PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=589034}

Percy Jackson: Morze potworów

Percy Jackson: Sea of Monsters
2013
6,3 58 tys. ocen
6,3 10 1 58349
4,3 15 krytyków
Percy Jackson: Morze potworów
powrót do forum filmu Percy Jackson: Morze potworów

Przecież w 1. cz całkowicie zmienili fabułę, nie było NIC o Kronosie, nawet Clarisse w
pierwszej sie nie pojawiła. Jak oni pociągną Percy'ego bez Kronosa?

ocenił(a) film na 5
PrimEverdeen

też się własnie zastanawiam...
może3 porostu zrobią film jak gdyby nigdy nic. Tak jak byc powinno.
I sobie odpuszcza 1 czesc..
mam nadzieje ze nie popsują, bo naprawde kocham ksiażki i bylay szkoda..

ASL_LL

Ja też kocham książki! A na filmie się naprawdę zawiodłam. Zupełnie inna historia, w dodatku bez szału. A Annabeth była blondynką, do jasnej cholery!
Pytany o to Rick Riordan odpowiedział, że on tylko sprzedał prawa do książek i nie angażował się w produkcję.

ocenił(a) film na 5
PrimEverdeen

A powinien, bo wyszło co wyszło ;/
Widzialas zdjecia z planu 2 czesci? Annabeth ma blond włosy :)

ASL_LL

Serio? Nie widziałam, chętnie zobaczę. To fajnie :D A co uważasz o aktorce grającej Clarisse (Glimmer z Igrzysk)?

ocenił(a) film na 5
PrimEverdeen

Aktorkę darze pozytywnym uczuciem.
Jest ładna, młoda, grala w Igrzyskach (również ubóstwiam), grała w Grey's Anatomy(kocham) i teraz będzie grac w Percy'm...
Jednak pomimo tego uważam, że nadawałaby się ona do roli Annabeth. Clarisse zawsze wyobrażałam sobie jako taką umięśniona, potężną, ale dość ładną dziewczynę o BRĄZOWYCH włosach. Według mnie Alexandra Daddario (annabeth) i Leven Rambin (clarisse) powinny zamienić się rolami :D

ASL_LL

Byłoby całkiem fajnie, na pewno lepiej niż jest teraz. Daddario nie pasuje do roli Annabeth.

ocenił(a) film na 5
PrimEverdeen

Też tak uważam. A co sądzisz o tej dziewczynie wybranej do roli Thalii?
Ja tak kocham postać córki Zeusa, jest moją ulubioną szczerze mówiąc..

ASL_LL

Nie wiem, skąd oni ją wytrzasnęli. Nie za bardzo mi się widzi. Thalia była taka... silna, a ta wygląda na... hmm chyba wiesz, co mam na myśli. Zresztą w ogóle trudno znaleźć kilka różnych jej zdjęć, bo to jakaś nowa aktorka.

ocenił(a) film na 5
PrimEverdeen

Kręcą w Vancover więc wzieli dziewczyne (nie aktorke) z tamtejszej szkoly sredniej!
Katastrofa... jak sie dowiedziałam szalałam ze złości :(
Miejmy nadzieje ze dobrze ja ucharakteryzują :)

Jestes w klubie fanów Luke&Thalia? :)

ASL_LL

Muszą ją dobrze ucharakteryzować. I musi wykazać się talentem aktorskim. Bo jak nie, to porażka.
Luke i Thalia są świetni! Poza tym jedni z najbardziej barwnych postaci z Percy'ego.

Czytałaś może "Olimpijskich herosów"? Kontynuację Percy'ego.

ocenił(a) film na 5
PrimEverdeen

Jasne! Wszytkie książki które wydał Rick Riordan :)
Wszytkie uwielbiam, a ty? :>

ASL_LL

Nie czytałam 'Kroniki Rodu Kane'.

ocenił(a) film na 5
PrimEverdeen

To polecam :)
Nic nie dorównuje Percy'emu i Olimpijskim herosom ale przyjemnie się czyta i jest Anubis (moja ulubiona postac, chociaz pojawia sie raz :))

ASL_LL

Skoro polecasz, to przeczytam :)

ocenił(a) film na 5
PrimEverdeen

Ciesze sie :)
Zawsze wszystkich znajomych namawiam to czytania i jestem taką 'biblioteką' :D

ocenił(a) film na 6
ASL_LL

Ja również mogę polecić wszystkie ksiązki Ricka Riordana są po prostu świetne:):)
A co do filmu to sobie troche tego nie wyobrażam zwłaszcza że pierwsza część strasznie mało nawiązuje do książki:(:( a szkoda... Ale z niecierpliwością czekam i mam nadzieję że będzie to dobry film:)

edyta_088

Film nawet jak zrobią dobry, to będzie to zupełnie inna opowieść...

ocenił(a) film na 4
ASL_LL

Zgadzam się z tą zamianą ról w 100%! :)

PrimEverdeen

Jak dla mnie bez obrazy ale dzięki temu że odbiegać film będzie od pierwowzoru to nawet lepiej.
Przeczytałem dwie pierwsze część, pamiętam jak w 2009 sięgnąłem po książkę myśląc że dostaniemy nowego Harrego Pottera ale niestety to nie te buty. Książka jest infantylna i naiwna a zbiegów okoliczności w niej nie sposób zliczyć. Na szczęście za ekranizację wziął się Chis Colombus i mimo iż po zmieniany to jednak uratował Percego.
Druga książka jest jeszcze gorsza ale tym razem chyba nie da jej się już uratować.

patryks83

Moje oceny:

Książki :

Percy Jackson i Złodziej Pioruna 3,7/6
Percy Jackson i Morze Potworów 3,5/6

Film:

Percy Jackson i Złodziej Pioruna 3,8/6

patryks83

Infantylna? Taki już jest jej klimat... Pisana na pewno lekko, z przymrużeniem oka, ale właśnie dlatego tak fajnie się ją czyta.
A co do oceny samego filmu jako filmu, niestety, ale oglądając go za pierwszym razem (kiedy jeszcze nie czytałam książki) nie wiedziałam momentami, o co chodzi, akcja działa się strasznie szybko, tu jedna scena, potem druga - takie jakby wymienianie po kolei. Brak takiej... spójności.
Ale to tylko moja opinia. Nie powiem, że film mi się zupełnie nie podobał, ale książka bardziej, a to, że odbiega strasznie od pierwowzoru, to już trudno.

PrimEverdeen

Jak dla mnie książka też lepsza niż film.
W filmie wszystko było faktycznie jakieś takie zbyt szybkie, sztuczne, mało spójne, a to, że przedstawiona historia bardzo odbiegała od książki, moim zdaniem, działało na jego niekorzyść.
Natomiast książka genialna, polecam wszystkim.