PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=453210}

Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna

Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief
2010
6,4 96 tys. ocen
6,4 10 1 95638
4,6 25 krytyków
Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna
powrót do forum filmu Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna

Krytyka FILMU

ocenił(a) film na 8

Dla wszystkich którzy krytykują ten film mam pytanie?
Czego oczekuecie po filmie stworzonym dla ludzi w przedziale lat 12-16?
A zresztą gdy przeglądałem repertuar kina film był opaczony tagiem DLA DZIECI.
Szkoda mi was ale mówiąc prawdę film jest naprawdę genialny.Naprwdę warto iśc do kina.

pozdrawiam

wojcieszyc

hm, jasne film jest dla młodszych ludzi, ale ja mam 18 lat i świetnie się bawiłam na seansie:D
Szczerze to poszłam na film ze względu na Logana - kiedy po raz pierwszy zobaczyłam go wiele lat temu w "Efekcie motyla" i 3 lata temu w "Bill" stale śledzę jego karierę:) Jest rewelacyjnym aktorem i naprawdę kocha to, co robi!

użytkownik usunięty
Luelle

ja mam 19 i też się świetnie bawiłam :D Poszłam dla fabuły bo wydała mi się ciekawa, poza tym lubię mitologię :D A "Percy..." to ciekawe spojrzenie na nią:P

ja również uwielbiam mitologię:) jako chyba jedyna z klasy przeczytałam w 5 klasie pełną mitologię, a znajomi w LO jak to omawialiśmy byli w szoku (niektórzy dalej z nich nie czytali xD)

użytkownik usunięty
Luelle

skąd ja to znam :D Parandowski czy Kubiak? Którą wolisz?

wojcieszyc

Czego oczekuję?
Żeby chociaż na każdym kroku nie przypominał Pottera?

Znawca_

mi nie przypomina Pottera. A śmiem twierdzić, że tobie go przypomina, gdyż:
a) jest ten sam reżyser
b) na każdym kroku beznadziejni dystrybutorzy gadają, że to drugi Potter (czego nienawidzę, bo to tylko żałosny chwyt marketingowy...)

Czemu wszystkie filmy dla młodszych ludzi od razu komentujecie biorąc pod uwagę HP?! Czuję się jakbym słuchała mojego taty, który twierdzi, że Potter to podróbka Akademii Pana Kleksa:P Tak więc, za przeproszeniem, nie pieprzcie takich głupot o indywidualności HP i że inne książki/filmy to plagiaty. To żałosne. Mam wrażenie, że do kina poszedłeś od razu uprzedzony:/
A to, że główny bohater na początku nie był zbyt szczęśliwy i popularny? Równie dobrze można nazwać każdą książkę/film plagiatem, bo to przecież już dawno temu było, np w mitologii:P

użytkownik usunięty
Znawca_

Popieram koleżankę. Czytałeś może książkę Josepha Campbella "Bohater o tysiącu twarzach"?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Campbell#Bohater_o_tysi.C4.85cu_twarzy

Percy jest tak samo podobny do Pottera, jak przygody Pottera do Luke'a Skywalkera!! Chłopiec, (poł)sierota, nagle odkrywa magiczne zdolności i dostaje się do szkoły/na obóz dla herosów/pod opiekę mistrza, wyrusza w podroż i ratuje (wszech)świat. Takie motywy się WSZĘDZIE powtarzają, choćby w legendzie arturiańskiej.

Gdyby to były Star Warsy to pewnie kolega zacząłby ich bronić, zaperzając się, ze to nie "plagiat" xD właściwie każda ksiązka/film jest w jakimś stopniu plagiatem, ale ludzie, nie można patrzeć takimi kategoriami! Rozumiem, że gdyby Percy Jackson był o chłopcu, który dowiaduje się, że jest czarodziejem i będzie sie uczył w szkole magii, a zły czarnoksiężnik będzie chciał go zabić - wtedy to można by uznać za plagiat, ale tak nie jest:P

użytkownik usunięty
Luelle

Dokładnie. Miło się z kimś zgadzać :D

Trzeba trzymać się razem na świecie pełnym hipokrytów^^

Luelle

"na świecie pełnym hipokrytów^^"
Że niby masz na myśli mnie?

A żeby być szczerym... to jestem uprzedzony do Percyego na tyle, że go nie widziałem ;)
Wiem, tylko o czym jest...

Znawca_

A z Potterem skojarzył mi się od razu jak tylko widziałem pierwszy trailer.

A kreowanie go na nastepcę Pottera jest rzeczywiście fatalne i działa in minus, bo odziera film z resztek oryginalności.

Znawca_

co wy macie z tym Potterem!? mój tata np non stop gada, że HP to podróbka Akademii Pana Kleksa (zapewne spaczenie, bo mój brat grał w tym filmie), ty gadasz że PJ to podróbka HP... Jeżeli będziemy szli tym krokiem to wszystkie książki są podróbkami... błagam...

a to, ze jakiś beznadziejny dystrybutor opisuje tak a nie inaczej jakiś film zakrawa na jakiś chory żart. im chodzi o kasę, no bo przecież więcej osób pójdzie np na Daybreakers, gdy opisze się to jako połączenie "Zmierzchu" z "Matriksem"... Nawet nie patrzcie na opisy dystrybutorów!!

Osobiście dla mnie najgorszym porównaniem, które do tej pory wprawia mnie wściekłość jest porównanie Artemisa Fowla do Pottera. Za przeproszeniem, ale to całkiem inne książki! w jednej bohater jest "biały", a w drugiej "czarny" (na początku). Poza tym nie ma żadnego porównania - Artemis jest lepszy od Pottera... a poza tym wszystko jest tam inne! A to, że główny bohater jest młodym człowiekiem wcale nie czyni ksiażek podobnymi!!

Luelle

"np na Daybreakers, gdy opisze się to jako połączenie "Zmierzchu" z "Matriksem"... "
To jest akurat idiotyczne... Do jednego, ani do drugiego nie jest podobny.

"porównanie Artemisa Fowla do Pottera"
Także bzdura...

A teraz Percy...
Odpowiedziałaś mi w dwóch tematach, ale się nie rozdrabniam, to wszystko będzie tutaj...
Potter jest najpopularniejszy i "pierwszy". Stąd te porównania... musi minąć spory okres czasu, żeby filmy/książki o tej tematyce nie były porównywane z Harrym.

Prawda jest taka, że sukces HP był impulsem dla pozostałych twórców. I nagle zaroiło się od mniej lub bardziej podobnych dzieł.
Innymi słowy... Nie każda książka to kopia HP, a i sam HP nie jest taki oryginalny, ale Percy akurat jest do HP w podobny.

Znawca_

Irytuje mnie, że wszystkie ksiażki są porównywane do pottera. Przeczytałeś Percy'ego? Ja skończyłam ją jakies 2 tygodnie temu i byłam naprawdę miło zaskoczona. Wcale nie jest kopią HP. Najbardziej wkurzający przykład hipotetycznego plagiatu to wątek młodego chłopca, wybrańca, który wyrusza by uratować świat... Ile jest takich książek!? Tysiące! Właściwie każda książka fantasy się na tym opiera:P Poza tym chyba z większą ciekawością czyta się książki o kimś niezwyklym niż o takich chłopach z pola xD

Luelle

"Przeczytałeś Percy'ego?"
Jak nietrudno się domyślić nie ;)
Wiem tylko o czym jest (jak wspominałem wyżej)

Znawca_

Szczerze to już nie byłam pewna czy przeczytałeś, czy nie, bo odpisuję na tyle postów, że czasem nie pamiętam kto napisał to czy tamto:P

W takim razie przeczytaj książkę. Jest przyjemna i wcale nie tak przewidująca jak myślisz:P

Luelle

Przekonamy się... A raczej ja się przekonam... kiedyś...

wojcieszyc

Na jakiej podstawie stwierdzasz, że film jest genialny?

Amish1188

czy ja coś takiego w ogóle powiedziałam?:/ nie!

użytkownik usunięty
Luelle

to chyba było to gościa co zacz temat :P

ok xD

Luelle

Ogarnij się, to była odpowiedź do tematu.

_Garret_Reza_

no chyba to już zauważyłam, co? teraz to może ty się ogarnij...

Luelle

Godziny postów są podawane nie bez powodu.

użytkownik usunięty
_Garret_Reza_

ludzie, spokojnie :)

śmieszna konwersacja a odp od autora nie dostałem :P xD

użytkownik usunięty
Amish1188

widocznie nie jest maniakiem jak my i nie sprawdza forum lub poczty co 5 minut :P

wiem, oczywiście, że rozumiem. Po prostu wydało mi się śmieszne to, że odp osoby, których nie pytałem, a poza tym w tak zabawny sposób się to czyta(musiałem chyba z pięć razy, bo to naprawdę jest strasznie śmieszne) xD
się podniecam po prostu...

Amish1188

powinnam wskoczyć w rajstopy i zacząć wywijać koziołki, fikołki czy coś tam przed PKiN...

ocenił(a) film na 8
wojcieszyc

Do maniactwa jeszcze mi daleko kolego otóż odpowiadam,cóż może przesadziłem z określeniem odnośnie słowa "genialny"użyłem tego słowa żeby podkreślić to iż film jest naprawdę dobry i śmiało można go polecić osobą które mają dzieci lub rodzeństwo i chcą iść z nimi do kina ale nie na bajkę tyko na film i wtedy ten film jest właśnie dla nich.Kierując się oceną tego też filmu kierowałem się tym iż widzowie młodsi prawie wszyscy byli zachwyceni tym filmem otóż dopatrzyłem się też rekcji dużo starszych osób która wyraźnie wskazywała iż film jest warty tego obejrzenia dosłyszałem się też wielu pochlebnych komentarzy .Następna rzeczą jest to iż film jest kierowany do osób młodych a i mnie zaimponował bardzo dobre efekty zwłaszcza jeżeli chodzi o ukazanie rzeczy fikcyjnych czarów czy też postaci no i świata tego że się wyrażę mitologicznego.Bardzo prosta fabuła która pozwoliła mi się skupić tylko na przyjemności z oglądania filmu bardzo mnie usatysfakcjonowała.Dubbing cóż troszkę mi przeszkadzał ale jak mówią nie można miec wszystkiego lecz najgorszy nie był.Podsumowując film to czysta rozrywka dla młodych widzów ale i starsi nie będą narzekac.

pozdrawiam

wojcieszyc

To ty oglądałeś film czy ludzi którzy go oglądali?

ocenił(a) film na 7
_Garret_Reza_

A co Cię to obchodzi. Czy ludzie na forach muszą być tak złośliwi?? Jaką mają satysfakcje z dogadywania na forach. Porażka.

brutus211

Wyluzuj.

Bawi mnie facet, który nie ma swojego zdania i żeby to ukryć pisze o sobie w trzeciej osobie.

użytkownik usunięty
_Garret_Reza_

moim zdaniem on ma swoje...zdanie XD i wyraża się w całkiem przyzwoity sposób.

Pozwól więc, że Ci streszczę jego zdanie nt tego filmu:

"Innym się podobał, więc jest dobry".

Gdzie w tym widzisz JEGO zdanie, to ja nie wiem.

użytkownik usunięty
_Garret_Reza_

To jest jego zdanie. Uważa, że film jest dobry bo się podobał innym.

Twoje mieszkanie jest moje, bo mi się podoba. Dawaj kluczyki.

wojcieszyc

Mi się to nie podobało bo:
Po pierwsze: góra 5 scen zgadzało się z książką (gdzie Ares, Kronos i inni?) i może dlatego nie jestem w stanie obiektywnie tego ocenic bo oglądałam to pod kątem książki.
Po drugie: polski dubbing - koszmar (angielską wersję też oglądałam i była nieporównywalnie lepsza)
po trzecie wszyscy znani aktorzy byli przez łącznie góra 10 minut.

ocenił(a) film na 6
chojrak_jeden

JESTES! KOLEJNA OSOBA, KTÓRA PISZE, ŻE BRAKUJE TEGO CZY OWEGO LUDZIE! JAK WAM SIĘ NIE PODOBAŁO TO TRUDNO! TO, ŻE NIEKTÓRYCH WĄTKÓW ZABRAKŁO MIAŁO JAKOŚ SWÓJ CEL NIE? MOŻE BĘDZIE W NASTĘPNEJ CZĘŚCI SPROSTOWANIE WSZYSTKIEGO? PRZECIEŻ WIADOMO, ŻE ZAWSZE FILM W PEWNYM STOPNIU RÓŻNI SIĘ OD KSIĄŻKI. JA JESTEM ZADOWOLONY I TO BARDZO! POLECAM WSZYSTKIM FILM!

ocenił(a) film na 8
wojcieszyc

Szanuję to iż masz swoje zdanie ale zanim następnym razem zaczniesz krytykować to co ktoś napisał radzę ci żebyś doczytał post do końca bo jak dla mnie to nie jesteś osobą z którą warto podejmować jakąkolwiek dyskusję ponieważ jak dla mnie nie masz nic do zaoferowania w tym temacie oprócz tego że piszesz głupie i nieuzasadnione posty nie uwzględniając tego co jest napisane kila zdań dalej.
Jak dla mnie twój poziom inteligencji i pisowni jest tak niski że osoby które nadzorują te forum powinny cię usunąć stąd w tempie natychmiastowym za pisanie bzdur.
Następną rzeczą jest to że chciałbym zadać podstawowe pytanie:
Czy byłeś w kinie na tym filmie?
Co ci się podobało a co nie przypadło ci do gustu?
Zachęcam do odpowiedzi jeżeli tego nie zrobisz to niestety się skompromitujesz.

pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
wojcieszyc

Kierując się oceną tego też filmu kierowałem się tym iż widzowie młodsi prawie wszyscy byli zachwyceni tym filmem otóż dopatrzyłem się też rekcji dużo starszych osób która wyraźnie wskazywała iż film jest warty obejrzenia dosłyszałem się też wielu pochlebnych komentarzy

zapewne chodzi ci o tą cześć posta no cóż kierowałem się tym iż widzowie młodsi prawie wszyscy byli zachwyceni no tak no bo film jest kierowany do dzieci ale z drugiej strony nawet i starszym osobą się on podobał no cóż widać że film zyskał aprobatę wśród widzów i starszych i młodszych czyli film jak myślę większości się podobał czyli nie jest on zły ludzie ocenili go raczej pozytywnie co dodaje jeśli chodzi o moją osobę dodatkowych punktów premii do atrakcyjności tego filmu.

pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
wojcieszyc

Ja byłam na tym w kinie i był to bardzo miły seans. Nie żałuje i polecam.!

drlilymoscovitz

Powiem tylko jedno: film zdecydowanie lepszy od ostatnich "Potterów",
aczkolwiek wciąż jest to tylko film dla młodzieży.

Pozdrawiam

7/10

ocenił(a) film na 7
MarekAntonivsz

taak zdecydowanie lepszy od ostatnich części potterów!!

wojcieszyc

Ja się z Tobą zgadzam, film jest super!!!

ocenił(a) film na 7
Zakochana_w_Percym

Oo widzę że nam się tutaj robi funclub tego filmu. (Zakochana_w_Percym.) miło. Kocham ten film.!!!