PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=144}

Piąty element

The Fifth Element
1997
7,4 311 tys. ocen
7,4 10 1 310883
6,8 51 krytyków
Piąty element
powrót do forum filmu Piąty element

Najlepszy film w karierze Luca Bessona i jeden z najlepszych w historii gatunku a w zasadzie jest to jedna z tych produkcji którą każdy powinien zobaczyć przed śmiercią :-) Jedynym chyba mankamentem sprawiającym że dzieło to jest 'tylko' rewelacyjne, jest wątek antywojenny, poza tym nie da rady się do czegokolwiek przyczepić. Klimat, oprawa audiowizualna, gra aktorów - każdy z tych elementów to mistrzostwo w swojej kategorii. Szkoda że serwis nie pozwala na wystawianie ocen cząstkowych bo w tym wypadku nie można tu dać nic innego jak 9,5/10.

ocenił(a) film na 9
Spark86

Sporo osób po przeczytaniu powyższego, mogłoby, nie bez powodu, stwierdzić, że nie widziałem innej, bo zdaniem wielu, lepszej od 'Piątego elementu' produkcji Bessona, tak, chodzi tu o 'Leona zawodowca'. Informuję więc, że film widziałem i że też zrobił on na mnie gigantyczne wrażenie jednakże nie aż takie jak 'Piąty element'. Co, według mnie, przemawia na korzyść Korbena Dallasa i spółki? Pierwsza rzecz to klimat. Oczywiście trudno tu porównywać fantastykę z kryminałem, ale wrażenie jakie na widzu pozostawia wizja XXIII-wiecznego świata wydaje mi się bardziej niepowtarzalne niż suspens, jaki udało się osiągnąć w filmie z Jean Reno. Natomiast drugim elementem jakim według mnie w 'Piątym elemencie' wyszedł lepiej to gra aktorów. Podczas gdy w 'Leonie' tylko kreację Gary'ego Oldmana można nazwać arcydziełem a Reno i Portman 'jedynie' bardzo dobrymi, to już w późniejszym filmie Bessona, uważam, że do takowego zaliczyć możnaby również Chrisa Tuckera a Bruce'a Willisa, Milli Jovovich czy Iana Holma uznać za rewelacyjne. Wbrew popularnemu porzekadłu, że o gustach się nie dyskutuje, zapraszam więc do wyjawiania własnych opinii na ten temat :-)

ocenił(a) film na 10
Spark86

Dla mnie mankamentem tego filmu jest fakt, ze zamiast Reno zagrał w nim Willis. Besson chciał w głównej roli obsadzić Reno, ale nie zgodzili sie na to amerykańscy producenci (szukali nazwiska bardziej znanego w Stanach).

ocenił(a) film na 10
angel_falls

oczywiście! z Reno ten film byłby jeszcze lepszy :) ehh wielka szkoda

ocenił(a) film na 10
Spark86

oczywiście poza rozbieżnością co do obsady głównej roli, z pozostałą częscią wypowiedzi zgadzam się w 100%