Park Jurajski

Jurassic Park
1993
7,0 339 tys. ocen
7,0 10 1 338714
7,6 57 krytyków
Park Jurajski
powrót do forum filmu Park Jurajski

Pytanie

ocenił(a) film na 9

Czy wersja 3D, poza oczywistym 3D, różni się jakoś od oryginału?

ocenił(a) film na 10
pawello1200

Gdzieś wyczytałem, że mają być podobno rozwinięte pewne sceny o dodatkowe ujęcia, jednak póki co nie mogę stwierdzić, że jest to pewna informacja. Być może na jakiś zagranicznych stronach, gdzie już była premiera, da się wyłapać więcej szczegółów?

ocenił(a) film na 9
Raptosaur

Może dinozaury zostały "odświeżone"? Tzn. lepsze CGI, mam taką cichą nadzieję. ;)

ocenił(a) film na 10
pawello1200

Na pewno nie, co widać już po trailerach. Zresztą... po co? CGI w tym filmie przewyższa pod wieloma względami nawet współczesne produkcje. To jest zadziwiające, że 20 lat temu bez takich technik jak prewizualizacja, motion- i performance-capture i wielu innych, potrafili zrobić tak realistycznie poruszające się i wpasowane w żywy obraz dinozaury. W tych zaledwie około 50 ujęciach z animacjami czuć dosłownie ich ciężar, oddziaływania wirtualnego szkieletu i mięśni i parę innych drobnostek, które sprawiają, że można uwierzyć. Więc naprawdę, nie ma co odświeżać jeśli chodzi o efekty specjalne. Dzisiaj już nie animują tak starannie jak wtedy.

Możliwe natomiast jest to, że naprawili wiele istniejących błędów związanych z montażem i szczegółami w obrazie (np. widoczna ręka technika podczas gdy animatroniczny raptor wchodzi do kuchni, zamknięte drzwi Forda Explorera w paru ujęciach podczas wyjścia T-Rexa zanim zostały one oficjalnie zamknięte przez Timmy'ego itp.).

Mimo wszystko i tak warto pójść na to do kina i sobie przypomnieć jeden z najlepszych filmów przygodowych wszechczasów ;) .

pawello1200

Lepsze CGI? A ile widziałeś w kinie filmów z ostatnich 20 lat, które miały lepsze CGI od "Parku Jurajskiego"?
http://www.youtube.com/watch?v=hAhqbOvWCZ4

Nic nie zostało poprawione, bo nie było czego poprawiać. Poza 3D jedyną różnicą we wchodzącej do kin trójwymiarowej wersji jest nowe logo Universal przed czołówką.