PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=375925}

Perswazje

Persuasion
2007
7,1 7,8 tys. ocen
7,1 10 1 7798
6,0 2 krytyków
Perswazje
powrót do forum filmu Perswazje

czy książka jest dobra bo się właśnie zastanawiam czy kupić na razie czytała "rozważna..." i bardzo mi się podobała szczególnie postać pułkownika i teraz kopiłam sobie "pamiętniki" Jane Austen.. a w ogóle w filmie "dom nad jeziorem" było mowa o tej książę i mnie zachęciło;p

kwiat

Hej, czytałam książkę, bardzo fajna, czuje się niepewność i jest się niecierpliwym...troszke zmian zrobiono w filmie, ale to druga po Dumie i uprzedzeniu najlepsza książka Jane;) Warto przeczytać, może na początku troszke przynudzania, ale potem świetna, scena finalowa w filmie, w ksiazce mozna sie troszke rozczarować...

ocenił(a) film na 8
Kefir_3

Moim zdaniem to najlepsza powieść Jane, tuż po Dumie i Mansfield Park :)

użytkownik usunięty
Bananowe_Kiwi

To zaraz po ,,Dumie..." moja ulubiona książka tej brytyjskiej pisarki.

kwiat

Książkę polecam :] jest boska, oderwać się nie mogłam

ocenił(a) film na 8
kwiat

muszę przyznać że książka jest rewelacyjna, chociaż w porównaniu z innnymi krótka.
POstacie dość zabawne,Mary rozwalała mnie totalnie. To moja druga po DiU ulubiona książka, mimo iż zakończenie nie jest tak fantastyczne jak cały utwór

po obejrzeniu tej ekranizacji jestem pewna że każdy sie skusi na lekturę perswazji

kwiat

moim zdaniem rozważna i romantyczna oraz perswazje to dwie najlepsze książki jane austen.osobiście nie odpowiada mi za to książka duma i uprzedzenie . przyjęło się że to typowy bestseller jednak ja mam odmienne zdanie ...

evell01

U mnie jest na równi z "Dumą i uprzedzeniem" :) potem jest "Mansfield park" :)

ocenił(a) film na 10
kwiat

Dla mnie książka jest zawsze lepsza od filmu!!!Uwielbiam Jane Austen ,ta kobieta wymyśliła historię o którą opiera się prawie każdy film o miłości a mam na myśli DUMA I UPRZEDZENIE !!!! Warto najpierw przeczytać później obejrzeć film!!!

Agnes78

Ja zrobiłam na odwrót i tak stwierdziłam, że książka lepsza ;p

Polilla

Uważam, że naprawdę warto kupić książkę i samemu porównać ją do dwóch ekranizacji filmu - tej z 1995 roku i 2007. Chociaż starsza ekranizacja "Perswazji" jest prawie, że identyczna z książką to jednak brakuje w niej pewnych scen, które można przeczytać w utworze. Ja tak samo jak dziewczyny, uważam, że "Perswazje" to druga najlepsza książka Jane Austen, która jest ciekawa i bardzo szybko się ją czyta. Polecam :)

kwiat

najlepsza moim zdaniem :>

ocenił(a) film na 5
kwiat

Książka jest niezła. Jak to u Austen, niby romans, ale za to jak przepięknie zjadliwy wobec panujących stosunków społecznych i obyczajowych. Brytyjskie klasy wyższe w krzywym zwierciadle. Film niestety tak dobry nie jest. Gdybym nie czytała książki, zanudziłabym się na śmierć.