Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242216
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

Wlasnie wrocilem z sensu Pasji. Poczatek - bardzo udany, niesamowicie nakrecona scena pojmania i pierwsza z diablem, te zwolnione ujecia, znane wczesniej z innych filmow wysokobudzetowych tu robia swoje i oddaja atmosfere i nastroj tego co sie dzialo. Nastepnie konczy sie jedyne ciekawe 30 minut i zaczyna dluzaca 1.5 godzinna meka ogladania ran i cioswo zadawanych jezusowi i umeczaniu go. Jezus zarabia chyab z 5 tysiecy uderzen biczem i roznym innymi wynalazkami, pareset razy piescia,kolanem z buta jego twarz wyglada jakby mu dokleic pare melonow z jednej strony, oprocz tego ze jest to najbarsdziej wulgarne i okrutne widowisko z tego co do tej pory widzialem (a uwielbiam horroy tez te extremalne) to nic nie wniszace i nudne. Sensu zadnego nie widze w tym filmie. Jest beznadziejny, Co do tego czy jest antysemicki czy nie to z kolei, oczywiste jest to ze jezus zostal przez nich ukrzyzowany i tak potraktowany... czepianie sie poejdynczych zdan jest bezsensu bo prawda pozostaje taka sama bez wzgledu na wszystko: ten obrot spraw zydzi zawdzieczaj sobie i nikomu innemu co w filmie jest pokazane naturalnie bez orzegiecia w jedna ni w druga strone. Na koniec: slyszalem ze ksieza dra ryja zeby isc na to z dziecmi bo to mistrz i wogle, po pierwsze: nie sluchajcie tych debili, oni nawet tego nie widzieli. w zadnym wypadku nie pokazujcie tego filmu osobom ponizej 21 roku zycia nani po 50ce, szkoda zdrowia na to gowno. wiec podsumowujac: ksieza - nie robcie z siebei wiekszych naiwniakow i debili niz jestescie oraz zydzi: dajce spokoj z zaklamanym a czepianiem sie tego filmu bo jest to zalosne. Obie strony nie maja racji a film jest beznadziejny.

Alleluja. Chciałbym wyróżnić pewne zdanie z Twojej wypowiedzi: :w zadnym wypadku nie pokazujcie tego filmu osobom ponizej 21 roku zycia nani po 50ce, szkoda zdrowia" - oraz dodać, że "szkoda zdrowia" odnosi się do ludzi po 50... Rodziców, którzy pozwolą dzieciom poniżej 18 lat iść na ten film należy po prostu wykastrować (łącznie z agitatorami do takich wycieczek)...

Napisałem już w penym poście - żeby poruszyć widza, nie trzeba nikomu pokazywać tego, ile kopnięć w głowę potrzeba, by rozwalić czaszkę, jak długo i z jakim skutkiem można przeprowadzć gwałt analny, ile mózgu wypływa, jak się komuś głowę rozwali... Jeśli reżyser nie potrafi tego pokazać inaczej, to niedobrze, niedobrze... Jeśli ktoś nie zrozumiał "zbawiennego wpływu nadmiaru brutalności na psychikę człowieka" - zapraszam do lektury - to, co poniżej, spotkało mnie wczoraj. To nie jest żart:

Wracałem późno do domu, mijałem grupkę dresów klasy TZZPB (Troglodyta Zaawansowany Z Porażeniem Bejsbolowym) i słyszę:
- Te... A widziałeś już "Pasję"?...
- Co, kurwa, niby co?
- No fim taki, kurwa, z Gibsonem...
- A!... To kurwa!... No widziałem, kurwa...
- Ale mu wpierdol spuścili, co, kurwa?...
- No, kurwa!...
- Jak my kiedyś temu blondynowi na imprezie!
- No, kurwa!...
- Ale fajnie...
- No, kurwa!...

To bajeczka bez komentarza. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Bruno

Ale ty chłopie żałosny jesteś i wymyślasz lepsze historyjki niz mój 5 letni brat. Godne podziwu!Zotaniesz bajkopisarzem stulecia.Tak trzymaj!

użytkownik usunięty
Bruno

Ale ty chłopie żałosny jesteś i wymyślasz lepsze historyjki niz mój 5 letni brat. Godne podziwu!Zotaniesz bajkopisarzem stulecia.Tak trzymaj!

użytkownik usunięty
Bruno

TO byl film Z GIBSONEM? a ja go tam nigdzie nie widzialam, o kurcze... :-)

użytkownik usunięty

jestem księdzem i nie zauważyłem, żebym kiedykolwiek "darł ryja", pozdrawiam... naiwniak i debil

ocenił(a) film na 10

twoj komentarz jest tak idiotyczny jak ty sam Panie Thread.

ocenił(a) film na 8

Znam wielu księży nie tylko "z ambony", ale również prywatnie i jakoś nigdy nie zauważyłam, aby którykolwiek "drął ryja zeby isc na to" (pomine już fakt, by razem z dziećmi). Ani w czasie kazania, ogłoszeniem duszpasterskich, ani w prywatnej rozmowie. A więc bądź miły i nie wypisuj bzdur o ludziach, których nawet nie znasz, a dużej większości nawet nie dorastasz do pięt. :/

użytkownik usunięty
apple_blossom

Ja też z nam kilku księży i słyszałam nie jeden raz namowy, by na ten film pójść. O tym, by iść z dziećmi jednak nie słyszałam. Uważam, że osoby poniżej 18 roku życia nie powinny go oglądać. Jest zbyt brutalny, sadystyczny i "zniesmaczający". Naprawdę byłby świetny, gdyby nie przesada, w jaką wpadli twórcy - to wywołało we mnie już po kilku minutach biczowania znieczulenie i traktowanie go jak film /czy kreskówkę/ typu "Mortal Kombat". Dodam, że nie znoszę filmów tego typu i raczej ich nie oglądam.

użytkownik usunięty

Czy Ty czlowieku rozumiesz co to jest wiara a tak wogole to Jezus pisze sie z wielkiej litery.Ten film jest dla tych ktorzy chca poznac prawde. A wiesz co to jest wogole PRAWDA????????Wystarczy wziasc do reki Ewangelie.Ale ty widac malo wiesz na temat Meki Chrystusa! Sztuka nie jest oceniac, sztuka jest zrozumiec, ale ty widac tego nie zrozumiales.