PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=533274}

Piła 3D

Saw 3D
2010
5,8 42 tys. ocen
5,8 10 1 42076
4,4 19 krytyków
Piła 3D
powrót do forum filmu Piła 3D

Wydaje mi się to dziwne ale zarazem to prawda. Podobała mi się seria 'Piły' póki nie
przeczytałam powieści A. Christie 'Dziesięć murzynków'. Podaję tutaj fabułę powieści z
1939roku.
"Tajemniczy Pan Owen zaprasza na odciętą od świata wyspę ośmiu gości, których
pozornie nic ze sobą nie łączy. W dniu przyjazdu okazuje się, że gospodarz nie pojawi się
na wyspie. Zgodnie z wcześniejszymi instrukcjami, dwójka służących odtwarza płytę, na
której pan Owen oskarża kolejnych gości o zbrodnie, które popełnili, a których nie da się
im udowodnić i za które nigdy nie dosięgnęła ich kara. Gdy każda z osób znajduje w
swoim pokoju dziecięcy wierszyk o kolejno znikających Murzynkach, nikt nie spodziewa
się, że jeszcze tej samej nocy rozpocznie się makabryczna zabawa."
Proszę zwrócić uwagę na te cechy :
- Makabryczna zabawa
- Ludzie, którzy zostali wciagnięci w 'grę' byli mordercami itp.

Jak wyjaśniło się później (nie będę zdradzała zbyt wielu szczegółów), tajemniczy Pan
Owen cierpiał na śmiertelną chorobę.
Nie za dużo podobieństw ?

użytkownik usunięty
justysia1907

było już o tym głośno na tle SAW2 i tyle.. wówczas Piła była na takiej fali, że do nikogo to nie trafiało.

Mam nadzieję, że wszyscy WIELCY fani zauważą błąd swego 'Idola' ...

użytkownik usunięty
justysia1907

a jaki tu błąd? Fabuła co najwyżej jest zbliżona do Saw2 wyłącznie, z Saw1 nie miała prawie nic wspólnego dlatego każdy zorientowany podczas premiery 2 przymknął na to oko. Zresztą jaki to idol.

justysia1907

Wiesz, myslę że w dzisiejszych czasach nic nie jest tak do końca oryginalne, zawsze można powiedzieć, że ktoś to już napisał, opisał czy namalował. Jak nie w 20w. to w Biblii czy Iliadzie. Po prostu czlowiek juz nic nowego nie wymysli, wszystko już było. Grunt to opisać w nowy, odkrywczy sposób i nie ściagać wszystkiego z oryginału;);)

Gats_2

Tutaj masz trochę racji. Kino i literatura nie jest już taka dobra.

ocenił(a) film na 8
justysia1907

Nawet jeśli to co z tego? Piła to i tak dobra seria.

ocenił(a) film na 8
justysia1907

Imitacja jest najwyższą formą pochlebstwa, ale moim zdaniem się trochę zagalopowałaś z tym porównaniem. Co miało być niby tą "makabryczną zabawą" u Christie? Te ginące figurki i wierszyk? Poza tym, w "Piłach" nie wszystkie ofiary były mordercami (nie wiem czy nawet połowa), a na śmiertelną chorobę to chorował ostatnio niejaki Ryszard C., choć wątpię, żeby inspirował się prozą Christie ;)

Podróbek "Dziesięciu murzynków" jest od groma. Miejsce odcięte od świata (tam: wyspa) i zabójca zabijający wszystkich po kolei (i udający normalną osobę, zanim ktoś go nie zdemaskuje) to szkic scenariusza niejednego filmu giallo i slashera. I zresztą nie tylko. Mi do głowy od razu przychodzi chociażby krimi "Das indische Tuch" Alfreda Vohrera.

Malignus

"Podróbek "Dziesięciu murzynków" jest od groma"
No tak. Jest i to bardzo dużo. Szkoda tylko, że wiele podróbek osiągnęło większą sławę od pierwowzoru.

justysia1907

Maliginus zadał dobre pytanie ,Co miałao być toą makabryczną zabawą".Trochę się zagalopowałaś.Przeczytałam książkę i jakoś nie zaświtąło mi w głowie że ,,Pan Owen"miał jakąś śmiertelną chorobę.Możę pominęłam to zdanie.Z tego co pamiętam strzelił sobie kulą w łeb ,aby wszystko zgadzało się z notatkami Very.

ocenił(a) film na 9
justysia1907

Po pierwsze jestem pewny że jesteś jakąś wielką fanką Agaty Christie i jesteś zła że popularna SAW 2 jest podobna do powieści którą czytałaś

Po drugie pewne podobieństwa można znaleźć zawsze przy wszystkim (popularne porównanie Avatara i Pocahontas nie jest dowodem na plagiat dokonany przez Camerona)

ocenił(a) film na 3
justysia1907

Uwielbiam Agathę i gdybyś tego nie napisał/a nawet bym o tym nie pomyślała ;)