PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=655761}

Pięćdziesiąt twarzy Greya

Fifty Shades of Grey
2015
4,5 206 tys. ocen
4,5 10 1 205510
2,7 59 krytyków
Pięćdziesiąt twarzy Greya
powrót do forum filmu Pięćdziesiąt twarzy Greya

Ostatnio takie emocje przy ocenie filmu to pamiętam po publikacji dokumentu o katastrofie smoleńskiej w National Geographic.
Skąd się to bierze? Przecież ocena filmu to kwestia subiektywna. Dlaczego więc tylu oceniających reaguje agresją na opinie innych? Dlaczego jedni (głównie młode panie) tak bardzo nie mogą znieść krytyki filmu, a inni (głównie młodzi panowie) tak głośno oburzają się na każde słowo uznania?
Odpowiedź jest tylko jedna - bo film budzi emocje, dotyka naszych instynktów - pisałem o tym w swoim komentarzu. Kobiety bronią filmu, bo opowiada po trosze o ich marzeniach. Może nie dosłownie, bo nie każda chciałaby być lana na goły tyłek, ale każdej marzy się bogaty książę na białym koniu. Panowie zaś krytykują film, bo utrwala stereotyp, że pieniądze to furtka do szczęścia pojmowanego jako seks kiedy chcesz, jak chcesz i z kim chcesz. A przecież większość z nas, polskich mężczyzn, nigdy nie będzie mieć takich możliwości - a to budzi bunt i agresję.
Ja osobiście film uważam za słaby, z przyczyn, o których wcześniej pisałem, ale nie odmawiam prawa do zachwycania się nim tej grupie osób, które tego typu obrazy lubią (co najwyżej mógłbym odczuwać niepokój, gdyby na ten przykład zachwyciła się nim moja córka).
Drodzy widzowie - to tylko film. A to, czy ma jakieś walory artystyczne, wychowawcze, edukacyjne, czy jakiekolwiek inne - to temat na dyskusję w innym gronie. Jedno jest pewne - producentów cholernie cieszą te emocje w Waszych wypowiedziach, bo dzięki nim więcej sprzeda się biletów ;)

pozdrawiam,

ocenił(a) film na 5
_Scyzor_

zgadzam sie z ta wypowiedzia lecz denerwuje mnie fakt ze komentuja i oceniaja ten film Ci ktorzy nawte go nie widzieli i przedsatwiaja falszywe opinie dla tych ktorzy ten film chcieliby obejrzec ;) nie wiem czy jak wyraza swoja agresywna opinie to im sie lepiej zrobi na duszy ?..

ocenił(a) film na 3
martynka94

To nie chodzi o duszę. W końcu nie od dziś wiadomo, że najlepszą obroną jest atak.

_Scyzor_

Mądrze powiedziane :)

ocenił(a) film na 3
_Scyzor_

Tak sobie myślę, że gdyby jakość filmu mierzyć ilością emocji, który budzi wśród widzów, moja trójka byłaby tu mocno krzywdzącą oceną... :)

_Scyzor_

Oceny na portalach internetowych mają się nijak do tłumów walących do kin ;-) Istotne są emocje jakie wywołała ta premiera. Zgodnie z zasadą "nieważne co o nas mówią..."
Ps. Zgadzam się, że wśród zaciekle broniących znajdują się głównie bardzo młode dziewczyny a wśród mocno "jadących" młodzi faceci, ta tendencja aż bije po oczach :-) Diagnoza również trafiona w punkt.

ocenił(a) film na 2
_Scyzor_

Książę? Oglądaliśmy ten sam film? Nie wiem jak było w książce, ale w kinie był pokazany zimny, sztywny, nudny psychol (i chodzi mi tu o jego zachowanie na co dzień etc.) już odbiegam od kwestii seksu. To raczej antyprzykład związku i szczęśliwej miłości, o której marzą kobiety. Chyba, że ktoś marzy o smutnym, chorym związku bez miłości, no to może wtedy...

ocenił(a) film na 3
aga7765

Plus za zdrowy punkt widzenia.

_Scyzor_

" Kobiety bronią filmu, bo opowiada po trosze o ich marzeniach." - jestem kobieta, filmu nie ogladalam, obejrzec chce ale go nie bede bronić, ot czysta ciekawość. W zadne moje marzenia nie dotyka, bo mam wyższe cele i marzenia niż seks :D
" Może nie dosłownie, bo nie każda chciałaby być lana na goły tyłek, ale każdej marzy się bogaty książę na białym koniu." - przprszm co? książe? Może jeszcze rycerz? I to na skrzydlatym jednorożcu? I dlaczego akurat białym? Skończcie z tym stereotypem, ja marze o czymś lepszym niż chłop, a jeśli stać go na paliwo i internet to moze byc juz uznawany przeze mnie za bogatego :)