Park Jurajski

Jurassic Park
1993
7,0 339 tys. ocen
7,0 10 1 338723
7,6 57 krytyków
Park Jurajski
powrót do forum filmu Park Jurajski

Dochodzę do wniosku, że zdaniem Polaków filmy bez "ambicji", filmy mało "artystyczne" bez
"przesłania" itp pierdół, nastawione na przygodę, zabawę, to filmy drugiej kategorii (wyjątki są, typu
"Chłopaki nie płaczą", z tym że to akurat rzeczywiście słabiutki film). Z reguły tego typu filmy mają
znacznie wyżsżą ocenę na imdb. Wydaje mi się, że użytkownicy tego portalu znacznie lepiej znają
się na kinie.

użytkownik usunięty
jasiu15

Podzielam zdanie powyżej;)

ocenił(a) film na 10
jasiu15

Popieram ;)

Wampirzycaaaa

Również

ocenił(a) film na 7
jasiu15

Zarówno "Chłopaki nie płaczą" jak i Park Jurajski mają u mnie 6. Filmy jaj nie urywają, są przeciętne. Tak tylko żeby obejrzeć i zapomnieć że się oglądało.

ocenił(a) film na 8
mati_mac

Chyba oglądałeś którąś z kolejnych części Parku, a nie pierwszą.

ocenił(a) film na 7
jasiu15

Zdaję mi się że oglądałem tylko pierwszą. Wybacz nie porwało mnie choć oglądałem to mając kolejno 6, 10 i 16 lat. Takie sobie, jedynie efekty specjalne jak na tamte czasy wręcz genialne,ale po za tym normalne kino przygodowe.

ocenił(a) film na 8
mati_mac

Ok, potrafię to zrozumieć... Dla mnie kino przygodowe w najlepszym wydaniu, bawię się za każdym razem świetnie :)

ocenił(a) film na 10
mati_mac

,,ale po za tym normalne kino przygodowe''

Twoim zdaniem są jakieś lepsze filmy przygodowe od PJ czy po prostu nie przepadasz za kinem przygodowym? Ten film ma u mnie ocenę 10, bo jest jednym z najlepszych w swoim gatunku i pewnie niejedna osoba się z tym zgodzi.

ocenił(a) film na 10
lucas19000

ja się zgodzę :)

ocenił(a) film na 10
lucas19000

Ja też się zgadzam ;)

ocenił(a) film na 10
lucas19000

no pewnie że tak 10/10

ocenił(a) film na 9
jasiu15

Bo wiesz, to taka moda: "Pokaże jaki mam wysublimowany gust i ocenie dobry, uznany film na 5, a dychę dam jakiemuś mongolskiemu filmowi z lat 60, o którym pamięta już tylko wnuczka reżysera";) A co do temat, Jurassic Park to film świetny, bezpretensjonalny i zapewniający dobrą rozrywkę, a jak na lata w których powstał również przełomowy pod względem efektów specjalnych. A co do przesłania, to przecież też jest, choć dla niektórych pewnie zbyt oczywiste i banalne: nie mieszaj w naturze, bo inaczej natura zamiesza w Tobie, np pazurami velociraptora;)

ocenił(a) film na 9
SonOfAPlunder

W pełni się zgadzam, film z przesłaniem i zapierający dech w piersiach.

ocenił(a) film na 10
Uknek

SonOfAPlunder i Uknek przyłączam się do was świetny film. Pewnie za chwile ktoś napisze, że to gniot a inny tak jak ja super film i tyle. Dyskutować o tym można bez końca;)

użytkownik usunięty
jasiu15

Niestety, ale obecny stan sztuki sprowadził pojęcie "rozrywka" do pejoratywu. I to nie dlatego, że stan ten jest taki dobry. Jest zgoła odmiennie, co może wydawać się kuriozum, ale po prostu rzygać się chcę, patrząc na to, co w tej chwili widnieje pod szyldem "rozrywka". Ma to także jeszcze jeden efekt -ludzie, którzy praktykują mowę trawę (a tych, obawiam się, nie brakuje) powtarzają, że
"ten, czy tamten, film to kicha, bo nie ma guł-Ę-bi". A ja się podówczas chwytam za głowę.

A Spielberg, jak mało kto, potrafił, w pewien sposób, urzeczywistnić dziecięce marzenia. Czy wszystko, co ludzkie, stało się dla Was zbyt trywialne, moi Drodzy Państwo?

jasiu15

Oprócz tego, że to film przygodowy, jest to też techno - thriller, zresztą porusza o wiele ciekawszy temat niż "artystyczne filmy o emocjach z dużą ilością trudnych do zrozumienia metafor" - bo chyba o takie Ci chodziło mówiąc o manierze oceniania wysoko filmów z ambicją. Jurassic Park to po prostu inny rodzaj ambicji - czy niższy, czy wyższy - nie da się porównać. Nie porusza wprawdzie większości problematyki książki Crichtona (ambitnej) - no bo film rządzi się innymi prawami niż powieść.

ocenił(a) film na 4
jasiu15

Akurat ten film to takie łubudubu na które szkoda czasu.

ocenił(a) film na 9
jasiu15

Zgadzam sie z Toba w stu procentach. Dobrze powiedziane, same buraki dookola