Nie musicie mi streszczać fabuły, ani wymieniać wszystkich różnic w stosunku do oryginała, odpowiedzcie mi tylko na jedne proste pytanie : jak w filmie zrobili prolog? Bo wątpię, żeby zrobili, tak jak w oryginale na witrażach, a na YouTubie widziałem muzyczkę i głos narratorki, więc scena na pewno jest. Czy zrobili to np. że są normalni aktorzy, a narratorka opowiada. Powiedzcie mi, bo naprawdę mnie to ciekawi.
Narratorką jest prawdopodobnie Czarodziejka, która później zamieni księcia w Bestie.
Na początku mamy wejście księcia na bal, który przerywa pojawienie się staruszki/czarodziejki/ z różą. Książę ją przepędza a ta zamienia go w Bestię, rzuca też czar na zamkową służbę, sam zamek i okolicę (wieczna zima0 oraz na okolicznych mieszkańców, którzy nie pamiętają ani o księciu, ani o zamku, ani o służbie księcia. Wielu służących ma rodziny w miasteczku w którym mieszka Bella wraz z ojcem.
Osoba wyżej chciała dobrze, ale chyba nie o takie wytłumaczenie Ci chodziło ;)
W filmie nie ma przedstawienia prologu za pomocą witraży, tylko w scenach występują normalni aktorzy, głosy w tle są wyciszone, żeby narrację dobrze było słychać, tekst prawie identyczny z wersją bajkową. Mi się podobało.