No jeśli wyobrazimy sobie że ten film jest komedią to możemy nawet się nieźle uśmiać, aczkolwiek wielu ludzi ta komedia zniesmaczy. Kilka dobrych motywów, dużo krwi i w dodatku wszystko na wesoło nie tak sobie wyobrażałem koniec tej serii.
4/10
Zagiąłeś mnie użyłeś tylu argumentów żeby udowodnić słuszność swoich racji że nie wiem który mam obalić najpierw
To proste. Jeśli film grozy zamiast przerazić, czy obrzydzić wywołuje w nas śmiech to chyba nie można nazwać go dobrym co nie? On wyraził swoją subiektywną opinię na temat tego filmu. Jest obiektywna, gdyż każdego śmieszy co innego. Więc nie powinniście na siłę zmuszać go do zmiany swojej opinii, gdyż każdy ma prawo do własnego zdania, własnych gustów itp. Nauczcie się wreszcie, że niektózy nie lubią Piły i już, a wy nie macie takiego przeznaczenia, żeby zmuszać innych do polubienia tej serii. Na każdą negatywną opinię na temat tej serii musicie odpowiedzieć - to jest od was po prostu silniejsze. A nie pomyśleliście, że można po prostu czasem sobie odpuścić? Nie chcę się kłócić, od razu zaznaczam - to tylko takie moje osobiste spostrzeżenia:)
Raz ja akurat nikogo nie zmuszam do zmiany zdania a odpowiedź na mojego posta adresujesz do tajemniczego my. Dwa jak nie lubi to po co ogląda a potem się tym chełpi Trzy raz piszesz że jego opinia jest subiektywna, a raz że obiektywna ( rozumiem, że to błąd przez niedopatrzenie chyba, że mylisz obiektywizm z subiektywizmem) więc zdanie powinno brzmieć, jest subiektywna, gdyż każdego śmieszy co innego. Cztery też się nie chce kłócić, a punkt trzeci to taka uwaga ( nie zgryźliwa zaznaczam) no i pięć to oczywiste, że autor tematu chce zacząć kolejną kłótnie między fanami i antyfanami sześć w jego wypowiedzi nie jestem w stanie znaleźć argumentu jakiegokolwiek
Pozdrawiam
LJ
Eljot :)
Moderatorzy i admini to tu „pisz na Berdyczów” : )
Ktoś litościwie kliknął na kosz i oni tylko konkretny post maja w panelu do usunięcia a całym wątkiem nie zawracają sobie głowy i rzadko czytają fora pod kątem złamania Netykiety i regulaminu FW. Twoich podziękowań tez nie przeczytają . Siedzą na forum Inne i tam bez zgłoszeń już na bieżąco wycinają więc jak się konkretnie nie wskaże komentarza z wyjaśnieniem to sami nie są w stanie nad tym czuwać. Kilka razy mailowo próbowałam się kontaktować z adminami w sprawie mojego konta i materiałów - super , że dostałam odpowiedź , że mam korzystać- jak mam dalsze pytania ze skrzynki FW z opcji wyślij priv – tylko w tym sęk , że ja nie mam wymaganych punktów by tej opcji użyć czyli pisz do mnie na Berdyczów : D :D :D
Jak nazwałeś ostatnio kogoś - jak nazwałeś- to ten nazwany sam kliknął na -zgłoś nadużycie- a nie dlatego ,że moder sam zauważył ten wpis :)
Wiem o tym gdyż osobiście kliknąłem zgłoś nadużycie a w wyjaśnieniu poprosiłem o usunięcie jego postów. To oczywiste że moderatorzy i admini nie są w stanie czuwać na tak dużym forum:P
No nie wiedziałem że aż tylko odpowiedzi będzie pod moim komentarzem xD
Po pierwsze ja lubię serię "piła" , oglądałem wszystkie części, niektóre mi się podobały, niektóre nie. Ta część akurat należy do tych które najmniej mi się podobają. Oglądając go miałem wrażenie że twórcy chcieli połączyć horror z komedią, bo jednak było kilka celowo-satryrycznych scen (np; ta na początku z dwoma kolesiami i klijentką), rozbawiła mnie ona i to w pozytywnym znaczeniu.
Po drugie nie mam zamiaru wszczynać żadnej wojny ponieważ nie jestem ani fanem ani antyfanem, gdybym chciał to zrobić napisałbym coś w stylu "Temu komu się to podoba jest skończonym idiotą". Ale ja szanuje wszystkie zdania na temat filmu jak i na temat mojego posta :)
Co było śmiesznego w scenie w której piła tarczowa przecina kobiecie brzuch?
To jakaś nowa forma dowcipu "Przychodzi baba do lekarza" ?
masz do tego stopnia "czarne" poczucie humoru że ku klux klan ścigał by cię nawet jeśli nie jesteś czarny
(zanim jakiś fanatyk się wkurzy to zaznaczę że to była tylko metafora a ja nie jestem rasistą )
był by znacznie śmieśniejszy jakbyś był sam w pułapce Jigsawa,wtedy śmiał bym się przez cały czas i super komedia by była.
O tak! Bo ten film jest na faktach i należy dozgonnie przejmować się losem ćwiartowanych przez Jigsawa. Horror to horror i nie należy wszystkiego brać na poważnie.
lol,czyli ty gdy oglądasz film brutalny oparty na faktach to się na nim boisz,a gdy wiesz,że to jest fikcja (tak jak piła,bo to oczywiste) to uznajesz film za komedię i się śmiejesz.(napisz co cię w nim rozśmieszyło?)
Jednym słowem - Żałosny jesteś,taka prawda
Widzę że psychofanom piły ciężko cokolwiek wytłumaczyć, no ale postaram się. Więc jeśli film jest naprawdę brutalny i przestawiono w nim gęste okrucieństwo w sposób REALISTYCZNY! to wtedy spełnił on moje oczekiwania w tym zakresie. W tej części serii nie rozbawiły mnie same sceny gore ale sposób w jaki je przedstawiono np; jeśli dwóch gości jest w sytuacji w której mogą za minute pożegnać się z życiem to czy oni wtedy zaczną się kłócić o byłą dziewczynę ?? No sorry, ale dla mnie to był zabieg czysto satyryczny najprawdopodobniej zamierzony w który wpleciono odrobinę ironii, przynajmniej ja tak to odebrałem. Takie filmy jak "Piła", "Wzgórza mają oczy" czy "Droga bez powrotu" są to horrory które przedstawiają przemoc w formie rozrywki tzn, są adresowane do fanów tego typu filmów i ich zadaniem jest aby widz miło spędził przy nich czas i aby one spełniły ich oczekiwania. To wszystko! Dojrzały widz wie że jest to tylko film który ma zapewnić 1,5 dobrego kina. Z kolei istnieją również produkcje z których można wyciągnąć coś więcej, np; poza gore przedstawiają psychikę mordercy, czasami w metaforyczny i trudny do odebrania dla zwykłego widza sposób, lub dają nam coś do zrozumienia czy chcą coś przekazać. Takie horrory są przeważnie trudniejsze w odbiorze i zmuszają niekiedy do własnej interpretacji. Jeśli do tej pory nie zrozumiałeś o co mi chodzi to już najprawdopodobniej nie zrozumiesz lub po prostu nie chcesz zrozumieć, ja nie zamierzam odpowiadać na Twoje zaczepki i nie będę sie z nikim o to flamingował.
Chcesz mi powiedzieć że w Pile nie przedstawiono psychiki Jigsawa?
Jeśli tak to nie oglądałeś filmu a co najwyżej narzędzie z szopy
1.Po pierwsze seria Piła osiągneła sukces głównie dlatego,że ma oryginalną fabułę (podaj mi choć jeden tytuł przed premierą Piły 1 z podobną fabuła?)nie to co Wzgórza maja oczy(widziałem dwie części i oceniam je na około 6/10,trochę komedio-horror oglądając go z kolegami można się w niektórych momentach pośmiać),Droga bez powrotu (1 część 5/10 ,druga 2/10,a trzeciej nie zacząłem oglądać bo 2 częśc to głupi komedio-horror w jednym,nie polecam nikomu).Ogólnie rzecz biorąc te dwa filmy sa znacznie gorsze i schematyczne,fabuła podobna gdzies ilus tam ludzi sie zagubio i na swojej drodze spotykaja stworków ktorzy sa ochydni i chca ich zabic(nic orginalnego).Pisząc oryginalną fabułę mam na myśli gry Jigsawa i resocjalizacje ich uczestników.Wprawdzie trochę irytuje mnie w tym filmie to,że każdy lub prawie każdy po wygraniu jego gry pomaga Jigsawowi lub staje się jego następcą(w realu by takie coś nie przeszło).Choć było to częściowo wyjaśnione w rozmowie Hoffmana z Jigsawem jak ten drugi mu coś mówił ,ze śwatło dzienne ujrzą kompromitujące go fakty,czy coś takiego.(szantaż) .
2.Rzeczywiście w kinie gdy siedziałeś to zapewne cała sala się śmiała z tej pierwszej sceny w filmie.ŻAŁOSNE Jakos jak ja byłem to nikt sie nieśmiał.
Po pierwsze oni się kłocili o aktualną dziewczyne ich obojga,bo ta ich oszukiwała,a oni o tym nie wiedzieli.
Najpierw jak ten Mężczyzna A (nieznam imion i niechce mi się sprawdzać,wiec pisz M A i M B) zaczął wygrywać to ta dziewczyna coś do niego krzyczała żeby zabił tego drugiego i krzyczała do niego ze jest tylko on w jej życiu.Aż tu nagle inicjatywę przejął Mężczyzna B i zranił tego Mężczynę A tak że już gdyby chciał to mógłby go zabić.Wtedy ta kobieta mówiła do niego(do meżczyzny B) to samo co wcześniej do meżczyzny A tylko żeby zabił tego A i ze kocha jego a nie mezczyzne A.Wtedy ten racjonalnie pomyslal i wolał dogadac sie z tym drugim kolesiem i zabic te dziewczyne ktora ich obydwu oszukiwała,bo Mezczyzna B i A nic nie mieli do siebie(przynajmniej tak to wyglądało w tym fragmencie,oczywiscie oprocz tego ze ktos z nich trojga musiał zginać i akurat padło ze mezczyzna A walczyl z mezczyzna B w sumie to odruchowo tez bym tak najpierw zrobił,niz zabijac swoja dziewczyne oczerniana przez głos z lalki,ale gdybym byl na miejscu mezczyzny B i moje losy sie potoczyly sie podobnie to bym sie zachował niemal identycznie jak on).
Troche pomotane ale chyba sens jako-tako mozna zrozumiec ;)
podaj mi jakis dobry film gore ja widziałem moze 1-2 takie filmy.Widziałem :Torched(beznadzieja totalna laska msci sie na mezczyznie ktory ją nieudolnie zgwalcil i potem zabija kilka gosci po kolej ,nie wiedziałem czy sie smiac czy plakac na tym zalosnym filmie,w sumie dla mnie takie filmy jak Torched sa dla psychopatów,ale wstrzymuje sie z definitywna ocena,bo jak pisalem powyzej tylko 1-2 filmy gore widziałem,ale ten Torched jest dla psychopatów z pewnością.(Oczywiscie za psychopatow uwazam osoby ktorym ten film sie podobal i regularnie takie cos ogladaja,a nie tych ktorzy go ogladali z czystej ciekawosci co to za gówno jest) ,czy :Me behind sun(w sumie fajny film,ale nie jestem pewien czy sie pod gore to zalicza)
-Schramm (doskonałe przedstawienie psychy mordercy)
-Angst (również, jednak ten film w przeciwieństwie do Schramm jest na faktach)
-Shogun Sadism
-Cannibal Holocaust (to chyba każdy zna)
-Johny poszedł na wojnę (to w sumie nie gore ale dołuje maksymalnie)
-Rituals (zapomniany klasyk)
-Mucha
-Last House on Dead End Street
A z takich bardziej rozrywkowych polecam:
-Hellraiser
-Martwica Mózgu
-Kolobos
-Grindhouse: Planet Terror
-Mord w kawałkach (totalnie głupi i słaby ale krew leje się strumieniami)
Jak sobie coś jeszcze przypomnę to Ci napisze