PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=589034}

Percy Jackson: Morze potworów

Percy Jackson: Sea of Monsters
2013
6,3 58 tys. ocen
6,3 10 1 58338
4,3 15 krytyków
Percy Jackson: Morze potworów
powrót do forum filmu Percy Jackson: Morze potworów

cały czas w filmie jest mowa ze ten cały percy jest jedynym synem boga z wielkiej trójki a przeciez jest jeszczee ten cyklop, przyrodni brat....

czy to ja czegos nie rozumiem?

ocenił(a) film na 7
adammaciborek

hmm, chodziło im chyba o półboga, a brat Perciego jest cyklopem :p ale może jestem w błędzie xD

mariusz15629

W przepowiedni chodzi o półboga - pół człowieka, a Tyson jest cyklopem czyli półbogiem - pół nimfą wodną.

Glonojad16

W książce jest dokładnie napisane że musi to być heros czyli pół człowiek, pół bóg.

adammaciborek

Tu będzie mały spoiler, dla tych którzy nie czytali jeszcze trzeciej części lub oglądali tylko filmy. :v

Percy nie jest jedynym dzieckiem z Wielkiej Trójki. Thalia, ta która została przemieniona w drzewo jest córką Zeusa, a w trzeciej części pojawią się dwie nowe postaci- Nico i Bianca di Angelo, czyli dzieci Hadesa. A poza tym, w przepowiedni chodzi o półboga, więc w tej przepowiedni nie chodzi o żadnego cyklopa (wszyscy cyklopi są dziećmi Posejdona).

Mogę też wam zdradzić o co dokładnie chodzi w Wielkiej Przepowiedni, ale ostrzegam- SPOILER!

"Heros, który od bogow najstarszych pochodzi,
osiągnie lat szesnaście wbrew wielkiej przeszkodzie,"

W tych zacytowanych wersach, chodzi o Percy'ego.

"świat pogrążony ujrzy w snu wiecznym bezkresie,"

Tutaj chodzi o to co zrobił Morfeusz- uśpił wszystkich śmiertelników w Nowym Jorku.

"jeden wybór kres życiu herosa przyniesie,"

Tym wyborem było to, czy dać Luke'owi, opętanemu przez Kronosa, sztylet Annabeth, czy nie. Luke w ostatnich chwilach życia zrozumiał swój błąd i poświęcił swoje życie.

"duszę herosa ostrze przeklęte wyżenie,"

Przeklęte ostrze, to sztylet Annabeth, a tym herosem będzie Luke.

"Olimp w perzynie legnie lub zyska zbawienie"

Tutaj również chodzi o decyzję Luke'a- był już u wrót Olimpu, i mógł albo poddać się woli Kronosa, albo oprzeć się mu.

To chyba tyle. I tego wszystkiego można się dowiedzieć w piątej części "Percyego Jacksona i Bogów Olimpijskich", naprawdę, polecam wszystkim którzy tylko oglądali film, książka jest 100 razy lepsza. XD