Dawno nie zaglądałem na strone filmwebu poświęconą Jurassic Park,doznałem szoku...
ocena spadła tak nisko???? czemu?? rozumiem,każdy ma swój gust filmowy,jeden oceni
na 10 inny na 8,dam taki denny przykład,no ale 7,5 (dobry)????? to w takim razie dajmy na
to Transformers powinien mieć ocenę 1,0 i już... sorry za takie porównanie,ale nie czaje że
arcydzieło,przełomowy film który zapoczątkował erę komputerowych efektów specjalnych (nie wspominając
już o mistrzowskiej fabule) ma tak niską ocenę.No chyba że oceniali go fani polskich
niskobudżetowych komedii... sorry... no way!!!!!!!!
Ostatnio dużo klasyków spada w rankingu. Takie filmy jak "Park Jurajski", "Szczęki", "Terminator (1, 2)" powinny być w TOP 100. Kiedyś "PJ" był na sto którymś miejscu. A teraz? Podobnie "Terminator 2", który niedawno wyleciał z TOP 100. A takie "Transformers" to faktycznie za wysoko. Jest to dobry film akcji, dobra rozrywka, ale jak dla mnie, dla takich filmów nie ma miejsca wyżej niż "PJ". Efekty specjalne. Owszem są rewelacyjne, ale w '93 trudniej było zrobić animację komputerową. I to dinozaury, które mają mięśnie itp. A to wszystko wyszło fenomenalnie! Przybysze z Cybertronu chowają się do takiego Tyranozaura.
Już od dawna przestałem się sugerować TOP100:)
Po latach Jurassic Park nic nie stracił na swoim uroku. Jest to wspaniałe kino przygodowo - familijne, świetnie skrojone, z genialnym humorem. Jedyny minus to kilka scen z końcówki które totalnie biją po oczach swoją niedorzecznością, czy scena z urwaną ręką - ani śmieszna ani straszna, ale to detale.
Ogólnie, film ze wszech miar, wart obejrzenia.