Juz dawno czytałam całą serie Bogów Olimpijskich, ale pamiętam, że bohaterowie w tej części mieli mniej wiecej po 13 lat ... wiec jak do jasnej ciasnej, większośc z obsady przekracza dwudziestke?! Wiem, że to nie jest ważne, ale gdyby obsadzili do tych ról aktorów pasujących wiekiem tak jak w HP, to film byłby bardziej wiarygodny...;/
W pierwszej części książki maja po 12 lat, z każda częścią są starsi o rok. Ja sobie zawsze ich wyobrażałam jako starszych dlatego mnie tak to w oczy razić nie będzie, ale moim zdaniem aktorzy chociaż o te 5 lat powinni być młodsi
zgadzam się. poza tym nurtuje mnie przepowiednia - dotyczyła szesnastolatka, czyż nie?
Tak chyba tak, dawno ksiażki nie czytałam. Przepowiednia mówiła chyba o 16 ale to by się zgadzało bo w ostatniej czesci ma 16 lat :)
to oni mają rację, cepie, książkę czytałeś czy tylko film oglądałeś?
w przepowiedni stoi jasno:
"Heros, który od bogów najstarszych pochodzi,
lat szesnastu dożyje wbrew wszelkiej przeszkodzie..."
tak dla ścisłości w " Złodzieju Pioruna" książce mieli 13,
w " Morzu Potworów" 14,
w " Klątwie Tytana" też 14, bo akcja toczyła się zimą tego roku co " Morze Potworów",
w " Bitwie w Labiryncie" 15,
a pod koniec " Ostatniego Olimpijczyka" Percy skończył 16, dokładnie w dniu spełnienia przepowiedni.
Co za dziecko :-D Jezeli jestes taki genialny, iz charakteryzujesz postacie na podstawie filmu to gratuluje glupoty ;-)
Coz, gdybys przeczytal laskawie ksiazke, zauwazylbys ze nie zachowuja sie jak ty. Ich zachowanoe bylo normalne w ksiazce jak i filmie.
Jestem ciekawa jak Twoja 'logika' zrobia czesc z przepowiednia. Tam stoi wyraznie ze dotycz 16- tka......
ale w filmie wyraznie widac ze to nie 12 latkowie tylko miedzy 16 a 19 lat cepie
złodziej pioruna 12 (Percy przedstawiał się na samym począteczku książki i wyraźnie mówił że ma 12 lat !!!
morze potworów 13
klątwa tytana 14 - bo Percy ma urodziny w sierpniu!
bitwa w labiryncie 14
ostatni olimpijczyk 15 i 16 bo bitwa jest tuż przed jego 16-nastymi urodzinami! a w samo rozstrzygnięcie ma urodziny (o ile dobrze zrozumiałam końcówkę książki
cóż, może i pozmieniali trochę, ale w ostatnich latach do dobrych produkcji, niecierpliwie wyczekiwanych, reżyserowie wolą zatrudniać pewnych aktorów, którzy już się sprawdzili. Jak marry95 wspomniał/a o HP... tam dali dzieciaki, takie jak Daniel R. I, niestety, może i on wyglądał odpowiednio, ale nie grał dość mocno. Można u niego zobaczyć jedną, góra dwie, emocje. Niedawno mój kumpel znalazł w sieci fotomontaż z Kristen Steward, pokazujący, że u niej jest tylko jeden wyraz twarzy. Reżyserowie i producenci mogą chcieć wziąść starszych aktorów, aby uniknąć tych problemów. A to, że Clarisse nie jest brzydka... moim zdaniem ciężko znaleźć teraz młodą aktorkę lichej urody bez maski itp.