PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=453210}

Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna

Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief
2010
6,4 96 tys. ocen
6,4 10 1 95638
4,6 25 krytyków
Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna
powrót do forum filmu Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna

6/10

ocenił(a) film na 6

Film jako tako jest zrobiny w dobry sposób mimo kilku niedociągnięć jeżeli chodzi o mitologie .Mimo to jestem strasznie zawiedziony ponieważ odbiega on strasznie daleko od orginału (książki) :( . Wiemm że nie da się oddać całej książki w 2 godz. filmu ale jednak :
1.Percy miał 12 lat
2.Chodził do internatu
3.Wydarzenia w muzeum-nie byłyo ingerencji chajrona i grovwera a percy zabił to ptaszystko
4.Wejście do obozu było w dolinie a nie 50 m od drogi
MOŻNA WIELE WYMIENIAĆ ALE NIE MAM OCHOTY NA PONIEWIERANIE SCENARIUSZEM
Napiszcie co sądzicie ale ci co książke czytali najlepiej ;)

Popkulturoznawca

Ja zdecydowanie lepij oceniam książkę. Po prostu za dużo fabuły wycięli i do tero za dużo zmian ;/ No i aktorstwo głównych postaci WEDŁUG MNIE pozostawia wiele do życzenia. Mimo to Grover był sympatyczny ;] Jedyny plus, to dość dobre efekty specjalne, Chejron wyglądał realistycznie. Niezgodnością z książką (sorry, drodzy fani) przypominał mi Eragona. Autorzy tym filmem zamknęli sobie dogę do kolejnej części, którą MIMO TO chcą zrobić. Lubię przygodówki - fantasy ale na kolejną część, jeżeli w ogóle pójdę, to tylko ze względu na sentyment do książki ;D

ocenił(a) film na 10
Popkulturoznawca

5. Granic obozu broniło drzewo Thalii, a nie łuk skonstruowany przez Annabeth dopiero w piątej części. -.-
6. Kolor włosów Annabeth.
7. Jej Charakter! Ludzieee! Jak można wykluczyć jedną postać (Clarisse), a wmieszać jej charakter w inną? (Annabeth)
8. W książce Percy walczył w bitwie o sztandar z Clarisse, a nie z Annabeth.
Jak mi się coś przypomni to dopiszę...

ocenił(a) film na 6
katta123

dokładnie niestety niektórzy nie doceniają orginału :(

ocenił(a) film na 5
katta123

9. Oni nie poszli szukać pereł tylko je dostali od nimfy
10. To kronos stał za tym wszystkim nie Hades
11. No i nie poszli wszyscy na olimp tylko Percy i tam (na olimpie) był tylko Zeus i Posejdon
12. Jak byli w wejściu do Tartaru w hadesie to Kronos do nich przemówił i przyciągną latające tenisówki
13. Percy nie pokonał Luka na dachu budynku tylko Luke Percemu podłożył skorpiona -.-
14. To nie Luke dał Percemu piorun, tylko Ares dał go mu w plecaku

Jak chca nakrecic druga część????. W ogóle bez Kronosa to jak niby maja to zrobić? I Clarisse...
przecież Clarisse ile razy ratowała Percego, albo jak hydrę zabiła no i przecież to Clarisse znalazła labirynt to była jej misja.
W filmie Luke chce zeby herosi zapanowali olimpem... W ksiazce bylo ze to kronos go zmanipulował. Jak oni mają nakręcić następne części, skoro nawet nie uwzględnili w tym filmie głównego wroga, Kronosa, przez którego cała akcja się dzieje -.-

Ogólnie uważam, że ten film w małej części zgadza się z książką i do niej zniechęca. Polecam książkę: jest bardzo ciekawa i żaden film jej nie popsuje. A co do scenariusza pustak w moim garażu lepiej by go napisał -.-

użytkownik usunięty
Ewilan

15. Ostateczna walka odbyła się pomiędzy Percym i Aresem, a nie Lukiem i Percym.
16. Pereł użyli Percy, Annabeth i Grover
17. Co w filmie robiła Persefona latem w Hadesie? Przecież w mitologii i w książce latem jest u matki Demeter.
18. Annabeth już raz wcześniej widziała swoją matkę.
19. W książce w kasynie Lotos nie było żadnych ciastek.
20. Percy dowiedział się kto jest jego ojcem dopiero po bitwie o sztandar. Wcześniej mieszkał w domku Hermesa.

A tak de facto, jedyna scena która mi się podobała, to scena w kasynie.

ocenił(a) film na 9

ja mam o tyle dobrze że nie czytałem książki i dlatego oceniam film bardzo dobrze.
Historia nastoletniego herosa z masą efektów specjalnych robią wrażenie. Niewątpliwie film potrafi zaciekawić.Scenariusz jest zachęcający do obejrzenia .Podobał mi się jak ukazali królestwo Hadesa.
Każdy tutaj pisze tylko na temat książki ale wychodzi na to że producenci inaczej to widzieli.
Dla mnie 8.7/10
Teraz tylko czekam na następną część:D

użytkownik usunięty
raffication

A jeśli chodzi o moją ocenę, to daję 7/10. Tylko ze względu na to, że bardzo lubię książkę...

ocenił(a) film na 9

i wszystko krąży wokół książki;/;/;./

użytkownik usunięty
raffication

Wielu miłośnikom tego cyklu książkowego film się nie podobał. I to chyba powinno dać do myślenia, czyż nie?

użytkownik usunięty

film ma nazwę Percy Jackson i bogowie olimpijscy . Złodziej pioruna . powinien być zrobiony na podstawie książki . dlatego wszyscy nawiązujemy do tego bo film troche rozczarował . ale tylko trochę bo chociaż bardzo dużo ważnych wątków ominęli i tak to co stworzył reżyser bardzo mi się podobało . Bardzo brak mi było Clarisse ...
Natomiast jestem pozytywnie zaskoczona postacią Luke :) choć oczywiście pierwotny zamysł książki był troszeczkę inny do tego bohatera i tak podoba mi sie postać wykreowana przez aktora Jake Abel :) i oczywiście śliczna muzyka :)ten film choć wierny ksiązce nie jest , i tak bardzo mi się podobał i czekam na kontynuacje :) a własnie : czy jest już może znana oficjalna data premiery ? z góry dzięki :D

użytkownik usunięty

Data premiery to 26 marca 2013 (światowa premiera). I zgadzam się z Tobą co do roli Luke'a. Jake Abel naprawdę świetnie się spisał :)

użytkownik usunięty

dzięki :) juz nie mogę sie doczekac :)