Piękna praca

Beau travail
1999
7,3 1,6 tys. ocen
7,3 10 1 1624
8,2 16 krytyków
Piękna praca
powrót do forum filmu Piękna praca

pederasta (język polski)

pederasta (1.1)
wymowa:
IPA: [ˌpɛdɛˈrasta], AS: [pederasta], zjawiska fonetyczne: akc. pob. ​?/i
znaczenia:
rzeczownik, rodzaj męskoosobowy

(1.1) psych. med. homoseksualista[1]
(1.2) hist. w starożytnej Grecji mężczyzna utrzymujący homoseksualne kontakty z dojrzewającymi chłopcami; zob. też pederastia w Wikipedii
(1.3) środ. sport. strzelectwo strzelający z pistoletu dowolnego[2]
odmiana:
(1.1–2)
przypadek liczba pojedyncza liczba mnoga
mianownik pederasta pederaści
dopełniacz pederasty pederastów
celownik pederaście pederastom
biernik pederastę pederastów
narzędnik pederastą pederastami
miejscownik pederaście pederastach
wołacz pederasto pederaści
przykłady:
(1.1) Z powodu poprawności politycznej nie wolno pisać „Cygan”, należy używać określenia „Rom”; nie należy mówić „homoseksualista”, a tym bardziej „pederasta”, tylko – „gej”; zabroniony też jest „Murzyn”, bo bardziej neutralny jest „czarnoskóry”, „Afroamerykanin” albo „czarny”.
synonimy:
(1.1) gej, med. homoseksualista, przest. uranista, pejor. sodomita, wulg. pedał, ciota
(1.2) efebofil
wyrazy pokrewne:
rzecz. pederastia ż, pederastka ż
przym. pederastyczny
przysł. pederastycznie
etymologia:
(1.2) franc. pédéraste[3] < gr.[4]
(1.3) pol. pdw < pol. pistolet + dowolny[2]
tłumaczenia:
angielski: (1.1) paederast
arabski: (1.1) لوطي m; (1.2) لوطي m
baskijski: (1.2) pederasta
białoruski: (1.1) педэраст m; (1.2) педэраст m
duński: (1.2) pæderast w
interlingua: (1.1) pederasta
niemiecki: (1.1) Päderast m
rosyjski: (1.1) педераст m; (1.2) педераст m
ukraiński: (1.1) педераст m; (1.2) педераст m
źródła:
publikacja w zamkniętym dostępie – wymagana płatna rejestracja Uniwersalny słownik języka polskiego, red. Stanisław Dubisz i Elżbieta Sobol, Wydawnictwo Naukowe PWN.
Monika Sobolewska, Słownictwo z zakresu strzelectwa sportowego w polszczyźnie współczesnej – wybrane zagadnienia, w: Socjolekt, idiolekt, idiostyl. Historia i współczesność pod red. Urszuli Sokólskiej, Uniwersytet w Białymstoku, Białystok 2017, s. 332.
publikacja w zamkniętym dostępie – wymagana płatna rejestracja Hasło „pederasta” w: Uniwersalny słownik języka polskiego, red. Stanisław Dubisz i Elżbieta Sobol, Wydawnictwo Naukowe PWN.
Hasło „pederasta” w: Słownik wyrazów obcych, Wydawnictwo Naukowe PWN, wyd. 1995 i nn.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
elevatemelater

Super zjebie... napisz po swojemu GŁUPKINI bo jestem kobietą, ty debilu płytki. Nie ma homofobi, mowy nienawiści i innych tych waszych hasełek. Lewackie wymysły. Zdajesz sobie sprawe, że hitlera finansowali żydzi a jego partia była partią socjalistyczną? Choroby się leczy, też ci podpowiem, jedynie gdy człowiek rodzi się z uszkodzonym DNA już nic nie da się zrobić. Radze ci spróbować, może odłuczysz się roznoszenia chorób, koneserze Coli. Wypierdalaj... bez odbioru.

ocenił(a) film na 7

pyszny ból dupy xD widzę obsesja na tym punkcie potężna

użytkownik usunięty
elevatemelater

Słabo...

użytkownik usunięty
elevatemelater

Zwykła reakcja na obrażanie mnie. Amebo umysłowa... Jako lewak doszukujesz się 5 dna? Sprowokować, a potem zgonić na sprowokowanego? Jesteś jakimś rodzajem neptyka...

użytkownik usunięty
elevatemelater

Całkowicie też nie kumasz, że komuś filmy o pederastach się nie podobają? A do tego film jest słaby dla mnie? Nie skacze jak inni... bo większość powiedziała, że super to i ja muszę... Do tego chyba dałam definicje PEDERASTY, żeby właśnie takie typy się nie czepiały... A tu proszę... Chuj-troglodyta z dupy wyskoczył. Np Filadelfię bardzo lubię o dziwne nie? Mimo, że nie mam zamiaru tolerować czyli zmuszać się do znoszenia pederastów. Chcesz też poznać definicję TOLERANCJI? Człowieku ogarnij się... albo lecz na ten czerwony łeb.

użytkownik usunięty
elevatemelater

Dodam jeszcze i tym zakończę... że nawet nie wiesz, że "głupek" jest najgorszym wyzwiskiem pewnie. Nawet ja za twoje pajacowanie czerwony robalu nie wyzwałam cię od głupka... ale śmieciem jesteś to fakt. Bez odbioru.

ocenił(a) film na 7

Te inwektywy, to chamstwo, to zacietrzewienie, te projekcje. Ok widzę że mam do czynienia z osobą chorą psychicznie. Żegnam

elevatemelater

Zwykle jest tak podobno, że tacy są ukrytymi gejami i po prostu nie potrafią z tym się pogodzić. Więc wyzwala się w nich ość i gniew do nie akceptacji samych siebie

elevatemelater

Zwykle jest tak podobno, że

elevatemelater

Zwykle jest tak podobno, że tacy są ukrytymi gejami z czym nie mogą się pogodzić i wyzwala się w nich wtedy złość, gniew, brak samoakceptacji, ogólnie problemy w życiu, które zaczynają się w jego głowie.

elevatemelater

Zwykle jest tak podobno, że taki jest ukrytym gejem, który tego nie akceptuje, więc wyzwala się w nim wtedy złość, gniew, brak szacunku do innych, a wszystko zaczyna się w głowie, nie potrafi on uwolnić się od tej myśli i po prostu stoi w martwym punkcie ze swoją złością i zgorzknieniem.

Przestarzałe masz dane. My żyjemy już prawie w 2022:).