Napiszcie mi!?
Warto przeczytac ksiazke?
Ostatnio mam smaki na fantasy. Własnie koncze Eragona (Brisingr) i szukam nowej pozyci.
Myslalam nad mieczem prawdy, ale wdze ze to tez moze byc ciekawe!
Oj, warto! Jeśli ktoś uwielbia fantasy to powinien to przeczytać! Jakbyś chciała coś jeszcze to polecam:
-Miecz Prawdy
-Rok wilkołaka - Stephen King
-Cykl "Mroczne materie" - Philip Pullman
-Władca wilków - Aleksander Dumas
Jakby co to pisz...
Ja bym polecił cykl "Tunele" Rodericka Gordona i Briana Williamsa :) Też takie typowo fantastyczne, ale bardziej przygodowe ;D
Dzieki Black! Przeczytam ksiazki w takiej kolejnosci jak napisales! tylko troche mi zejdzie bo miecza prawdy jest troche, a nie mam za duzo czasu na czytanie :(
Pottera uwielbiam !
Moze sie wylamie, ale czytalam tez Wladce pierscieni i nie skonczylam pierwszej ksiegi. Jakos mnie nudzilo i nie moge znalezc czegos co tak zainteresowalo tyle ludzi.
Co oni gadają , jeśli jesteś fanem Harrego Pottera albo lubisz te książki to Percy ci się spodoba choc jest dużo słabszy. Jeśli nie to nie czytaj bo sobie popsujesz film który i tak jest prawie w całości zupełnie inny niż książka.
"Percy..." co prawda nie zawiera tyle niejasności i "drugiego dna" co "Harry..." to jednak jest warty uwagi. Jest
napisany trochę luźniejszym stylem, mniej w nim opisów postaci cz miejsc, znacznie więcej dynamicznej akcji
i dialogów.
Dragonlance to klasyka ;) Eragon przy tym to bajka dla dzieci.
Tylko czyta się najpierw 3 części Kronik, później 3 legend i dopiero 4 część kronik... Tak był wydane. Ja przeczytałem te 7 książek w pięć dni... Naprawdę wciąga. Jak grałeś kiedyś w jakiegoś RPG np. Warhammera to poczujesz się jak podczas sesji ;)
Polecam swoje najnowsze odkrycie:
Gone - Zniknęli (Faza I, w tym roku zostanie wydana cz. II po polsku);
świetna młodzieżówka, oczywiście przygodowa, z elementami fantasy i sf; to dopiero byłby film! (polecam, na merlinie są wszystkie recenzje po 5 gwiazdek).
GONE ma zadadki na kolejną niezwykle wciągającą serię.
Jednak GONE-Zniknęli bardzo różni się od "Percy'ego", bo jest o wiele mroczniejsza i "poważniejsza", więc
celuje w starszą grupę odbiorców.
Ja bym ci poleciła 'Kościany przyjemniaczek'. Dość lekka książka, krótka, ale bardzo fajna.
Ja polecam przede wszystkim "Z mgły zrodzony". Oryginalna, fajny klimat, a jakie zakończenie.... Nie happy-end, ale też nie tragedia:) W ogóle polecam twórczość Brandona Sandersona (z tego co wiem na razie w Polsce ukazały się 3 jego książki), a więc jeszcze "Elantris".
Powieści Trudi Canavan, szczególnie obie trylogie, czyli Trylogia Czarnego Maga i Era Pięciorga, choć to głównie dla dziewczyn (ale nie tylko),
Tradycyjnie "Władca Pierścieni", choć przy pierwszej części zasypiałam;]
Co tam jeszcze.... aha, "Wojny świata wynurzonego", też świetna trylogia.
"Ziemiomorze", to z klasyków, ale ciężko kupić wszystkie części:/ Eragona też lubię;) "Świat Dysku" Pratchetta, jeśli szukasz czegoś zabawnego, z ironią.
Oj, nie zwróciłam uwagi na to "myslalam" i wzięłam cię za chłopaka;]
Więc najpierw bierz się za Trylogię Czarnego Maga, dość lekka, ale wciąga do samego końca:)
Dzięki za wcześniejsze wypowiedzi , a pewno przeczytam niektóre z polecanych książek .
Eragon uwielbiam z resztą tak samo Trylogię Czarnego Maga i HP ;D
pozrawiam wszystkich fanów fantasy ;p