i banalny sposób, przez co jest niesamowicie przewidywalny dla współczesnego widza. Wiemy że dzieciak na linii napięcia nie zostanie porażony na śmierć, że przeżyje; oczywiście upadek bez pasów i poduszki ze skarpy na drzewo będąc w rozwalonym jeepie też jest tutaj możliwe, bez żadnych konsekwencji. Wracając do dzieci - siłowanie się z dinozaurem (scena z szybą) i jest tego, o zgrozo, jeszcze dużo więcej. Cały film jest nudny i nic nowego nie wnosi do świata filmu, prócz tego że pojawiły się w nim rzeczywiście dobrze wykonane modele dinozaurów, a komputerowa obróbka dostała kolejną szansę by zaistnieć.
Bohaterzy są nijacy, ale bardziej się ich nie lubi, jedyna postać która nie była robotem to Nedry grany przez Wayne'a Knight'a.
Wielkie rozczarowanie, kiedyś może robił wrażenie, nawet dziś te efekty nie są przekonujące - i to właśnie odróżnia dobry film bez efektów od złego z efektami - efekty mogą nie przetrwać próby czasu, a dobry film nadal będzie dobry. Aż się boję odświeżać kolejnych części serii, ale poświęcę się...

Lol, zastanawiam się, skąd taka wysoka nota, pomimo tego, że chyba w tym filmie nie widzisz niczego dobrego?
I co sprawiło, że postanowiłeś się katować przy drugiej części?

użytkownik usunięty
mosheh

@mosheh Każdy ma swoją skalę ocen, w mojej 5 dostają bardzo nijakie filmy z potencjałem/które wiążą się z jakimiś wspomnieniami. Co do kolejnych części to przetrwałem połowę "Zaginionego świata" i wyłączyłem, bo takiej szmiry dawno nie widziałem, szczególnie od tak "renomowanego" reżysera.

@dzebedisa Odpowiedziałaś sama sobie, nie widzę potrzeby by jeszcze raz tłumaczyć, dlaczego film z rewelacyjnymi efektami, może się nie wybronić gdy minie kilka-kilkanaście lat.

Okej, czepiam się :). Ale twoja skala jest trochę zawyżona.
Kolejne części, to rzeczywiście odgrzewane flaki, ale pierwowzór to perełka - przynajmniej w przygodowym kinie lat 90'.

Dlaczego "renomowanego" piszesz cudzysłowie? To oskarowy reżyser, lol. Jest renomowany, jak najbardziej. Przynajmniej przez Akademię :P.

ocenił(a) film na 6

to co napisałeś w pierwszej części postu, o tym ze film nie przetrwał próby czasu, tu możesz mieć rację (ostatni raz ogladałam go w kinie w 93, więc nie wiem na pewno).

ale pointa??? zamiast wyłuszczyć (podejrzewam, że to było celem), ze dobre filmy z efektami mają większe szanse stać sie złymi filmami z efektami, niż te bez efektow, to Ty piszesz ni z gruszki, ni z pietruszki, ze każdy dobry film bez efektów bedzie w przyszłości dobrym filmem (choc to oczywiscie nie prawda), a każdy dobry film z efektami będzie złym filmem, bo efekty nie pozwolą mu pozostac dobrym (również nie prawda).
czyli nie ogladajmy filmów z efektami, bo za X lat będą nic nie warte.

"to właśnie odróżnia dobry film bez efektów od złego z efektami - efekty mogą nie przetrwać próby czasu, a dobry film nadal będzie dobry." jak dla mnie pogubiłeś się w tej wypowiedzi.

ps. JP nie wniósł nic w 93' czy obejrzany dziś?

Stary weź przeczytaj dziesięć razy to co napisałeś i może zdasz sobie sprawę, że jesteś ułomny.

użytkownik usunięty
ho11ywood

Proszę się tak nie unosić, wszakże film ten to miernota, nie ma więc o czym mówić i prowadzić dysputy.

Z tego co wiem T2 z 1991 roku oraz Jurajski park z 1993 to dwa przykłady filmów z lat 90',
które efekty mają do dziś kapitalne. Zasłużone oskary za efekty specjalne.
W jakim filmie dinozaury lepiej wyglądają ?
JP2 lub JP3? King kong z 2005 ze sztucznym CGI ?
Nie żartuj sobie.

ocenił(a) film na 7

Akurat to czepianie się efektów to przesada. Wiadomo, że w porównaniu z dzisiejszymi wypadają gorzej, ale w roku 93 człowiek to oglądał z otwartą japą, efekty po prostu waliły po łbie. A co do treści - no przecież to jest film przygodowy, a nie jakaś super ambitna opowieść, tak czy inaczej film ma swój urok. Ma też na pewno wady, ale z tą miernotą to ostro przegiąłeś.

ocenił(a) film na 8

Po pierwsze wcale nie jest naszpikowany efektami, po drugie bardzo dobrze zniosły próbę czasu. Po trzecie - to świetny film z fajną historią, znakomicie nakręcony, obsadzony, z piękną muzyką i wielką przygodą. Dla mnie - magia kina.

jasiu15

Swieta prawda, ten film jest po prostu niepowtarzalny. Nikt nie potraktowal tego tematu jak Spielberg. On swtinie przetrwal probe czasu. Prawdziwa perełka, a muzyka... nazwisko Williams mowi samo za siebie...
Jestem tylko bardzo zawiedziony tak niska ocena na tym portalu...

ocenił(a) film na 10
jasiu15

Alleluja człowieku!!!! Kocham ten film. Magia Spielberga. Jego też kocham. Żenada z oceną...

jasiu15

Też tak myślę. Właśnie dlatego dziwię się tak niskiej ocenie... To jest przecież klasyka, tak fantastycznie się go ogląda mimo, że nie jest to jakiś ambitne kino. Jednak trzeba pamiętać, że jest to film przede wszystkim przygodowy i familijny, który ma na celu zrelaksować widza i pomóc mu zapomnieć o problemach, chociaż na chwilę. Przecież nie każdy film musi być refleksyjny i poważny...

użytkownik usunięty
Asiulka1237

Klasyka klasyką (tu się bym mógł kłócić), ale nie będę czegoś pozytywnie oceniał tylko dlatego, że widziałeś to 50 razy na Polsacie mając 7 lat. Obejrzyj ten film jeszcze raz jako dojrzalszy już człowiek, a cały czar pryśnie. Widziałem dziesiątki lepszych filmów "przygodowo-familijnych", ten to po prostu szmira, która jest tak popularna ze względu na mało wyeksploatowaną tematykę.

To jest twoja opinia. Oki. Nie będę się przecież o to z tobą kłóciła(każdy ma inny gust), ja swojego zdania nie zmienię.

Hmmmm, może i tak.

ocenił(a) film na 9

aha