PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=453210}

Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna

Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief
2010
6,4 96 tys. ocen
6,4 10 1 95591
4,5 22 krytyków
Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna
powrót do forum filmu Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna

Murzyn bogiem na Olimpie?? tylko jenkesi mogli to wymyślić. Nie wspomnę już o aluzjach do pół-bogów w Białym Domu, że niby Obama... miałem ochotę rzucić czymś w ekran ;) ogólnie to bajka dla amerykańskich dzieci z papką zamiast mózgu.

użytkownik usunięty
maciekozi

e tam się czepiasz. Amerykan to społeczeństwo w którym występują biali, czarni, żółci, czerwoni. Nic dziwnego, że w filmach bohaterowie też są "różnokolorowi". W "Przygodach Merlina" BBC Ginewra jest ciemnoskóra, jedne z rycerzy też jest murzynem. Co oczywiście z punktu widzenia historii niemożliwe ale takie obecnie są standardy, poza tym to nie filmy historyczne :) Przecież "Percy" to fikcja, fantastyka :)

Akurat tutaj się zgodzę. To ma być bajka, która zabawi nastolatków. Pomieszanie wszystkiego.

użytkownik usunięty
efaszka

czemu "pomieszanie"?

ocenił(a) film na 4

mnie najbardziej rozbawił fakt, że Olimp znajdował się w Ameryce :>

użytkownik usunięty
maruda

ja to zrozumiałam tak, że Olimp istnieje w jakiejś tam rzeczywistości i przez ten wieżowiec można do niego wejść. Kiedyś wejście po prostu istniało też na Olimpie-górze.

tylko weź pod uwagę, że jak się dzieciaki (również w Polsce) tego naoglądają to będą później wierzyć w takie głupoty...bo przecież nie nakłoni to do poczytania o mitologii Greków.
podobnie jak wyjaśnianie że adhd i dysleksja to jakieś dziwne dary;) i będzie się dzieciak czuł z tego powodu dumny potem.

maciekozi

mam zupełnie inne poglądy. Film jest ciekawy i edukuje Amerykanów trochę o mitologii. Poza tym jest to pierwsze takie połączenie mitologii ze starożytnością. Film jest super, naprawdę mi się spodobał:) Książka również.

ocenił(a) film na 6
Zakochana_w_Percym

"Połączenie mitologii ze starożytnością".
Sorry ale nie czaje o co ci chodzi, mitologia to część starożytności w przypadku Greków.

geloz4

przejęzyczyła się pewnie, chodziło jej o połączenie ze współczesnością. wszystko fajnie ale niech by postarali zachować odrobinę tej "historycznej" poprawności a nie tej "politycznej" bo przecież jakby na Olimpie nie było murzyna (nic nie mówi, wystarczy, że jest) to film byłby "rasistowski". to jest robienie ludziom papki z mózgu.

ocenił(a) film na 8
maciekozi

dlatego uważam, że dzieciaki powinny ten film oglądać razem z opiekunem, który wyjaśni im co nieco na ten temat;]

ocenił(a) film na 7
Tarantinka19

Mnie się ogólnie film podobał. Fajnym pomysłem było pomieszanie wszystkiego: mitów z XXI w, różnych narodowości i opłacało się film wyszedł na tym bardzo Dobrze!!!!!

ocenił(a) film na 9
drlilymoscovitz

No, zgadzam się. Mnie się bardzo podobał film !!!

ocenił(a) film na 8
weramg

Wg mnie film całkiem fajny. I na pewno nakłoni jakiś procent dzieciaków do przeczytania mitologii. Do bani było to, że Olimp był na wieżowcu. Co do murzyna na Olimpie. Może to był Hefajstos?? I ze względu na warunki pracy skóra mu pociemniała?? W czasie kastingów nie mogli napisać, że potrzebują białego mężczyznę do roli boga, bo to byłoby rasistowskie. Jako bogini była też blondynka, której nie powinno być. Klimat Grecji sprawia, że ludzie mają ciemną karnację. A jednak sie nie czepiacie o to.

ocenił(a) film na 8
Snorri

Według mnie film był rewelacyjny . Nie przeszkadzało mi , iż jeden z głównych bohaterów był czarny. Mam 15 lat i ten film mnie przekonał by poczytac o mitologii ;)

maciekozi

Mi takze film sie podobal.;] Wlasnie ja tez po obejrzeniu tego filmu bardziej zainteresowalam sie mitologia grecka.;]]