czy książka jest dobra bo się właśnie zastanawiam czy kupić na razie czytała "rozważna..." i bardzo mi się podobała szczególnie postać pułkownika i teraz kopiłam sobie "pamiętniki" Jane Austen.. a w ogóle w filmie "dom nad jeziorem" było mowa o tej książę i mnie zachęciło;p
Hej, czytałam książkę, bardzo fajna, czuje się niepewność i jest się niecierpliwym...troszke zmian zrobiono w filmie, ale to druga po Dumie i uprzedzeniu najlepsza książka Jane;) Warto przeczytać, może na początku troszke przynudzania, ale potem świetna, scena finalowa w filmie, w ksiazce mozna sie troszke rozczarować...
muszę przyznać że książka jest rewelacyjna, chociaż w porównaniu z innnymi krótka.
POstacie dość zabawne,Mary rozwalała mnie totalnie. To moja druga po DiU ulubiona książka, mimo iż zakończenie nie jest tak fantastyczne jak cały utwór
po obejrzeniu tej ekranizacji jestem pewna że każdy sie skusi na lekturę perswazji
moim zdaniem rozważna i romantyczna oraz perswazje to dwie najlepsze książki jane austen.osobiście nie odpowiada mi za to książka duma i uprzedzenie . przyjęło się że to typowy bestseller jednak ja mam odmienne zdanie ...
Dla mnie książka jest zawsze lepsza od filmu!!!Uwielbiam Jane Austen ,ta kobieta wymyśliła historię o którą opiera się prawie każdy film o miłości a mam na myśli DUMA I UPRZEDZENIE !!!! Warto najpierw przeczytać później obejrzeć film!!!
Uważam, że naprawdę warto kupić książkę i samemu porównać ją do dwóch ekranizacji filmu - tej z 1995 roku i 2007. Chociaż starsza ekranizacja "Perswazji" jest prawie, że identyczna z książką to jednak brakuje w niej pewnych scen, które można przeczytać w utworze. Ja tak samo jak dziewczyny, uważam, że "Perswazje" to druga najlepsza książka Jane Austen, która jest ciekawa i bardzo szybko się ją czyta. Polecam :)