PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=144}

Piąty element

The Fifth Element
1997
7,4 311 tys. ocen
7,4 10 1 311100
6,8 53 krytyków
Piąty element
powrót do forum filmu Piąty element

Po prostu jest tu wszystko co powinno sie znaleźć w dobrym filmie. Rewelacyjne aktorstwo (Mila po prostu była urocza w tym, jak zagrała Leloo, Oldman też świetny), efekty specjalne, super fabuła, sceny akcji, humor, kapitalna muzyka.

ocenił(a) film na 2
krevek

Jest tu wszsytko co powinno sie znalezc w kiczowatym filmie. Przecietne aktorstwo (Mila po prostu zachwywała sie jak autystyczne dziecko w wieku 3 lat, Oldamn przekomiczny w swoich poczynaniach, te włosy przywodziły mi na mysl czarny charater z bajki [tytułu nie pamietam dokładnie] o "Tytusie, Romku i Atomku", który swego czasie był w kinach)super dziecinna fabuła, humor równie lotny jak spadająca Leloo z wiezowca, muzyka totalna klapa. So? 2/10 za efekty specjalne.

ocenił(a) film na 10
Francez

Mila była bardzo naturalna i zachowywała się jak dzikus gdyby wpadł do miasta. Tak miało być i wyszło. Oldman przerysowany i o to chodziło bo tu miało wszystko wyglądać jak w absolutnie schematycznej baśni ze złymi i dobrymi charakterami. Fabuła podobnie - jak bajeczka - bo to jest przecież bajka tylko że dla troche starszych i w realiach SF.

ocenił(a) film na 2
krevek

Ale taka schematyczna basn to własnie to co ja nazywam kiczem. Poza tym denerwuje mnie mnóstwo szczegółów, które obrazają inteligencje widza. Chocby wtedy kiedy Leloo w taksówce odczytuje napis "help me". Co to do diabła ma byc?! Jezeli jest istotą z poza ziemskiej cywilizacji to skąd u niej znajomośc: liter, fonetyki, znaczenia poszczególnego słowa? No po prostu nie moge tolerowac takiej głupoty twórcy, który nie raz jedzie po bandzie podczas całego filmu.

ocenił(a) film na 10
Francez

Przecież była 5 tysięcy lat temu na ziemi... wiesz co to pismo linearne?
http://www.paulina.friko.pl/starozynte%20pismo.jpg
A reszta to już tylko uproszczenia do filmu. Sam film jest Genialny, a skoro nazywasz to kiczem... Hmmm a co sądzisz o filmach Tarantino albo Rodrigueza? Film jest bardzo nietypowy pomimo swojej pozornej przewidywalności i est celowo schematyczny, większość takich zdarzeń jest komentowana, przez samych bohaterów("jakie to głupie"). Nie zauważasz celowych "zabiegów" Bessona.

ocenił(a) film na 2
Daywalkerp

Nie niestety nie wiem co to pismo linerane, czy tez starozytne. Jednak to mi nie przeszkadza twierdzic, ze ma mało wspolnego z jezykiem angielskim. A co do komentarzy ("jakie to głupie")to chyba przemawiaja za kiczowatoscią scenariusza, czytaj popieraja moj punkt widzenia. Mimo tej samoswiadomosci bohaterów o wszeogarniającej głupocie, to i tak ten stan nie dowartosciowywuje przez to filmu moim zdaniem, a dzieje sie wrecz odwortnie.

ocenił(a) film na 10
Francez

Ten film to po prostu świetny Pastisz, wszystkich kiepskich filmów sf. A ty po prostu nie łapiesz tego zwariowanego kolorowego, klimatu. W tym filmie chodzi właśnie o tego Brucea Willisa, z tandetnym nazwiskiem, który znowu ratuje świat, brzydkich złych kosmitów, głupio wyglądającego złego z kulawą nogą, i kolorowe, migające, nic nie znaczące światełka na pulpitach/ścianach.

"Nie niestety nie wiem co to pismo linerane, czy tez starozytne. Jednak to mi nie przeszkadza twierdzic, ze ma mało wspolnego z jezykiem angielskim."

A nie przyszło ci do głowy, że w tym filmie to od kosmitów, mamy te piramidy mowę i pismo? A ona nie przypadkowo wygląda jak człowiek została specjalnie tak skonstruowana. A co do pisma, to bardziej przypomina Angielski niż Polski ;-)

Nie zmuszę cię żebyś ten film polubił, sam nie lubię wielu "świetnych/wybitnych" filmów, całkowicie bez powodu, po prostu mi się nie podobają i tyle. Ale nie szukaj dziury w całym, nie narzekaj na "krew w Horrorze", bo co jak co ale trudno znaleźć bardziej dopracowany i przemyślny film sf(a bardziej zwariowaną, kolorową bajkę sf).
W tym filmie podoba mi się właśnie to naturalne i bardzo nietypowe jak na sf zachowanie Leeloo, super inteligentnej, wyjątkowo silnej (itp) istoty, komentarze bohaterów i sposób w jaki cały film została nakręcony, kojarzysz, rozmowę księdza z leeloo okamieniach? w jaki sposób została połączona z rozmową z Zorgiem? Oto właśnie mi chodzi.