PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=144}

Piąty element

The Fifth Element
1997
7,4 311 tys. ocen
7,4 10 1 310883
6,8 51 krytyków
Piąty element
powrót do forum filmu Piąty element

W filmie wyraźnie widać że chodzi właśnie o to tłumaczenie angielskiego słowa "element"

ocenił(a) film na 8
tlowik

Pewnie dlatego, że "element" bardziej pasuje, tzn. chyba lepiej brzmi niż "żywioł" ;]

Lady_Snape

No cóż myślę, że jednak lepiej pasuje "piąty element" wszak chodzi o szanowną kosmitkę, a ciężko nazwać ją żywiołem ;o) Tak myslę....

ocenił(a) film na 10
tlowik

Gdy Dallas przynosi Leeloo do Korneliusa, ten patrzy na jej tatuaż po czym mówi "It's a Fifth Element."("To Piąty Element."), po czym mdleje. To tak gwoli ścisłości. :o]
Pozdro

randomalna

pozatym... mamy tylko cztery zywioly, prawda??... Leeloo raczej nie pretenduje do miana zywiolu... nie pelni takiej funkcji. jest jakby przewodnikiem, dopelnieniem... piatym elementem :)

ocenił(a) film na 5
dustgarden

Z tym, że są 4 żywioły to bym się sprzeczała :P Jest pięć żywiołów (oczywiście w filozofii wschodu, którą ubóstwiam :P): woda (północ), ogień (południe), metal (zachód), drzewo - nazywane często powietrzem (wschód) a wszystko to krąży wokół ziemi, czyli piątego żywiołu. Oczywiście jest wiele wersji rozstawienia żywiołów, sama spotkałam się z pięcioma :P Najistotniejsze jest to, że są cztery żywioły, które krążą wokół piątego, najważniejszego, który daje początek im wszystkim XD

A co do tytułu, to "piąty element" ładnie brzmi xD Tylko że osoby, które trzymają się polskich wersji i nie są dociekliwe, nie zawsze zrozumieją dwuznaczność tytułu, ale to swoją drogą :P

ocenił(a) film na 10
tlowik

Ciekawa uwaga.
Rzeczywiście, tak ze słownika jak i z kontekstu filmu jasno wynika, że chodziło bardziej o żywioł niż cząstkę. Jakkolwiek cieszę sie z takiego tlumaczenia bo okreslenie "piąty element" na stałe wpisało się do języka polskiego:)

ocenił(a) film na 8
tlowik

"piąty żywioł"???!!!

no cóż nie brzmi to zachęcająco :)))
"piąty element" dużo lepiej się prezentuje:)))))

ocenił(a) film na 8
tlowik

Też jestem za "Piątym Żywiołem". Tak naprawdę, to dopiero niedawno zdałem sobie z tego sprawę. Leeloo przecież spokojnie można zaliczyć do żywiołów. Ona nie była tylko kosmitką. Była czymś więcej - uważam, żywioł trafniej określiłby jej tożsamość ;)

ocenił(a) film na 10
woytek78

w sumie piąty żywioł pasuje do filmu. Techniczne Science fiction z chwytliwym "naturalnym" tytułem... fajnie by to wyglądało. W sumie jestem za Piątym Żywiołem...

Crazy_Ivan

ALE CO TO WOGÓLE ZNACZY, że to lepiej pasuje a tamto nie?? chyba najważniejsze jest żeby oddać precyzyjnie "co autorzy mieli na myśli" a nie co nam lepiej brzmi a co gorzej...co za debilne tłumaczenie. Tytuł zdecydowanie powinien brzmieć PIĄTY ŻYWIOŁ. ewentualnie darować sobie durne jak zwykle tłumaczenia i nazywać filmy jak na to zasługują, czyli oryginalnymi tytułami.

ocenił(a) film na 10
ramind

Ci co to tłumacza tytuly sa kompletnie do bani. Wg mnie najgorsze przetlumaczenie to "Skzazany na smierc". W koncu "Jezus Chrystus skazany na smierc" byloby "Jesus Christ prison break":D

ocenił(a) film na 7
bercik46835

O czym wy w ogóle gadacie? Przecież w oryginalnym tytule jest element, więc chodzi o elemnt a nie o żywioł. Lilu była piątym elementem, tak nawet mówił ksiądz Kornelius.

ocenił(a) film na 7
_Pablos_

A że element to też znaczy żywioł to już inna sprawa...

ocenił(a) film na 8
_Pablos_

Chyba nie oglądałeś filmu, albo przespałeś końcówkę... Aby zwalczyć zło potrzebny był piąty żywioł. Była woda, ziemia, wiatr i słońce. Leeloo była Piątym żywiołem. No angielski niestety nie jest tak jednoznaczny jak polski, dlatego zawsze są kłopoty z tłumaczeniami. Tutaj wg mnie (i nie tylko) chodziło o żywioł.

ocenił(a) film na 7
woytek78

Kwestia interpretacji. Bo niby jakim żywiołem jest Lilu? Lilu natomiast może byc traktowana jako piąty element układanki :) Choć macie rację, że raczej chodzi o żywioł ale zależy jak na to patrzeć. Wszystko przez ten cholerny angielski :)

ocenił(a) film na 9
tlowik

mysle ze dlatego ze lilu miala pomaranczowe włosy :)
na głupie pytania głupie odpowiedzi !!! lol

tlowik

A czemu nie "Piąty pierwiastek"? Przecież "element" to też pierwiastek -.-' . W języku polskim akurat nie da się oddać tej dwuznaczności słowa "element" co w angielskim, bo może tu chodzić albo o żywioł, albo o część całości, a najprawdopodobniej o obydwie te rzeczy jednocześnie. W każdym razie moim zdaniem lepiej brzmi "piąty element", bo rudowłosą kosmitkę raczej trudno nazwać żywiołem, a każdy kto obejrzy film będzie wiedział co się kryje za słowem "element".

ocenił(a) film na 8
piyoko

i tak i nie. dla Ciebie to "ruda kosmitka". Była super-istotą. Zorientowali się o tym podczas odtwarzania jej DNA. Wiec nie była tylko kosmitką była czymś więcej. Oczywiście masz rację - angielski jest dwuznaczny (jak pisałem wyżej). Ale w tym przypadku zaliczyłbym Leeloo do żywiołów. Może dlatego, że jestem facetem ;D.

ocenił(a) film na 2
woytek78

Szkoda tylko ze taka żywiołowa istotka dała sie namówc do gry w takim kiczu. Szkoda potencjału, urody i czasu.

ocenił(a) film na 8
Francez

oj.. no niestety czasem trzeba sie poświęcić ;). Resident Evil tez nie był jakimś górnolotnym filmem, ale kasy trochę zrobił. A niektórzy pewno zobaczyli Mile pierwszy raz dopiero w tym filmie. Wszystkiego trzeba spróbować. Uważam, ze Mila była ok, ale jakby to zagrał ktoś inny to nie zrobiłoby mi to najmniejszej różnicy. Film lubię.

woytek78

A ja jeszcze powrócę do tematu. Moim zdaniem film powinien nazywać się "Piąty żywioł". Wydaje mi się, że nie tylko chodziło o to, że Leeloo jest żywiołem- chodziło po prostu o miłość. Tak, wiem strasznie banalne, ale za to jakie piękne w swojej prostocie :)

Elizabeth_89

No proszę, dawno tu nie zaglądałem, a dyskusja się zawiązała jakasiś... Z perspektywy czasu nadal będę obstawiał przy swoim Żywiole. A na posty w stylu "element pasuje lepiej", odpowiadam tak: gdyby przetłumaczyli tytuł jako "Piąty Żywioł" od razu, nikomu by się to dziwne nie wydawało; tak jak ktoś już wyżej zauważył, ta nazwa by się utarła. I gdyby ktoś zapytał w takim wypadku: "Dlaczego nie piąty element?", każdy twierdziłby: "element - niee... bez sensu, nie pasuje..." ;)

ocenił(a) film na 10
tlowik

Leeloo była MIŁOŚCIĄ :)))))))

ocenił(a) film na 10
tlowik

tak najdosłowniej to by było "piąty pierwiastek" ^^ jednak piąty element to się jakoś lepiej chwyta.

helvetti

w ogóle ten cały temat to takie 'piąte przez dziesiąte'..