Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna

Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief
2010
6,4 96 tys. ocen
6,4 10 1 95812
4,6 17 krytyków
Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna
powrót do forum filmu Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna

Oglądając ten film miałem wrażenie że reżyser stworzył wątek między córką Ateny a synem Posejdona. O ile mnie pamięć nie myli Zeus i Posejdon to bracia. Atena to córka Zeusa. Czyli wątek to tak jakby małe kazirodztwo.
Jakie macie odczucia wy.

użytkownik usunięty
macjas7790

Może się mylę ale Percy i ta dziewczyna są krewnym stopnia 4, a czasami możliwe jest zawarcie małżeństwa pomiędzy krewnymi 4 stopnia.

W mitologii takie kazirodztwo to nic. Zeus ma dzieci z własną siostrą.

użytkownik usunięty
vampirzyca17

w mitologii to wiele zboczeń było :P Ale to jest mitologia w XXI i teraz takie rzeczy by nie przeszły...

ocenił(a) film na 6

Z tego co pamiętam to Atena wyskoczyła z głowy Zeusa, więc moim zdaniem można powiedzieć, że nie była to jego prawdziwa, rodzona córka, nie płynęła w niej krew ,,ojca", zatem nie łączyło ją żadne pokrewieństwo z Posejdonem. Ja tak to sobie wytłumaczyłam :)

użytkownik usunięty
moniska0790

jednak przyjmuje się, że to jego córka... choć kto tam wie, ci co wymyślili mity pewnie nie znali się na dziedziczeniu genów :D

macjas7790

monilip ma rację o już dalekie pokrewieństwo. Ba! Już w 3 stopniu pokrewieństwa można spokojnie brać ślub ;) A nawet jeśli "małe" kazirodztwo- to co z tego? W końcu to bajka dla dzieci, które niezbyt interesują sie mitologia, prawda? A to, ze my to zauważamy to już inna sprawa...