Piękny umysł

A Beautiful Mind
2001
8,3 514 tys. ocen
8,3 10 1 513845
7,3 60 krytyków
Piękny umysł
powrót do forum filmu Piękny umysł

Znakomite kino!

ocenił(a) film na 10

Według mnie film naprawdę niesamowity. W doskonały sposób ukazuje chorobę Nasha i to do czego potrafi ona doprowadzić. Film daje do myślenia, mam na myśli dążenie do marzeń po mimo przeciwieństw losu. Absolutnie 10/10 ; )

bodziob1

Wlasnie ze gowno ukazuje. Mam objawy schizofreniczne, w mojej rodzinie tez sa takie przypadki. SchizofreniE to nie jest jedna choroba, to jest zespól SCHIZÓW, ze tak powiem z braku lepszego okreslenia. Lekarze na to mowia schizofrenia zeby jakos to okreslic, tak naprawde sami nie wiedza co to jest i zamykaja kilkanascie psychoz/chorob psychicznych w jednym pudelku. Taka jest prawda, ale potrzeba czasu zeby ludzie to zrozumieli. A moze nie chca rozumiec. Poza tym w schizofreniach w 1% przypadkow wystepuja jakiekolwiek omamy wzrokowe, jak juz to cos w stylu bialych swiatelek, zmiany kolorow, ale nie takie akcje jak przedstawione w tym filmie.

Oczywiscie pomimo tego film to arcydzielo. Przykro mi jedynie ze wiekszosc ludzi postrzega schizofreniE wlasnie tak jak jest przedstawiona w filmie. Oczywiscie az tak bardzo nie odbiega od rzeczywistosci, ale ..a nie da sei tego wytlumaczyc, trzeba by to przezyc. Czlowiek caly czas WIE ze to sei dzieje, ale nie da sie tego powstrzymac, to jest po prostu straszne. WIE ze to nie jest naprawde ale cos w srodku kaze myslec ze to jednak prawda.

Dobrze przynajmniej ze wiekszosc ludzi nie postrzega juz schizofrenii jako rozdwojenia jazni.(2 osobowosci)