Pat Garrett i Billy Kid

Pat Garrett & Billy the Kid
1973
7,6 9,8 tys. ocen
7,6 10 1 9764
7,9 23 krytyków
Pat Garrett i Billy Kid
powrót do forum filmu Pat Garrett i Billy Kid

Do opisu

ocenił(a) film na 10

Tak naprawdę, to nie wiadomo kto pomógł Billowi uciec przed egzekucją (kto podłożył rewolwer w kiblu). Z wypowiedzi Billa można wnioskować że zrobił to właśnie Pat Garrett.

ocenił(a) film na 10
Witek_9

No bo któż by inny ? Pat musiał wykonać swoją robotę, jako przedstawiciel prawa, a jednocześnie jak tu nie pomóc kumplowi ? tylko ten strzał w plecy - "nie strzelisz mi w plecy" - a co miał zamiar zrobić ?

ocenił(a) film na 10
kmilewe

Myślę, że Kid nie chciał zabić Bella. Może chciał go unieszkodliwić (przykuć kajdankami ?). Z drugiej strony Bell nie mógł (może raczej nie chciał jako zastępca szeryfa) dać się rozbroić. A Kid nie mógł pozwolić mu wyjść, bo wtedy miałby dwóch przeciwników. To była sytuacja nie do rozwiązania, jak z greckiej tragedii.

ocenił(a) film na 8
Witek_9

Oczywiście tak mogło być... ale w filmie, z tego co czytałem i oglądałem w dokumencie The Kid zdobył broń w szamotaninie z Bellem wracając z wychodka, którego zastrzelił gdy ten zaczął uciekać.

ocenił(a) film na 8
Soober

Też możliwe a raczej pewne. Pat nie zostawił by gnata w kiblu skazując 2 ludzi na śmierć. H.

ocenił(a) film na 10
baca350

Ale relacje z tamtych czasów mówią że Kid znalazł rewolwer w kiblu. To oczywiście nie jest rozstrzygające (czy ktoś to widział?) bo nawet współcześnie zeznania świadków jakiegoś gwałtownego zdarzenia bywają całkowicie sprzeczne.