PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=121413}

Piła

Saw
2004
6,7 224 tys. ocen
6,7 10 1 224357
6,4 49 krytyków
Piła
powrót do forum filmu Piła

Zawiodłem się tym filmie. Dla mnie horror ma wzbudzać strach. A tutaj? Krew się tylko leje, zero napięcia. Częściej się śmiałem z tej bezsensownej sieczki. Nawet nie będę zabierał się za resztę części.
Może Wam się podoba i nic mi do tego, bo każdy ma inne upodobania.

eDan

A nie zaskoczyła Cię końcówka?
jak na mój gust to to nie był horror. W niektórych wzbudza strach krew i pewnie dlatego zalicz się do horrorów. Dla mnie to świetny thriller:-) masz rację, o gust nie warto się sprzeczać. Każdy ma swój wyszukany ;]
Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 8
olaolaola1

Dla mnie Piła to zdecydowanie horror, na thriller chyba za dużo się krwi leje ;)

Osobiście podobała mi się tylko I i II część, potem seria zmieniła się w tarantinowską siekanko/rombankę bez treści ... a w I rzeczywiście widać dobrze że człowiek jest w stanie zrobić wszystko żeby przerzyć a osławione bohaterstwo i poświęcenie spotyka się raczej tylko w bajkach ...

ps.fajnie dla odmiany przeczytać komentarze nie zawierające przekleństw a zawierające szacunek dla odmiennego zdania ;)

ocenił(a) film na 4
eDan

Jaka krew? Wszyscy piszą, że krew się leje w tym filmie, zanim go obejrzałam, to trochę się tego obawiałam. Widziałam bardziej krwawe filmy, w Pile nic specjalnego się nie dzieje, nie było tak strasznie, ajk się spodziewałam. A końcówka faktycznie ciekawa.

użytkownik usunięty
eDan

zgadzam się z Tobą,
film zalicza się do gatunku horrorów, spodziewałam się po nim czegoś
,,strasznego'' i co?? śmiałam się, dla mnie była to komedia, zachowanie
faceta w łazience w niektórych momentach mnie bawiło
nie mam zamiaru oglądać dalszych części, no chyba, że będzie mi się
nudziło,
nie powiem, że się zawiodłam, bo przynajmniej dobrze się bawiłam, po prostu
nie spełnił moich oczekiwań,

ocenił(a) film na 9

Ten film to NIE jest horror, że na Filmwebie jest tak napisane, nie znaczy, że tak jest...

ocenił(a) film na 9
m_szymon

Aha, jeszcze jedno...
ktoś tam na górze napisał, że "za dużo krwi jak na thriler"...a od kiedy ilość krwi jest wyznacznikiem gatunku?, i jak to się liczy, jeśli można wiedzieć?

od 1 do 3 kubłów krwi -> thriler
od 3 do 10 -> horror

???

Piła to nie horror!!!
Tu proszę masz definicję horroru:
Horror (łac. groza, strach), fantastyka grozy – odmiana fantastyki polegająca na budowaniu świata przedstawionego na wzór rzeczywistości i praw nią rządzących po to, aby wprowadzić w jego obręb zjawiska kwestionujące te prawa i nie dające się wytłumaczyć bez odwoływania się do zjawisk nadprzyrodzonych. Zadaniem horroru jest wywołanie lęku i niepokoju u odbiorcy utworu. Pojawiające się w świecie utworu zjawiska fantastyczne podważają ustalone na początku i akceptowane przez bohaterów prawa świata. Różnica między horrorem a thrillerem polega na tym, że w thrillerze zagrożenie ma charakter realny (np. przestępca, epidemia).

ocenił(a) film na 1
eDan

dwa razy podchodziłam do tego filmu, zasypialam co kwadrans - strasznie gniotowaty. Może za dużo dobrego słyszałam o nim i w końcu forma treść przerosła, ale jak dla mnie to totalnie nieporozumienie jest. Ostatnie 10minut niestey nie ratuja pozycji, lecz jeszcze ją pogrążają - bo skoro można zrobić cos konkretnego, to po co takie katusze przez ponad godzinę?

ocenił(a) film na 1
eDan

zgadzam sie film jest słaby, prawdziwe horrory to np. "Obcy" i "Coś".

eDan

eDan, akurat w I części "Piły" krwi nie ma dużo, bezsensownej sieczki brak, nie rozumiem Twojego postu. Mam dziwne wrażenie, że wypowiadasz się na temat tego filmu po obejrzeniu innej/innych części "Piły" i wyszedłeś z założenia, że I część nie różni się niczym innym. :)
A może po prostu jesteś wrażliwym widzem i parę kropli krwi odcisnęło na Tobie zbyt duże piętno...? :)
Poza tym - "dla mnie horror ma wzbudzać strach", według Ciebie jakie horrory są godne Twej/naszej uwagi? "Alvin i wiewiórki"? :D

ocenił(a) film na 2
WantToKillYou

Ludzie, to jest jakby nowy gatunek - slasher. W zasadzie dosyć świeży jeżeli chodzi o tematykę o przyjemność w zadawaniu sobie bólu (masochizm), w tym przypadku - przyjemność z oglądania sieczki na ekranie.

eDan

A ja lubię takie filmy. A plakat po prostu boski!

ocenił(a) film na 10
eDan

Do autora tematu: Jesteś totalnym KRETYNEM!!!!

mat161

zgadzam się :)