PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=655761}

Pięćdziesiąt twarzy Greya

Fifty Shades of Grey
2015
4,6 208 tys. ocen
4,6 10 1 207759
2,6 63 krytyków
Pięćdziesiąt twarzy Greya
powrót do forum filmu Pięćdziesiąt twarzy Greya

Film klasy B. Typowy średniak i gdyby nie ta cała otoczka wokół tej produkcji, Puls wyemitowałby go za 4 lata na antenie.

Ale nie chcę wypowiadać się o grze aktorskiej, scenariuszu, scenografii, czy pracy kamery. Chcę poruszyć temat ludzi i ich dzisiejszych wartości.

Popularność filmu i jego ogromne zarobki źle wróżą na przyszłość. Świadczy to o dużej liczbie publiczności (w dużej mierze młode pokolenie), dla której taki film jest spełnieniem oczekiwań. A kino to przecież sztuka, którą wcześniej kreowało wiele znakomitych aktorów, czy reżyserów. Jest to sztuka ciężkiej, ponad stuletniej pracy. Sztuka ta zmierza w złym kierunku. Producenci aby jak najwięcej zarobić będą chcieli tej publice się jak najbardziej przypodobać.

Sztuka, którą dotychczas poznawaliśmy powoli umiera. Rodzi się nowa, która będzie pasować do nowych pokoleń; pokoleń fejsbuka, instagrama, ajfonów, nadmiaru internetu, erotyki.

Najbardziej chyba na tym wszystkim traci miłość i wrażliwość ludzi. Pomału największymi wartościami dla ludzi zaczynają być inne, absurdalne rzeczy. Na prawdziwą miłość i prawdziwą przyjaźń, czy troskę braknie miejsca.

ocenił(a) film na 1
House9413

B? przeceniasz go ..............mnie brakło skali (dno dna)

House9413

Coś w tym jest... Brakuje takich filmów jak np. "Między słowami"

House9413

Sztuka się ciągle zmienia, standardy ulegają dopasowaniu. Kiedyś kino było postrzegane jako sztuka niższa, teraz traktuje się je niemal na równi z teatrem czy operą. Po nas przyjdą kolejne pokolenia i przeprasują wszystko na swoją modłę :)