Park Jurajski

Jurassic Park
1993
7,0 339 tys. ocen
7,0 10 1 338714
7,6 57 krytyków
Park Jurajski
powrót do forum filmu Park Jurajski

ocena 6.9

ocenił(a) film na 10

no tak gimbusy ........

ocenił(a) film na 9
paul_van_dyk_87

No właśnie, wielu klasykom spadają oceny. A jakieś Dźango,Cyrk Motyli tak wysoko...
Lecz nie można aż tak ogólnikować. Kilka lat temu sam byłem gimbusem i mój gust prawie się nie zmienił. Park Jurajski to klayk zasługujący na 8,0. Co najmniej.

loukas321

Nie mogłeś być kilka lat temu gimbusem, bo wtedy jeszcze nie było tego pojęcia. :D

ocenił(a) film na 8
bartoszcyc8

mógł.. ponieważ gimnazjum otworzono chyba 1999 roku, 6 lat po Parku Jurajskim :P

ocenił(a) film na 8
Abigail_6

sorry teraz przeczytałam jeszcze raz Twoją wypowiedz :P

Abigail_6

No i dobrze, że przeczytałaś jeszcze raz.

ocenił(a) film na 9
loukas321

"Park jurajski" to klasyk z zaniżoną oceną ale nie przesadzaj, "Django" to również kawał świetnego kina i na ocenę 8.4 zasłużył.

ocenił(a) film na 8
paul_van_dyk_87

Brak słów... głupawe komedyjki czy schematyczne filmy akcji mają wyższą ocenę od filmu będącego klasykiem. Strach pomyśleć dokąd to wszystko zmierza.

paul_van_dyk_87

może głupio się przyznawać, ale jestem gimbusem jednak pamiętam jakie ten film wywoływał na mnie wrażenie, podobnie predator. W sumie filmy sci-fi dość szybko się starzeją. No i może to kwestia tego że byłam małym pierdem zakochanym we wszystkim co związane ze stworami ;p.

ocenił(a) film na 8
paul_van_dyk_87

69. podejrzane...

ocenił(a) film na 8
paul_van_dyk_87

Klasyk który mimo kilku kuriozalnych błędów załatwił sobie u mnie miano jednego z najlepszych SF.

ocenił(a) film na 5
paul_van_dyk_87

Film byłby dobry, gdyby bohaterowie nie byli kompletnymi idiotami, nie było w tym filmie dzieci, tanich sztuczek na "pobudzenie akcji" (jak sytuacja z przeskakiwaniem przez elektryczny płot). I pod koniec dinozaury stały się nagle ogromnie inteligentne i potrafiły otwierać drzwi. Nie należy też zapominać o nadludzkiej sile bohaterów, którzy byli silniejsi od dinozaurów (scena blokowania drzwi - koszmar). Nie obyło się bez "chwytających za serce" problemów dzieciaków.

Wiem, że to film przygodowy ale mógłby być trochę bardziej przyziemny. Tylko dwie postacie fajnie się oglądało - Malcolma i Johna, reszta to porażka. Samo nazwisko Spielberga nie czyni filmu dobrym i niestety w tym przypadku, musiałem dać 5, co i tak jest zawyżoną oceną.

No ale ważniejsze, że możecie mnie teraz sponiewierać od gimbusów, itp, bo obniżam średnią. Uważam, że film ma wartość sentymentalną, dla "niegimbusów", którzy oglądali ten film w wieku swojej młodości. Sam w sobie film, przykro mi, ale jest słaby (zwłaszcza druga część, po połowie filmu byłem skłonny dać 7-8).

użytkownik usunięty
pablo12000

To również film familijny wiec czemu nie miałoby być dzieci? Ci ludzie trafili na wrogie środowisko z którym nikt wcześniej się nie spotkał więc nie dziwota że popełniali błędy i byli zdezorientowani. Tanie sztuczki stosują prawie wszystkie filmy rozrywkowe więc trudno to uznać za wadę.
Mój kot potrafił skakać na klamkę i sam sobie drzwi otwierał. Zwierzęta są inteligentne i potrafią się uczyć więc czemu nie miałyby uczyć się również dinozaury? Nie tylko sentyment bo oglądałem go znów jakiś czas temu i wciąż to świetny film.

użytkownik usunięty

Nie widzę sensu żeby dawać słabą ocenę świetnym filmom familijnym tylko dlatego żeby udowadniać tym swoją dojrzałość.

ocenił(a) film na 6
pablo12000

Jest kilka słabszych momentów w tym filmie, które widziane w kinie dużo łatwiej niknęły w całości i nie raziły w oczy naiwnością czy sztucznością.

Oprócz wymienionych przez Ciebie "genialnych idiotów" w postaciach dzieci (idiotycznie walą po oczach latarą tyranozaurowi, a z drugiej strony jedno już liznęło paleontologii, a dziewczynka jest chyba hakerką - śmiech na sali), dodałbym jeszcze durną scenę z narodzinami raptora, kiedy to Hammond coś tam pitoli pod nosem nad zwierzęciem wykluwającym się z jaja, jak nad niemowlakiem. Ilekroć widzę tę scenę to czuję zażenowanie. Scena z triceratopsem też do mnie nie przemawia. Sapie ta kukła na glebie, a aktorzy muszą udawać zachwyconych i grzebać w wielkiej kupie.

Niestety tak czasem jest, że w całkiem dobrym filmie znajdzie się też parę rzeczy wyjętych z kufra pełnego kiczu. Ale ze wszystkich trzech części tę lubię najbardziej, potem trzecią (bo wrócił Sam Neill, którego lubię), a drugą uważam za synonim bylejakości, w którym ciężko znaleźć coś godnego uwagi.

ocenił(a) film na 10
pablo12000

Hmmmm... Według najnowszych badań paleontologów welociraptory były bardzo mądre być może najmądrzejsze z całej ery dinozaurów więc czemu nie mogłyby otworzyć drzwi? Cóż dzieci są w tym filmie ponieważ Spielberg chciał zachować coś z ksiażki, która zdaniem użytkowników FW jest o niebo lepsza. Aż sam nabrałem ochoty :D
Jednakże książka podobno jest o wiele dyrastyczniejsza więc dlatego to wszystko wyszło jak wyszło.
Jakkolwiek ocena by nie była, pamiętajmy że ten film był kamieniem milowym w dziedzinie efektów specjalnych.
A sama scena jak T-rex ucieka z ogrodzenia jest na serio kozacka. Mimo że pamiętam to z dzieciństwa a sam mam na chwile obecną 23 lata nadal ten moment robi na mnie wrażenie :D
Wszystkie dinozaury byłyby komputerowo zrobione, ale cóż. Moim zdaniem ograniczony budżet tym bardziej w tamtych czasach.
Zgodzicie się z moją wypowiedzią?

Pozdrawiam :-)

ocenił(a) film na 10
patrykniedzialka

"Wszystkie dinozaury byłyby komputerowo zrobione"

Nie były i dobrze, sporo mieliśmy do czynienia z animatroniką, co ostatnio zanika w współczesnym kinie gdzie wszystko klepią w CGI.

pablo12000

Welociraptory miały stosunkowo duże mózgi, więc kto wie, czy nie potrafiłyby otwierać drzwi? Nie wiemy o nich wielu rzeczy i większości z nich nigdy się nie dowiemy.

ocenił(a) film na 9
paul_van_dyk_87

1 część mam duży sentyment do tego bardzo klimatyczna i kozacka , 2 część już troszkę słabsza ale też jeszcze jest spoko , 3 natomiast niestety jest najgorsza oby 4 miała klimat z 1 albo 2

ocenił(a) film na 7
paul_van_dyk_87

Zgadzam się, sam jeszcze jestem "gimbusem" ale uwielbiam takie klasyczne kino w szczególności Sci-Fi.

ocenił(a) film na 7
paul_van_dyk_87

Jest wiele klasyków które kiedyś na filmwebie były wysoko a teraz spadły jak np:Terminator 2 kiedyś był wyżej a teraz 494 miejsce.To jakieś jaja.