Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242188
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

Nie no film moim zdaniem troche zrobiony bez powodu.Poco??Dlaczego??Moim zdaniem najlepszy dla zdeklarowanych wierzących XDDD

Miyuki-chan

Film przedstawia fakty?

Destr0

W dość okrutny sposób-__-
Ja osobiście nie jestem jakaś tam wrażliwa,nie raz widziałam krew,ale moim zdaniem ten film jest dużą przesadą i najlepiej (oczywiscie moim zdaniem)nadaje się dla ludzi ,którzy w jakiś dziwny sposób takie coś rajcuje xd

ocenił(a) film na 8
Miyuki-chan

Mnie też nie rajcuje. Ale film pokazuje prawdę w jaki sposób karali rzymianie ludzi, oskarżonych o najcięższe przestępstwa popełnione wobec Cezara.

ocenił(a) film na 8
Miyuki-chan

no widać, że masz coś z głową skoro nie wiesz dlaczego xd xd xd ? xD ? xD ? może iks De? lol8 ?

brk91

Chyba Ty masz co z głową,jeśli nie potrafisz podać swoich argumentów,tylko obrażasz ,i to jeszcze dziewczyny......To nie świadczy o Tobie dobrze.W realu nie chciałabym takiego pajaca spotkać,bez urazy Trolu<33333
Pozdrowienia dla teściowej;*******

ocenił(a) film na 10
Miyuki-chan

do założycielki tematu...
Chyba nie za wiele masz w tej głowie ,co ?
Po co ten film powstał ? A po co powstał "Gladiator" ? A po co powstał "Szeregowiec Rayan' ?
w dość okrutny sposób ? No ale prawdziwy... tak właśnie Rzymianie traktowali oskarżonych...Twoim zdanie lepiej by było fikcyjnie i nie zgodnie z prawdą załagodzić obraz po to by przypadkiem nie urazić Twojej estetyki? Skoro o tym nie wiesz ( jak rzymianie traktowali oskarżonych) zakładam ,że nawet nie masz skończonego gimnazjum a w takim razie dyskusja z Tobą nie ma większego sensu.

tou

Tak się składa że gimnazjum skończyłam;)) Więc przegrywasz zakład;***
A co do porównania Pasji do takiego Gladiatora...to zupełnie inne przykłady wiesz,tak się składa,że taki Gladiator zrobiony został jak każdy inny film(aby zarobić,zdobyć nagrody i przyciągnąc jak najwięcej ludzi),ale Pasja została nakręcona przez maniakalnego chrześcijanina Mela Gibsonna(który tak nawiasem mówiąc,bił swoją kochankę,ale to tak na marginesie),który zrobił ten film w imię czego??Aby sprawić przyjemność takim maniakom jak Ty???

ocenił(a) film na 10
Miyuki-chan

uUuu... dziewczynko , może troszkę więcej szacuneczku, ok ? Skończyłaś gimnazjum ? Wowww, ale jesteś zajebistaaa :) I pewnie czujesz się teraz super dorosła. Teraz może mamusia z godziny 22 zmieni na 24 powroty do domu hahaha ;d

Tak swoją drogą dziecko drogie , zaprzeczasz sama sobie. Masz pretensje do kolegi wyżej ,że zaczął cię obrażać i podkreśliłaś ,że tak nie wypada się zachowywać wobec dziewczyny a sama nazywasz mnie jako osobę spooro straszą od Ciebie od maniaków. Wymagasz kultury dla siebie ale sama się nią chyba pochwalić nie możesz...
"Pasja" film jak film. Może każdemu filmowi zadamy pytanie czemu powstał ? Już odchodząc od przykładu Gladiatora. Fakt , niektóre powstały dla kasy,komerchy inne ze względów ideologicznych, jeszcze inne ,żeby pokazać prawdę historyczną... najwyraźniej jesteś za głupiutka ,żeby to zrozumieć. Wróć lepiej do swojej mangi i przestań pisać farmazony. Buziaczki dla Ciebie

tou

Tak się składa,że to nie ja zaczęłam tą"wyzywankę",tylko Ty Pani starsza...Jej to ile Ty masz lat ,że kłócisz się z takim dzieckiem jak ja,chyba nie masz chłopaka,bo widać,że jet Pani jakaś ee....poddenerwowana?Irytująca?Bezczelna?
Chyba nie masz co robić,że siedzisz na tej stronce i piszesz bzdury w Moim temacie.Powiem krótko...Wyjdź łaskawie z mojego internetu ;DD
Aha,no i jak już podkreśliłam wcześniej ile łaskawa Pani ma lat???17??Bo zachowuje się jak jakaś smarkata nastolatka co to jej się okres spóźnia....
Ja tam się poddaje,bo z takimi ludźmi to idzie się zagadać na śmierć,a i tak nie powiedzą nic ciekawego i odkrywczego.Miłego siedzenia na Naszej klasie i oczywiście setnego oglądania Pasji;**** Również przesyłam buziaczki;****

ocenił(a) film na 10
Miyuki-chan

"(który tak nawiasem mówiąc,bił swoją kochankę,ale to tak na marginesie)"
za bardzo chyba się sugerujesz pudelkiem... jak napiszą ,że Hitler był czarny też uwierzysz ?

ocenił(a) film na 10
Miyuki-chan

"Miłego siedzenia na Naszej klasie"
głodnemu chleb na myśli ;-) ?

Kochaniutka, gdzie ja cie wyzywałam ? Napisałam tylko ,że masz nie za wiele w głowie a Ty mnie teraz tylko utwierdziłaś w przekonaniu ,że miałam rację.
Irytująca ? Bezczelna ? Dla kogo ? Dla Ciebie ? Ojjj , zabolało ? Staram się zawsze zachować spokój a to Twój ostatni post moja droga ocieka agresją i nerwami. Chlopaka nie mam ale mąż sie liczy ? Bo poki co nie dostałam pozwu rozwodowego.
Wydaje mi się,że ten agresywny i obraźliwy post , który skierowałaś do mnie pokazał nie moje ale Twoje frustracje. Może to Ty jesteś całkiem sama , bez przyjaciół i zarzucasz komuś coś z czym sama się borykasz poprawiając sobie samopoczucie.
Ja mam głęboko gdzieś aspekty życia Twojego i innych forumowiczów. Ty za to , najwyraźniej z NUDÓW musisz analizować możliwe konstelacje mojego życia...
Buziaczki i oby się Tobie słodzinko poprawiło :)

użytkownik usunięty
tou

Z tym Gladiatorem to akurat trafne porównanie, postacie niby istniały naprawdę, jednak rzeczywistość została nagięta do potrzeb filmu. Przyjmijcie w końcu do wiadomości że Pasja NIE POKAZUJE ówczesnej rzeczywistości - Gibson posłużył się katolicką ikonografią (przykład: skazaniec niósł belkę i przybijany był przez nadgarstki), a Rzymianie nie byli bandą barbarzyńców, obdzierającą każdego skazańca ze skóry - zresztą, biczowanie pokazane jest zupełnie nierealistyczne. Film jest jedynie podłym i cynicznym szantażem emocjonalnym, dziełem nawiedzonego neofity, którego celem bynajmniej nie było pokazywanie rzeczywistości.

Brawa dla tego Pana.Nareszcie ktoś normalny;)))
C do Pani Tou...Skoro ma Pani męża to niech lepiej mu Pani obiad ugotuje,albo w domu posprząta,a nie siedzi pani i ze smarkulą z kompleksami dyskutuje.Pozdrawiam również słoneczko Ty moje;********

Miyuki-chan

Pasja zasłużyła na 10 gdyż nikt mi nie powie że widział lepiej pokazaną mękę Pańską.Gibson nic tutaj nie nagiął pokazał to tak jak było na prawdę.A ty kochaniutka jak nie znasz się na prawdziwym kinie to idź oglądać anime a nie bierzesz się za prawdziwe arcydzieła sztuki filmowej.

kacpy7

Arcydzieła filmowe?
.....
Buahahahahahahahahahahahahahahahahaha

ocenił(a) film na 10
Miyuki-chan

Rozumiem ,że według twojego założenia każdy kto znajduje sie w związku małżeńskim nie ma prawa wypowiadania sie na forum bo musi robić drugiej połówce 24/24 obiad albo masować jej stopy. Ok , od dziś nowy regulamin filmwebu. Osoby w związku małżeńskim nie mają prawa wypowiadania się. Pomysłodawca Miyuki- chan. Brawa dla niej ;-) !
Spróbuję kochana dostosować się do Twojego poziomu i też się Ciebie zapytam czemu np. nie pomagasz mamie w robotach domowych, albo czemu nie jesteś z koleżankami na lodach tylko siedzisz na filmwebie ;-)? Nie wiem czy wiesz złotko ale też spędzasz tu sporo czasu z tego co widzę :)

"smarkulą z kompleksami" Nikt Cię tu tak nie określił.Ty to powiedziałaś/napisałaś ;-)
Buziaczki kochana :*

tou

Och,nareszcie jesteś,stęskniłam się kochanie:*****
Siedze na filmwebie bo lubie tą stronkę wiesz;DMoge się na przykład na niej ponabijać z takim osób jak Ty,hihihi
smarkulą z kompleksami" Nikt Cię tu tak nie określił.Ty to powiedziałaś/napisałaś ;-)
Tak jakoś odczytałam to z tego jak napisałaś o mnie pare postów wcześniej,ale jeśli tak o mnie nie myślisz to w porządku,ulżyło mi ahhh~~
A tak w ogóle to pomagam mamie,sprzątam w domu ,gotuje,a i z przyjaciółmi też wychodzę,tylko ostatnio jest strasznie gorąco,u Ciebie też??Normalnie nigdzie nie chce się wychodzić.też tak masz???Jak tam mąż??;))

ocenił(a) film na 10

"Przyjmijcie w końcu do wiadomości że Pasja NIE POKAZUJE ówczesnej rzeczywistości"
Rozumiem ,że cofnąłeś się w czasie i widziałeś jak było naprawdę ?

Proponowałbym nie sugerować się historykami bo i oni mają bardzo podzielone zdania. Ja np. w swoim życiu zdążyłem przeczytać 3 różne przebiegi wojny 100 letniej...
Jedno jest wiadomo. NASA przeprowadzało badania z całunu turyńskiego i na podstawie tych badań uznali ,że ciało Jezusa zostało zmasakrowane.
Przypomnijmy sobie scenę z Pasji , w której Rzymianie biczują Jezusa. Tą drastyczną ,w której odlatują kawałki jego mięsa z boku obok żeber. Badania z całunu potwierdzają tą ranę...
A jak się już tak odnosimy do historyków ... oglądałem na discovery pewne muzeum gdzie pokazywali właśnie narzędzia rzymian służące do tortur. Wiele z nich pokrywało się z tymi z obrazu Gibsona.
Nie mówię ,że Gibson w filmie 100 % odzwierciadlił prawdę historyczną bo to jest nie możliwe. Ale ani, Ty ani ja nie możemy powiedzieć co było prawdą a co kłamstwem...

użytkownik usunięty
bobels

A mówili coś tam, że używali tych narzędzi tortur przy wymierzaniu "zwykłej chłosty", która wg. Gibsona polegała na obdarciu kogoś ze skóry? Poza tym, Chrystus nie był jedyną ukrzyżowaną osobą, więc nie widzę powodu dla którego w jego przypadku to ukrzyżowanie miało wyglądać inaczej, a jakoś się tak złożyło że bardziej ufam historykom i archeologom, niż czyimś wizjom, nawet nie wiadomo przez co wywołanym (a na podstawie których zrobiono film, co niejednokrotnie tutaj zaznaczano) - a jeśli jakiś nieszczęśnik traktuje Pasję jako źródło wiedzy historycznej, to jego problem. Sam fakt, że Gibson posługuje się ikonografią katolicką (niesienie całego krzyża, przybijanie przez dłonie) od razu przekreśla realizm - zresztą, nie realizm w tym filmie chodziło, co zresztą widać w scenie biczowania - swoją drogą, to ciekawe czemu miało służyć to groteskowe przedstawianie Rzymian.

ocenił(a) film na 10

"A mówili coś tam, że używali tych narzędzi tortur przy wymierzaniu "zwykłej chłosty", która wg. Gibsona polegała na obdarciu kogoś ze skóry?"
yyyyy... siłą rzeczy , jak się kogoś chłostało obdzierało się go ze skóry. Podobnie rzecz się miała w niewolnictwie do końca feudalizmu , gdzie chłosta albo pozostawiała blizny do końca życia albo całkowicie po przez siłę natarcie bicza zdrapywała skórę....
Zresztą zwróć uwagę na to jak lud żydowski wywoływał presję na Poncjuszu. Wołali "ukrzyżować go" . Dlatego zastosowano takie hmm drastyczne metody wobec Jezusa , bo początkowo nie miał byc ukrzyżowany a Piłat chciał dostarczyć żydom satysfakcji. Wiedzial ,że musi zastosować drastyczne środki aby dali mu spokój i poczuli satysfakcję ,że Jezus został wystarczająco ukarany.

"Chrystus nie był jedyną ukrzyżowaną osobą, więc nie widzę powodu dla którego w jego przypadku to ukrzyżowanie miało wyglądać inaczej"
Z tego co słyszałem to do dzisiaj historycy się spierają czy Chrystus niósł samą belkę czy krzyż. Weź pod uwagę to ,że zwyczaje i prawo rzymskie nie było jednolite na całe cesarstwo. Nawet mozna tu mówic o pewnym partykularyzmie.
Groteskowe przedstawienie rzymian ? Czy to już nie jest czepianie się ? A gdzie Rzymianie nie są przedstawieni groteskowo ? Popatrz na "Spartakusa' gdzie Rzymian przedstawiono jako wiecznych zboczeńców , za przeproszeniem dymających wszystko co się rusza. Albo nawet w "Gladiatorze" czy "Quo vadis" gdzie tak chętnie oglądali śmierc na arenie równocześnie zaspakajając żądze seksualne. Bo taka jest prawda.. Rzymianie nie byli aniołkami.

Ja Pasji nie traktuję jako źródło wiedzy historycznej ale obraz Gibsona mną poruszył. Ogólnie wątpie by , który kol wiek film nawiązujący do historii w 100 procentach oddawał prawdę historyczną. Każdy rezyser oddaje trochę swojej wizji bo nie ma takich źródeł historycznych by z precyzyjną dokładnością odtworzyć obraz tamtych czasów.

Pozdrawiam.

bobels

Zgadzam się z autorką tematu.
Owszem film może znaczyć wiele dla ludzi wierzących. Ale czy wiara nie jest czymś osobistym? Czy chrześcijanin po przeczytaniu biblii nie powinien jej zrozumieć jak chce?

Czy uważając sceny Pasji, kiedy wiadrami leje się krew za arcydzieło, za kilka lat obraz Matki Boskiej rodzącej Jezusa, wśród bydląt i leżącej w krwi wymieszanej z sianem, również wyniesiemy na piedestał?

Są tematy, których nie powinno się ruszać. Gibson wiedział, że zszokuje świat. Udało się! Natomiast, obiektywnych krytyków, nie przekonał. Popatrzmy na film ze strony, zwyczajnego obrazu, bez podłoża duchowego. Nic ciekawego! Straszliwe granie na emocjach to jedyny motyw przewodni! Nie bez powodu dołożone zostały sceny małego Jezusa przewracającego się na oczach płaczącej matki. Takie zabiegi są czysto komercyjne. Tylko po to aby wzbudzić w ludziach smutek.

Nie neguję jednak nikogo decyzji, „de gustibus non disputandum”.

kozi19

Są tematy, których nie powinno się ruszać. A to niby dlaczego ?.Gibson miał prawo do swojej wizji ukrzyżowania Chrystusa i pokazał ją.Nieważne czy będzie się ona komuś podobać czy też nie.Powtarzam wizji,bo jak naprawdę było tego chyba nikt nie wie.Co do zarzutów o nadmierną brutalność scen.Moim zdaniem to atut filmu a nie wada.Właśnie pokazania tego nadludzkiego cierpienia ,którego żaden normalny człowiek by nie wytrzymał,ma trafić w nasze serca mocno,bardzo mocno.Taki był zamiar Mela Gibsona i w pełni mu się to udało.Te hektolitry krwi nie mają nas szokować,mają nami trochę wstrząsnąć

ocenił(a) film na 8
Miyuki-chan

''xd,'xd,xd, XDDDDDD; lol, śłit, huahaha, ;**, iksde?''
Niesamowita inteligencja, jestem pod wrażeniem ! Niuniu, tak się spytam, how old are you ? Masz maksymalnie 14 lat i jesteś jeszcze dzieckiem. Nie zabieraj się do komentowania takich filmów jak Pasja, boś dzieciak na taki film.
Po prostu dostałam konwulsji przed monitorem gdy to przeczytałam.
Abstrahuję od tego, iż autorką tematu jest osoba która w ulubionych filmach ma takie ''arcydzieło'' jak Kac Vegas. Bardzo ambitnie, bardzo. Wracaj do laleczek kochanie. I nie zabieraj się za ocenianie filmów za trudnych na twoją dziecięcą psychikę.
I nawet nie pisz mi, że jestem zazdrosnym dzieckiem (Co jest zdaniem-kluczem w przypadku wypowiedzi nastolatków) ponieważ jestem starsza od Ciebie dwa razy.
Czepiasz się kogoś tym wyżej (przepraszam, nie chce mi się już sprawdzać nicku) że nie rozumie twoich ''argumentów''
Skarbie, tak się spytam.. Niby Ty podałaś jakieś argumenty? Jak sobie narysowałaś to chyba tak.

Nie mogę.. niech Filmweb będzie od osiemnastego roku życia, BŁAGAM !

Softegos

Pasja ambitnym filmem? Haha! Człowieku nie rozśmieszaj mnie.,

Softegos może powiesz mi, ile ty masz lat. Bo z twojej wypowiedzi wnioskuję że conajmniej 12. Bo starsza osoba zrozumiałaby że nie atakuje się osób z innymi poglądami.

Niestety na filmwebie nawet dwulatek może się podzywać pod dorosłego.

PS: Milczenie owiec według ciebie jest ambitne.... You are pretty good, Softegos. Nadaje ci tytuł honorowej członkini polskiego bractwa ignorantów.

Solidus_Snake

Zgadzam się z tobą.
Soltegos słoneczko TY moje kochane,czemuś ty taka złą na mnie TT__TT A wczoraj w nocy to co było?Nie pamiętasz?
A tak na serio..
''xd,'xd,xd, XDDDDDD; lol, śłit, huahaha, ;**, iksde?''
Jak mniemam myślałaś że to mój cytat??Kochanie jeśli tak to naucz się czytać,bo to ktoś inny napisał.Podajesz się za Mądrą i inteligentną,a z czytaniem to u Ciebie kiepsko.Kac vegas w istocie było super i bardzo mnie rozbawiło.Nie rozumiem o co ci chodzi.Masz jakiś kompleks??To mój gust i mam prawo umieszczać filmy w ulubionych i oceniać je jak chce.Twój post był wulgarny i bezpodstawny.Nigdzie cię nie obraziłam więc jakim prawem Ty mnie obrażasz??Idź pod krzyż słonko:****

ocenił(a) film na 8
Miyuki-chan

Nie rozumiem Twojego języka. I spójrz na swoje powyższe wypowiedzi. Nie używałaś ''XDDDDD'' ani ''xd'' ani '';**'' ?
Czytać potrafię, bodajże lepiej niż Ty.
Wiesz co to jest kompleks? Zdaję mi się, że nie. Nie używaj słów których nie rozumiesz.Ach tak.. Ty tylko chciałaś udawać mądrą i dorosłą. Przepraszam, zwracam honor.
Jeżeli uważasz, że mój post był WULGARNY (śmiech na sali) to zastanawiam się w jakim miejscu użyłam wulgaryzmu. Wyimaginowałaś sobie coś? Również nigdzie Cię nie obraziłam.
Kac Vegas super filmem? Ręce mi opadają. Poczekaj jeszcze z 5 lat i zabierz się za klasyki, a nie za gówienka. I nie używa się dwóch pytajników naraz ;-)

Solidus_Snake- Nie kierowałam mojej wypowiedzi do Ciebie, także nie wtrącaj się.
Ojej.. zablokowałeś swoje oceniane filmy? Zapewne oglądasz taką szmirę, że skompromitowałbyś się na całej linii.
I Milczenie owiec jest to film KLASYK. Z czym Ty w ogóle do mnie wyskakujesz? Pokaż pierw co Ty oglądasz, a teraz bujaj się.

Softegos

HAHAHA! NO IDEALS! Nie ma możliwości wyliczania mi co jest moje ulubione, to próbujesz mi zarzucić szmiryzm co ? HAHA! Milczenie owiec to gówno tyle powiem.

Nie wtrącaj się? Hahaha! Będę cię wtrącać ile mnie się to podoba panno pseudodorosła.

Teraz bujaj się? Haha. W realu pewnie masz marne życie i musiz się wyżyć na forum. Nie dziwnego, snam parę takich.

ocenił(a) film na 10
Solidus_Snake

"W realu pewnie masz marne życie i musiz się wyżyć na forum"

Nie ,żebym robił za adwokata Pani Softegos ale z całym uszanowaniem Solidus_Snake, powinny Cie gów*o obchodzić kwestie jej życia prywatnego. To świadczy jedynie o Twoim płytkim myśleniu tzn. nie mam argumentów to zarzucę drugiej osobie ,że ma do dupy życie... Jak mnie wkurzają takie komentarze. Ludzie rozmawiamy tu o filmach a nie obrzucamy się błotem kto bardziej jest zakompleksiony ! Może Pan Solidus Snake sam ma jakieś problemy z rzeczywistym życiem bo w Pana poście również idzie dostrzec nieuzasadnioną agresję i chamstwo...Jednak pedagogiki nie studiowałem więc bawienie się w psychologa zostawię Panu Solidusowi_Snake

ocenił(a) film na 8
Miyuki-chan

Idź wróć do swojej mangi. Z tego co widać wyżej widocznie sama masz problemy ze swoją osobowością. Film uważam za bardzo dobry( Nie, nie za arycdzieło, nie wybiegajmy zbyt daleko) i nad czym tu myśleć? Moja ocena? Moja.
Skończyłaś gimnazjum? Niesamowite !
Kończę tą dyskusję, gdyż z GIMNAZJALISTKĄ nie ma o czym dyskutować. Film uważam za bardzo dobry.
P.S- Nie nazywaj mnie maniakiem z racji tego, że jestem wierząca. Odrobina szacunku może?
Skoro ateiści wymagają szacunku, to wierzący również.

Softegos

Ups..Ktoś poczuł się dotknięty;)))
Widze ,ze dużo "krytyków" którzy się"znają" tak jak Ty kochana,pisze z niezłym refleksem ,a potem piszą"Wracaj lepiej do swoich mang,jeśli nie potrafisz docenić prawdziwego arcydzieła"-wiesz,jedno nie wyklucza drugiego.To ,że czytam mange nie oznacza,ze mam się z nią zamykać w pokoju i nie mogę oglądać filmów.Śmieszy mnie twoja ignorancja.Chcesz powiedzieć,że Ty masz tylko jedno zainteresowanie?Tylko filmy oglądasz?Przepraszam,nie filmy tylko arcydzieła i klasyke.Muahahah,klasyka,dobre,dodam sobie to słowo do mojego słownika.Zanotować klasyka<notuje> uff.Dobra co my tu mamy dalej...Aha.Nie nazwałam cię nigdzie maniakiem,więc nadal mamy problem z czytaniem;/ Musisz nad tym popracować,żabciu.To ,że napisałam idź pod krzyż nie oznaczało,ze wzięłam cię za zapaloną chrześcijankę zakochaną w PiS.No,ale dobra nie ważne.Dalej..
Nie jestem już gimnazjalistką,tylko licealistką,więc tutaj znowu objawia się twoja ignorancja.Poza tym chyba zobaczyłaś u mnie w najwyżej ocenianych tylko Kac Vegas...mam też inne pozycje,popatrz sobie,ja zaraz też wejdę na twój profil i zobaczymy jakie tam masz klasyki^^
Ps.Nie spamuj!Pisać nie umiesz???Mogłaś wszystko w jednym poście napisać,czizyz,co za ludzie -___-

ocenił(a) film na 8
Miyuki-chan

Nie nazwałaś mnie nigdzie maniakiem? Więc zacytujmy Twoją wyżej zamieszczoną wypowiedź- ''ale Pasja została nakręcona przez maniakalnego chrześcijanina Mela Gibsonna(który tak nawiasem mówiąc,bił swoją kochankę,ale to tak na marginesie),który zrobił ten film w imię czego??Aby sprawić przyjemność takim maniakom jak Ty???''

W związku z moją religijnością i sympatią do w/w filmu, zostałam przez Ciebie nazwana MANIAKIEM.
Zważaj na słowa, a na przyszłość nie kłóć się, ponieważ źle na tym wychodzisz.

ocenił(a) film na 10
Miyuki-chan

Mel Gibson stworzył ten film, aby pokazać ludziom, że Jezus nie dostał klapsa w tyłek i nie powiesili go ot tak na krzyżu, tylko znosił niewyobrażalne cierpienia. Posługuje się ikonografią chrześcijańską, bo bądź co bądź chrześcijaństwo przedstawia obraz tej Męki. Chrystus otrzymał 5480 ciosów, jak miała niby inaczej wyglądać scena biczowania?

Lizzy_8

Prawdopodobnie jak w filmach tzw akcji niejakiego S.Stallone,Chyba właśnie tylko dlatego dla niektórych to kicz.,a w zasadzie to szkoda słow do odbioru pewnego rodzaju filmów trzeba po prostu DOROSNĄĆ.Jak sam widzisz niektórym piszącym tu to raczej nie grozi a w szczególności założycielce tego tematu

emigrant007

Jakieś argumenty???Czy napisałeś tylko coś,aby napisać?Szkoda słów..

ocenił(a) film na 8
Miyuki-chan

Dziecko, sama czepiasz się nas wszystkich, że nie mamy argumentów (kompletnie nie wiem co chcesz przez to przekazać) a sama jakiekolwiek podałaś? Nigdzie nie zauważyłam żadnego argumentu z twej strony.
Chyba sama piszesz ażeby coś napisać.
I Pasji nikt nie kazał Ci oglądać.

Miyuki-chan

"do odbioru pewnego rodzaju filmów trzeba po prostu DOROSNĄĆ". To JEST ARGUMENT i to bardzo mocny,jeśli tego nie widzisz to dalsza dyskusja z kimś kto nie potrafi sam sobie wyciągnąć jakichkolwiek wniosków z tego co się do niego pisze lub mówi,to lepiej dać sobie spokój bo to się mija z celem

emigrant007

To jaki byś mi podał argument gdybym była dorosłą kobietą i również skrytykowałabym owy film???Słucham.

Miyuki-chan

Nie fizycznie dorosnąć bo to nic nie znaczy tylko PSYCHICZNIE.Niektórzy całe życie pozostają dziećmi......

Miyuki-chan

Uczysz się w liceum tak ?.To chyba wiesz ,że nie używa się więcej niż jednego znaku zapytania lub wykrzyknika na końcu zdania.Psychologowie uważają,że osoby piszące i dające więcej niż jeden znak interpunkcujny mają problemy ze swoją osobowością.

użytkownik usunięty
Miyuki-chan

To po co na niego poszłaś?

Nie poszłam na niego,tylko obejrzałam na DVD...hmmm...Troche dziwne pytanie.Obejrzałam ten film bo nie wiedziałam jaki jest.Gdybym wiedziała,że mi się nie spodoba to bym nie oglądała.Proste.
Softegos przestan już tu spamować bo tylko się ośmieszasz-__-

ocenił(a) film na 8
Miyuki-chan

Jeżeli ktoś się tutaj ośmiesza to jesteś to Ty. ;-)
Z resztą już kończę, bo rozmowa z nastolatką jest żenująca.

ocenił(a) film na 10
Miyuki-chan

Miyuki-chan. Myślę ,że jesteś mądrą dziewczyną tylko ,że chamską. Ilekroć ktoś nie zgadza się tu z Twoim zdaniem wyskakujesz z tekstem typu "masz kompleksy" zamiast argumentować swoje zdanie w sprawie filmu. Nie wiem, masz jakąś obsesję na wytykaniu ludziom kompleksów, czy co ?

A teraz porozmawiajmy konkretnie, ok ? Bo myślę ,że jednak jestes do tego zdolna.
Co tak właściwe Ci sie w Pasji nie podoba pod względem czysto merytorycznym , rzeczowym ? Co Ci sie nie podoba jeśli chodzi o samą technikę filmową ? Zły montaż, kiepskie zdjęcia, bądź sama scenografia ? Zła gra aktorska ?
Konkrety kochana, konkrety

Zarzucasz sceny brutalności ? A widziałaś odpadające części ciała w "Stalingradzie" ? Widziałaś ile brutalności jest w filmach Tarantino lub innych gangsterskich. W człowieku z blizną masakrują kolesia piłą mechaniczną a film jest uznany za dzieło. Jeśli ktoś nie lubi widoku krwi, niech nie ogląda takich filmów. Samo w sobie to ,że film jest brutalny nie znaczy od razu to ,ze jest zły. Czasem taka brutalnośc jest potrzebna by bardziej przemówić do widza, zresztą nie możemy zaprzeczyć ,że np. tak nie było bo z tego co wiem jak badano całun stwierdzono ,że Jezus przechodził przez straszne męki nie wykluczające wcale te przedstawione w filmie.

Nie mam do Ciebie pretensji o to ,że film Ci sie nie podoba bo nie musiał tylko bardziej dziwi mnie Twoje początkowe pytanie tzn. "Po co ten film powstał ?" Bo to ,że sie Tobie nie podoba nie znaczy ,że Pasja nie ma prawa egzystencji w kinematografi.

Nie chcę ingerować w sprawy Twojego życia prywatnego ale odpowiedz sobie na pytanie czy Twoje negatywne podejście do tego filmu nie wynika raczej np. z ideologicznych przekonań jakie panują u Ciebie w domu , niż z obiektywnej oceny całokształtu.

a u męża wszystko ok :) właśnie jara się po raz setny Pasją :)

tou

Nie mam nic przeciwko SENSOWNEJ I NIEPRZEGIĘTEJ przemocy. Przemoc jest środkiem wyrazu artystycznego, ot co. Ale w filmach Gibsona jest ona bardzo często przegięta i nic za sobą nie niesie. Jak ktoś chce se pooglądać przemoc, zapraszam na piłę.

Solidus_Snake

W których jest przegięta?Gibson rezyserował 4 filmy ''Człowiek bez twarzy"gdzie tam przemoc?"Braveheart" to są sceny batalistyczne,to mieli się głaskać albo przytulać na polu walki,tym bardziej,że był to rok bodajże 1310."Pasja" Gdzie tu przemoc ? To film o cierpieniu jakie wg Gibsona przeszedł Jezus,to że był katowany przed ukrzyżowaniem chyba każdy wie ''Apocalypto"ten film zostawię bez komentarza bo nie ma co komentować

emigrant007

Z chęcią popatrze na Gray Foxa krwawo tnącego żołnierzy w MGS. Ale nie na coś, co nic za sobą nie niesie.

tou

Ja chamska?? O o
Nie.Nie jestem chamska,a nawet powiem więcej..jestem miłą osobą i staram się być kulturalna.No ale sorry,jesli ktoś na dzień dobry pisze do mnie coś w stylu "Nie dorosłaś,wracaj do swoich mang" albo "Nie za wiele masz w tej głowie" to chyba oczywiste ,że poczuje się w jakiś sposób dotknięta,każda normalna osoba by się wkurzyła;/
Wracając do samego filmu,to dawno go oglądałam,więc dzisiaj specjalnie go obejrzałam po raz kolejny.
Pod względem "technicznym" jest bardzo dobry.Na początku jest klimatyczny i trzyma w napięciu.Najbardziej podobała mi się w Pasji muzyka,która była piękna,ale...nic nie jest takie różowe;p
Film mi się nie podoba głównie przez sceny biczowania i znęcania się nad Jezusem.Jestem agnostyczką ,ale wydaje mi się ,że gdyby Jezus dzisiaj wstąpił na Ziemie(co jest mało prawdopodobne),to jakby obejrzal Pasje raczej by mu się nie spodobała.Tu nie chodzi o to ,że te sceny były takie obrzydliwe,bo ja lubie gore,ale tutaj mamy do czynienia z czymś zupełnie innym
Sceny (TE sceny) ocierają się o sadyzm,i nie wiem czy tak rzeczywiście mogło być,ale mam wrazenie że jest to MOCNO przesadzone,a wszystko po to,aby film szokował(udało się) i aby zdobył nagrody(3 nominacje do Oscara) no i niezły szmal..film zarobił grube miliony.
Innymi słowy to jest tylko moje zdanie,jeśli ktoś się nie zgadza to pisać,ale kulturalnie i bez wywyższania się ,bo tego nie lubimy.
Nie chcę ingerować w sprawy Twojego życia prywatnego ale odpowiedz sobie na pytanie czy Twoje negatywne podejście do tego filmu nie wynika raczej np. z ideologicznych przekonań jakie panują u Ciebie w domu , niż z obiektywnej oceny całokształtu.
Nie wiem za bardzo,co masz na myśli,ale moja rodzina jest religijna Xdd Sa wyjatki( np. ja),ale moi dziadkowie chodzą co tydzień do kościoła,a moja mama nie chodzi bo jest zmęczona po pracy i jak ma tą niedziele wolną to chciałaby odpocząć...Bynajmniej jestem jej wdzięczna,że dała mi wolny wybór i nigdy mnie nie przymuszała do wiary czy chodzenia do kościoła.Uważam ,że wiara jest sprawą prywatną i to każdego indywidualna sprawa,czy wierzy czy nie wierzy czy jeszcze co tam ;///Peace

użytkownik usunięty
Miyuki-chan

A nie widziałaś reklam i nie słyszałaś nic o tym filmie? Czego się spodziewałaś na filmie o zabijaniu- scen erotycznych?

Miyuki-chan

Nie no film moim zdaniem troche zrobiony bez powodu.Poco??Dlaczego??Moim zdaniem najlepszy dla zdeklarowanych wierzących XDDD Taką samą wypowiedź można napisać o wszystkich filmach które kiedykolwiek powstały zmieniając końcówkę na np.dla zdeklarowanych fanów (tutaj wstawiamy sobie gatunek filmowy jaki nam się tylko podoba)Mocne argumenty ma dziewczyna naprawdę ,nie do obalenia szczególnie to XDDD to jakiś skrót młodzieżowej organizacji lub też Xero Daleko Doszło Dość ?

emigrant007

Uczysz się w liceum tak ?.To chyba wiesz ,że nie używa się więcej niż jednego znaku zapytania lub wykrzyknika na końcu zdania.Psychologowie uważają,że osoby piszące i dające więcej niż jeden znak interpunkcujny mają problemy ze swoją osobowością.