Piękny umysł

A Beautiful Mind
2001
8,3 514 tys. ocen
8,3 10 1 513845
7,3 60 krytyków
Piękny umysł
powrót do forum filmu Piękny umysł

Piekny

ocenił(a) film na 10

Jeden z najpiekniejszych filmow jakie widzialem. Musze przyznac ze najbardziej wzruszyla mnie postawa zony, ktora pomimo trudnosci nie opuscila ani razu swojego meza. To takie moje spostrzezenie ktorym chcialem sie podzielic:) A ogolnie to polecam ten film wszystkim

hupcio

W filmie, owszem, nie opuściła go. W realu, nie wytrzymała, i wzięła rozwód.
Witamy w prawdziwym świecie :)

ocenił(a) film na 10
Sulislaw

Naprawde? To czemu rezyser zmienil historie, skoro film biograficzny to powinien w 100% sie zgadzac

hupcio

Ale się nie zgadza. W filmie pominięto też takie detale, jak nie wpuszczenie Nasha na salę w czasie uroczystości rozdania nagród nobla, jego skłonności do homoseksualizmu, fakt, że urojenia na które cierpiał nigdy nie ustąpiły itd. To tylko niektóre "szczegóły", które w tej produkcji zostały zmienione, bądź przemilczane. Najzwyczajniej w świecie, były one NIEWYGODNE i nie pasowały do konwencji wzruszającej, hollywoodzkiej bajki z happy endem.
Ogólnie uważam, że jako bajka, film jest spoko. Ale jako biografia, jest obrazą dla głównego bohatera :(

ocenił(a) film na 10
Sulislaw

w takim badz razie wyglada mi to bardziej na opowiesc w ktorej rezyser sie po prostu wzorowal danym bochaterem a nie nakrecil jego biografie. Ale fakt tak jest w naszym swiecie kazdy z wycina zycia to co jest dla niego nie wygodne i tak niestety rodzi sie klamstwo

hupcio

No niestety masz racje :(