PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=297047}

Piątek 13-go

Friday the 13th
2009
5,5 43 tys. ocen
5,5 10 1 43348
3,7 23 krytyków
Piątek 13-go
powrót do forum filmu Piątek 13-go

Jestem rozczarowana. Spodziewałam się, że film raczej nie wniesie nic nowego, ale nigdy nie oceniam filmów przed obejrzeniem. To co jednak tym razem zaserwowano w formie remaku, było dla mnie katastrofą. Przede wszystkim drażni mnie jedna sprawa, jeśli chodzi o psychopatycznych morderców ganiających po lasach, polach i bezdrożach z maczetami, piłami i innymi sprzętami, które mają za zadanie zabić uciekające (ale i tak wpadające zawsze w pułapkę ) ofiary, przede wszystkim skąd oni mają tyle siły do tego, żeby biegać za każdym i to przeważnie z ciężkim sprzętem, jak to jest możliwe że zawsze znajdują ofiarę, ponadto czasem mam wrażenie że znajdują się w dwóch miejscach jednocześnie, kiedy już zabije jedną ofiarę, natychmiast odnajduje kolejną, chociaż może znajdować się w promieniu pół kilometra od poprzedniej. W dodatku nikt go nigdy nie widział, nikt nic nie wie i żywi się chyba korzonkami. Poza tym zawsze mamy do czynienia z bandą bogatych, znudzonych nastolatków, których jedynym pożądanym zadaniem jest się nawalić i naćpać, a potem jak gdyby nigdy nic uciekają bez większego wysiłku. Kolejną sprawą jest fakt, że nigdy nie działają komórki. I kiepskim wytłumaczeniem jest środek lasu.
Nie wiem jeszcze ile filmów tego typu nakręcą, ale jak powiedział Umberto Eco "Wszystko już było".

ocenił(a) film na 4
crejzzzzoola

To akurat, że nie działają im telefony to da się zaakceptować, bo to w końcu było jakieś odludzie, lasy itp. no ale film naprawdę rozczarowuje. Mi na przykład nie podobały się te wszystkie tunele w których Jason trzymał swoje ofiary, kojarzyły mi się z Drogą bez powrotu ;/ Film oczywiście nie miał takiego klimatu jak pierwsze kilka części, drażnił sposób zachowania tych obozowiczów, a najbardziej właściciele tego domku i jego krzyk pod koniec filmu kiedy na radiowóz spadło mu ciału, normalnie krzyczał jak jakaś cnotka. Sposób mordowania przez Jason'a też nie był jakiś bardzo pomysłowy. 5/10