widzę po komentarzach co poniektórych że piła jest do dupy bo jest w niej przemoc.
moje pytanie do ludzi wystawiających ocenę 1 - po jaką cholerę oglądacie tego rodzaju film????
piła to film o przemocy dla ludzi chcących oglądać przemoc nie wiem na co liczycie na momenty wzruszeń czy co???Jw piła to film dla specyficznego odbiorcy :)
Coś mało tych negatywnych komentarzy czytałeś. Słowa o przewidywalności, ani o różowej krwi nie ma. Właściwie to od kiedy tu siedzę nie widziałem słowa, że jest do dupy bo jest w niej przemoc. Chyba z innego filmu negatywne opinie czytałeś.
A ty dałeś ocenę 9 i to cie stawia w pierwszym rzędzie ludzi do tych co powinni takie filmy oglądać. Brawo! Może lepiej w ogóle zostać trzeba było przy pierwszej części to uniknął bym rozczarowań. Albo następnym razem jak obejrzę 8 część wystawię ocenę 10 i napiszę negatywny komentarz. Mimo wszystko z tą oceną mogę śmiało serię oglądać. Śmiech na sali. Sam żeś dobrych powodów nie podał by dać 9.
skt chyba masz naprawdę kiepski monitor skoro widziałeś różowa krew hahhaha
poza tym wystawiłeś 1!~!!!!!!!!!!! taka ocena jest przeznaczona dla filmu np 9 żyć obejrzyj i zobacz co to nieporozumienie filmowe bo ta twoja ocena chociaż nawet nie musiał ci się podobać ten film jest tak niska że wyklucza cię całkowicie z dyskusji i nie muszę rozwijać dlaczego nie muszę :)
a co do czytania tak wyczytałem to w kilku komentarzach w TYM filmie i jestem tego pewny :)
Ja powiedziałem dlaczego dałem 1. Ty nie uzasadniłeś swojej dziewiątki co w zasadzie tylko Ciebie wyklucza z jakiejkolwiek dyskusji bo do filmu raczej nie przekonujesz. Co widać zresztą po spadających notach filmu.
dałem 9 bo zobaczyłem to na co liczyłem piła trafia w mój gust wyjaśniać tutaj szczegółowo mi się nie chce i raczej nie muszę
ocena spada...
dużym plusem jak i minusem piły jest ilość części dla niektórych to dobrze bo oglądają film w którym jest dużo maszynerii torturującej i to im się podoba a niektórzy oceniają piłę jako ogół i porównują do jedynki a w końcu ileż można nakręcić części, 7 części dla niektórych to plus a dla niektórych to minus tak to ujmę stąd 7 część piły trochę się już opatrzyła i ma tendencję malejącą
Chyba nie z tego powodu że jest w filmie przemoc, pojawiają się negatywne komenty. Wyjaśnijmy sobie, Piła nie jest filmem z aż tak duża przemocą żeby krytykować. Są naprawde inne hard cory.realnie zrobione a nie skretyniałe efekciarstwo jak w Pile. Fabuła do dupy. Film nudny jeśli nie pojawjają się zagadki Jigsawa. A zrestą zagadki i ich motywy oraz wybór zaoferowany z części na część coraz mniej sensowne. Piła to żenada człowieku. Jak masz 14 lat to sobie dalej to ścierwo oglądaj.
ps
wyjątkiem jest PIŁA 3. Jedyna sensowna z dobrą fabuła i fantastycznym przesłaniem oraz w ciekawy sposób połączona w kupę a nie fazki w których z dupy wzięte pojawiają się po śmierci amanda i jigsaw w dalszych częściach i żałosna rola Jill.
Poza tym Piła 3 jest świetna także z powodu andy McFadyena dobrego aktora który dobrze zagrał jak zwykle w przeciwieństwie do większej sławy kina dany'ego Glovera z pierweszej części, który tylko się skompromitował i zhańbił uznane filmowe nazwisko (Święty z fortu Washington)
Suma sumarum - Piła 3 jest bardzo dobra a reszta to ścierwo pozbawione sensu, ładu i składu, dynamiki oraz dawki strachu bo tak zwane sceny drastyczne owsszem są drastyczne ale pozbawione realności i mimo wszystko wspomnianej dawki strachu.
drugie post scriptum :))
Jak zwykle w takiej dyskusji przytoczę propozycj na film grozy, który przez prawie ółtorej godziny trzyma w napięciu> Tytuł: The Strangers Nieznajomi). Żaden horror, po prostu thriller mocny, bardzo mocny ze świetną muzyką i dżwiękiem dającym kopa i poczucie podnoszącej się adrenaliny u widza. Dla mnie numer wśród filmo grozy.
Poza tym mocne są horrory The Descent, Rec, i nawet Lustra z K. Sutherlandem i 1408 z S.L. Jacksonem i J. Cusackiem.
Nowatorstwo hiszpańskie El Orfanato (Sierociniec) nawet więcej grozy sieje niż cała ta Piła. Nie wspominając o Psychozie Hitchcoka a nawet Irrersible z belucci i Vincentem Casselem
A jak ktoś ma nerwy stalowe to zapraszam do Martyrs, zobaczymy co po nim powiedzą maniacy Piły
A o to trójka najbardziej kontrowersyjnych hard corów w historii kina:
Cannibal Holocaust, Men behind the sun i Salo 120 dni sodomy, które jest tak obrzydliwe że po 20 minutach oglądania jest wstyd przed samym Bogiem za samo oglądanie a co dopiero nakręcenie takiego filmu nie wspominając o faktycznych czynach w nim pokazanych. nota bene światowej sławy reżysera Passoliniego film
W KAŻDYM RAZIE PIEPRZYĆ PIŁĘ! (poza trójką rzecz jasna :))
Co do twojej oceny na temat fabuły wypowiadać się nie będę bo po co? Cokolwiek bym powiedział i tak zanegujesz ale wiedz że fabuła nie jest głupia. Jak jej nie rozumiesz to trudno.
Uważasz że:
"Sierociniec", który do strasznych nie należy, jest lepszy od Piły?
"Rec" który również do strasznych nie należy też jest lepszy?
i największe badziewie jakie podałeś czyli "Martyrs", który według ciebie jest dla ludzi o stalowych nerwach? Fakt posoka bryzga tam na prawo i lewo zwłaszcza na początku ale jest to film mniej drastyczny niż Piła. O wiele mniej. Poaz tym fabuła jest strasznie naciągana i bezsensu. Mieszanie horroru z religią to błąd. Ale jak chcesz zobaczyć coś naprawdę drastycznego obejrzyj "The Tortured" z tego roku.
Jedynym filmem który jest lepszy z tych podanych jest "Psychoza" Hitchcoka i Cannibal Holocaust. Z resztą się nie zgadzam.
Poza McFadyenem mieliśmy paru dobrych aktorów nie gadaj. Nie powiesz mi chyba że Tobin Bell czy Costas Mandylor grają źle?
Owszem postać Jill była słaba, nie mówiąc już o Dagenie z siódemki, ale z kolei Jigsaw, Hoffman, Gordon czy Strahm byli wykreowani bardzo dobrze.(mówię o całej serii)
Piła 3 jest jedną z najlepszych, ale Piła 2 czy 5 w niczym jej nie ustępują. Jak każda seria ma lepsze i gorsze części co jest nieuniknione.
Ok podałeś swój tytuł, znegowałeś większość moich - to twoja opinia, ale błagam, nie wyjeżdżaj z tekstami że ktoś może nie zrozumieć fabuły Piły. Wręcz przeciwnie jest zbyt prostacka w zrozumieniu i to właśnie sie rozchodzi
"jarzysz" - he he dobre, nauczyłeś się slangu od dziecka?, powiedz to też reszcie, bo im też niczego nie udowodniłeś.
Dziadek chyba z ciebie, ani czytać ani napisać już nie możesz, skleroza dokucza, wnuczka na kolanach... a i tak nie wiedziałeś o kogo chodzi, głowa szwankuje.
Nie odwracaj kota ogonem. Tobie mozna powtarzać sto razy i tak nie kumasz. 1 to nie moje dziecko. 2 nie ogladam horrorów z dzieckiem. teraz do ciebie dotarło. Nie rób juz z siebie k...na gorszego niz jesteś.
"Nie rób juz z siebie k...na" - kinomana? :D no udowodniłeś, że nie twoje dziecko i, że nie oglądasz z nim horrorów ale odwracając kota ogonem jak zwykle zapomniałeś o tym, że o filmie dalej nie powiedziałeś absolutnie nic :p Znowu dzieckiem się zasłaniasz :D
Napisałem że oceny na temat fabuły nie ruszę i nie ruszam spoko. Mam inne zdanie i tyle. Wnerwiłeś mnie tylko tym że do Piły przyrównałeś takie gówno jak "Martyrs".
Sierociniec? przecież ten film to jest parodia tego jak powinien wyglądać horror
on mi przypomina bardziej jakiś odcinek portugalskiej telenoweli ( nie ze względu na fabułę ale ze względu na to jak niesamowicie jest nudny)
Rec jest HORROREM i jest Horrorem bardzo dobrym ale w Pile nie chodzi tylko o sceny drastyczne czy w zamierzeniu straszne( w tym wg mnie przodowała Piła 2 gdzie np przeszył mnie dreszcz na widok basenu strzykawek)
ciekawy ogólnie pogląd że tylko 3 jest dobra (większość antypiłowców chwali jedynie część pierwszą)
Twoja wypowiedź jest wypowiedzią człowieka który często nie wie o czym mówi (bo tylko takie osoby mogą z góry uznawać że ktoś mający odmienny gust od ich własnego muszą mieć max 14 lat [ co w twoim mniemaniu automatycznie oznacza głupotę bo przecież wszyscy starsi są inteligentniejsi]
Najlepszym aktorem serii SAW jest Tobin Bell nie ujmując oczywiście tym których wspomniałeś
seria nie jest pozbawiona sensu ty po prostu w przeciwieństwie do fanów tego sensu nie wyłapałeś
Ku...a, kolejna osoba na tym forum twierdzi że można tego badziewia nie zrozumieć lub nie wyłapać sensu. I walą mnie opinie że nie wiem o czym mówię niby. Zgrywasz inteligenta/inteligentkę a w swoich wypowiedziach zamieszczasz zwykłe zaczepki adekwatne dla niedojrzałych ludzi, którzy właśnie nie wiedzą o czym bredzą, bo poczuli że ich gust został urażony, bo nie mogą zrozumieć że inni mogą sie nie zgadzać z nim i to mocno
Od zaczepek adekwatnych dla ludzi niedojrzałych to ty zacząłeś
pisząc "Piła to żenada człowieku. Jak masz 14 lat to sobie dalej to ścierwo oglądaj"
Zwróciłem uwagę że sugerowanie głupoty (czy jakiejkolwiek innej negatywnej cechy) spowodowanej wiekiem
jest najbezsensowniejszym z argumentów jakich można użyć
Nie była to żadna zaczepka a jedynie odpowiedź na twoją zaczepkę
Intrygujące jest to że mówisz o FABULE w Pile 3 i odmawiasz Fabuły 1 2 czy 5 (czyli właśnie najlepszym częściom)
To ty poczułeś się urażony że są osoby które nie krytykują Piły i mówią o zawartej w niej sensie
A wiesz co jest najlepsze?
Jeżeli to fani się mylą i Piła nie ma żadnego sensu to znaczy że po prostu jesteśmy osobami niezwykle kreatywnymi
Jeżeli jednak fani mają rację i w Pile jest sens to znaczy że Antyfani są po prostu mniej spostrzegawczy a być może i mniej inteligentni
Aha zapomniałem podziękować za komplement "Zgrywasz inteligenta"
a uważam to za komplement ponieważ " by być inteligentnym wystarczy być inteligentnym ale by udawać inteligentnego trzeba być geniuszem"
"Ku...a, kolejna osoba na tym forum twierdzi że można tego badziewia nie zrozumieć lub nie wyłapać sensu. I walą mnie opinie że nie wiem o czym mówię niby. Zgrywasz inteligenta/inteligentkę a w swoich wypowiedziach zamieszczasz zwykłe zaczepki adekwatne dla niedojrzałych ludzi, którzy właśnie nie wiedzą o czym bredzą, bo poczuli że ich gust został urażony, bo nie mogą zrozumieć że inni mogą sie nie zgadzać z nim i to mocno" kolejna osoba, która nie umie czytać ze zrozumieniem
A ja myślę, że nie potrzebnie się tak wysiliłeś. Ja znalazłem, IMO błędy w samej części siódmej, bez przytaczania innych filmów dla porównania. Zresztą IMO porównania do poprzednich części piły czy do innych horrorów jest mało trafne, biorąc pod uwagę fakt, że sama piła jest dosyć oryginalnym pomysłem jednak to już siódma część tej "oryginalnej" myśli, mogli by się pokusić na chociażby zaskoczenie widza czymś nowym.