Piątek trzynastego

Friday the 13th
1980
6,4 29 tys. ocen
6,4 10 1 29230
5,7 22 krytyków
Piątek trzynastego
powrót do forum filmu Piątek trzynastego

Ten film jest żenujący ponieważ brakuje mu logiki. Moment gonitwy babki-mordercy z tą dziewczyną to kompletne nieporozumienie. Niech mi teraz jakiś fan tego gniota wytłumaczy dlaczego w decydującej fazie filmu gdy główna bohaterka oszołomiła babkę-morderczynię to odłóżyła na ziemię (nie pamiętam już dokładnie czym stukała ją po łbie) przedmiot obrony i uciekła do innego domku zamiast kilkoma porządnymi ciosami w głowę dobić babkę i byłoby po sprawie. Przecież wiedziała bardzo dobrze, że to psychopatyczna morderczyni, którą trzeba powstrzymać a nie przypadkowa osoba, którą należy oszczędzić. Brakuje tu sensu! Nie wiem czy kierował się reżyser, albo był kompletnym idiotą albo myślał, że filmy oglądają idioci.
Szkoda tylko, że dziewczyna nie została uduszona na koniec, za swoją głupotę

ocenił(a) film na 8
adreq5

Wiesz co jest żenujące?,typy twojego pokroju które doszukują się logiki w slasherze,w gatunku filmowym w którym owa logika jest wręcz odsunięta na boczny tor (to samo tyczy się horrorów i często thrillerów).

Podaj mi przykłady slasherów w 100% logicznych,podaj mi tytuły filmów w których w ogóle nie ma wpadek.

I przez to że nie rozumiesz tego gatunku filmowego dałeś mu najniższą i skrajną ocenę,bez myślenia,bez zastanowienia,bez sensu.

Wydaje ci się że odkryłeś Amerykę i że jesteś spostrzegawczy -ale tak ci się tylko wydaje,ten temat to potwierdza.

I to wszystko mówi ci fan tego 'gniota'.

ocenił(a) film na 2
Psycho_Daddy

Nie zgadzam się, thrillery mają logike, horrory niekoniecznie ale zdażają się też te ambitne, które naprawde warto obejrzeć. Moim zdaniem cały film był do bani, więc myślę żę można "złamac reguły" i zrobić chociaż dobrą końcówke, która przyznaje mnie też dobiła. Niestety ja mam wyższe oczekiwania i film typu "powyżynać wszystkich po kolei" jest dla mnie głupotą i stratą czasu.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
mary99

"Nie zgadzam się, thrillery mają logike"

często jednak zdarza się że jej nie mają-tak napisałem,nie twierdzę przecież że wszystkie :)

"zrobić chociaż dobrą końcówke, która przyznaje mnie też dobiła"

ale końcówka była świetna bo...zaskakująca.

"mam wyższe oczekiwania i film typu "powyżynać wszystkich po kolei" jest dla mnie głupotą i stratą czasu."

Dlatego żaden slasher nie spełni twoich oczekiwań.

Pozdrawiam również.

ocenił(a) film na 2
Psycho_Daddy

Nie no końcówka zaskakująca? Raczej żałośnie przewidywalna...

ocenił(a) film na 9
mary99

tak tak na pewno od razu wiedziałaś kto jest mordercą i dlaczego to robi.

ocenił(a) film na 1
adreq5

100% :)
Jeden z najgorszych filmów, jakie w życiu widziałem.

ocenił(a) film na 9
verjad

to niewiele widziałeś

ocenił(a) film na 9
Little_Jacob

a do tego masz IQ tostera...

adreq5

A mnie się bardzo podobał. Bardzo fajnie narastało napięcie. A co do logiki - wyobraźmy sobie, że ty byłbyś sam na sam z seryjnym mordercą (a właściwie to morderczynią) na obozowisku pełnym zmasakrowanych trupów - ciekawe, czy zachowywałbyś się logicznie :D

użytkownik usunięty
adreq5

Stłukłeś już komuś głowę, by wiedzieć że to bułka z masłem? Zresztą to tylko film, thriller. Nie wiesz co byś zrobił na miejscu tej dziewczyny, przerażony na śmierć, niekoniecznie byś logicznie postąpił. Może strach by ciebie tak ogarnął, że pobiegłbyś przed siebie, nie patrząc gdzie, próbując jak najszybciej uciec z tego miejsca.

ocenił(a) film na 9
adreq5

Obejrzyj ten film jeszcze raz z uwagą. Przy bardzo skromnym budżecie dokonano niemal cudu. Film jest dobry a cały ten post jest czepianiem się szczegółów. Z tego co piszesz wynika, że najprawdopodobniej nie lubisz horrorów, a slasherów na pewno nie. Podaj mi przykład horroru który jest logiczny. Skoro nie lubisz slasherów to na cholerę to oglądasz?

Nie wiem jak można dawać takim filmom tak skrajne oceny jak 1. Za samo wykonanie należy się co najmniej 6. Radzę zapoznać się ze skalą ocen, bo poza 1 i 10 ma ona jeszcze dodatkowe 8 pozycji, a one nie są dla ozdoby wierz mi.

użytkownik usunięty
Little_Jacob

Niech ktoś poda co najmniej 1 horror, który ma logikę? Piątek 13-go to klasyk. Stworzony 31 lat temu! W porównaniu do filmów z XX wieku to jest cud świata! Mało teraz robi się dobrych horrorów i pozostają nam tylko te z lat 80 ! I nazywasz film "nielogicznym" tylko dlatego ,że Alice przyłożyła tej babie i zwiała zamiast ją dobić? Ciekawe co ty byś zrobił :/ A pamiętajcie ,że samo zabijanie tworzy film logicznym :/

ocenił(a) film na 9
adreq5

Zrób lepszy film cwaniaku

ocenił(a) film na 10
adreq5

a dla mnie ten film to mistrzoswtwo. slashery z reguly sa nielogiczne, zamiast dobic morderce bohater ucieka, najlepiej schodami na gory, zamiast otwartymi drzwiami, oczywiscie czesto otwiera sie drzwi nieznajomym, popduszcza sie morderce do ataku na siebie, odbiera sie dziwne telefony - w slasherze rbohaterzy robia wszystko by zginac NAWET WBREW LOGICE bo O TO WLASNIE CHODZI W TYM GATUNKU. tylko trzeba go dobrze znac, radze obejrzec serie Krzyk.

matti87

Tak właśnie :P
Popieram w 101%

natka_wojak

matti87 brawo jesteś Mega popieram cię..