cały czas w filmie jest mowa ze ten cały percy jest jedynym synem boga z wielkiej trójki a przeciez jest jeszczee ten cyklop, przyrodni brat....
czy to ja czegos nie rozumiem?
hmm, chodziło im chyba o półboga, a brat Perciego jest cyklopem :p ale może jestem w błędzie xD
W przepowiedni chodzi o półboga - pół człowieka, a Tyson jest cyklopem czyli półbogiem - pół nimfą wodną.
Tu będzie mały spoiler, dla tych którzy nie czytali jeszcze trzeciej części lub oglądali tylko filmy. :v
Percy nie jest jedynym dzieckiem z Wielkiej Trójki. Thalia, ta która została przemieniona w drzewo jest córką Zeusa, a w trzeciej części pojawią się dwie nowe postaci- Nico i Bianca di Angelo, czyli dzieci Hadesa. A poza tym, w przepowiedni chodzi o półboga, więc w tej przepowiedni nie chodzi o żadnego cyklopa (wszyscy cyklopi są dziećmi Posejdona).
Mogę też wam zdradzić o co dokładnie chodzi w Wielkiej Przepowiedni, ale ostrzegam- SPOILER!
"Heros, który od bogow najstarszych pochodzi,
osiągnie lat szesnaście wbrew wielkiej przeszkodzie,"
W tych zacytowanych wersach, chodzi o Percy'ego.
"świat pogrążony ujrzy w snu wiecznym bezkresie,"
Tutaj chodzi o to co zrobił Morfeusz- uśpił wszystkich śmiertelników w Nowym Jorku.
"jeden wybór kres życiu herosa przyniesie,"
Tym wyborem było to, czy dać Luke'owi, opętanemu przez Kronosa, sztylet Annabeth, czy nie. Luke w ostatnich chwilach życia zrozumiał swój błąd i poświęcił swoje życie.
"duszę herosa ostrze przeklęte wyżenie,"
Przeklęte ostrze, to sztylet Annabeth, a tym herosem będzie Luke.
"Olimp w perzynie legnie lub zyska zbawienie"
Tutaj również chodzi o decyzję Luke'a- był już u wrót Olimpu, i mógł albo poddać się woli Kronosa, albo oprzeć się mu.
To chyba tyle. I tego wszystkiego można się dowiedzieć w piątej części "Percyego Jacksona i Bogów Olimpijskich", naprawdę, polecam wszystkim którzy tylko oglądali film, książka jest 100 razy lepsza. XD