PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=144}

Piąty element

The Fifth Element
1997
7,4 311 tys. ocen
7,4 10 1 310880
6,8 51 krytyków
Piąty element
powrót do forum filmu Piąty element

zawiedziona

ocenił(a) film na 5

A dla mnie "leon zawodowiec"(bo to tego samego rezysera?) byl 100razy lepszy." Piaty element" ogladalam pierwszy raz jako mala dziewczynka i byl dla mnie niesamowity. Niedawno zobaczylam go po raz drugi i po prostu mnie wynudzil. Moze nie lubie filmow o przyszlosci(maja najczesciej smieszna i naiwna fabule- chociaz kto to wie, jaka bedzie przyszlosc?)

ocenił(a) film na 9
ula_be_2

Tak Leon był o wiele lepszy od Piątego elementu. Chociarz 5 element też baaardzo mi się podobał. Ja lubi filmy o przyszłości bo można sobie wyobrazić jak mniej więcej "może" będzie wyglądał świat za 1000 lat. Pozdrawiam-Trini.

Pee

Zdjęcia w tym filmie naprawdę robią wrażenie.
Niestety, wszystko inne jest marne...

ocenił(a) film na 2
Knave

Jedyne co cieszy to efekty specjalne, reszta z całą fabułą i oprawą to dno i dziecinada. 2/10

ula_be_2

Dear, samo porównywanie tych filmów jest śmiszne. Leon to Leon, klasyk którego założeń tłumaczyć nie trzeba, natomiast Piaty Element to przyjemna, lekka historia od której nikt głębi ni ambitnego scenariusza nie wymaga. W swojej klasie jest dobra, ale to nie ta półka co Leon.

ocenił(a) film na 10
ula_be_2

Może to niezbyt oryginalne a nawet trochę płytkie, ale widziałem ten film wiele razy i mnie nie nudzi. Myślę że Besson chciał stwożyć swoisty pastiż filmów s/f, i mu się to udało z tym że: lekka i głupawa fabułka plus rosnące tempo podlane dobraną muzyką wciąga (mnie) do tego stopnia iż zapominam że ma to być pastiż. Swoją drogą fajnie popatrzeć jak aktor parodiuje stworzony przez siebie wizerunek superbohatera :)
(jak np "Bohater ostatniej akcji")