Piękny umysł

A Beautiful Mind
2001
8,3 514 tys. ocen
8,3 10 1 513826
7,3 60 krytyków
Piękny umysł
powrót do forum filmu Piękny umysł

CHORY UMYSŁ

użytkownik usunięty

"Piękny umysł" - film, który pozwolił mi spojrzeć inaczej na choroby psychiczne.To właśnie urzekło mnie w tym obrazie.Historia Johna Nasha - matematyka geniusza, który cierpi z powodu halucynacji ukazana jest z punktu widzenia chorego.Wszystkie wydarzenia widzimy przez pryzmat osobistych wizji Nasha.Żyje on w dwóch światach realnym i nierealnym - stworzonym przez własny umysł.Świat wykreowany przez chory mózg okazuje się piekłem gdyż ludzie, miejsca najważniejsze dla niego nie odeszli lecz co gorsza nigdy ich nie było.Człowiek, który uświadamia sobie tą prawdę zaczyna wątpić w to czy naprawdę jest tym za kogo się uważał.Poczucie totalnego zagubienia oddala go jeszcze bardziej od żony, która okazuje się być jedyną realną osobą w jego życiu.Widz oglądajac film zaczyna się zastanawiać nad tym jak choroba psychiczna może zmienić człowieka w kogoś zupełnie innego, jak chory na schizofrenię zatraca poczucie własnej tożsamości.John Nash - człowiek, który postanowił walczyć ze słabością własnego umysłu jest kimś kto wzbudza podziw.